Nieuwsbrief week 15

Nieuws uit de Kerkstraat

Niet eerder werd de voordeur van het Willibrordushuis zó vroeg geopend als vandaag, het uurwerk op de toren wijst precies kwart over zes. Maar het is dan ook een bijzondere dag, 17 maart 2021, de dag van landelijke verkiezingen in coronatijd. In november vorig jaar werd de parochie vanuit de gemeente benaderd. De vraag was of het Willibrordushuis in deze bijzondere omstandigheden dienst zou mogen doen als stemlokaal. Evenementen als de Vredesmaaltijd en Uit&Zo hebben laten zien dat de Kerkstraat en Ontmoetingsruimte zich uitstekend lenen voor wat grotere bijeenkomsten. Bovendien kan er een aparte uitgang gerealiseerd worden door het pand via het zijdeurtje te verlaten én er is goede ventilatie. Pastoor Paul Bindels wilde de dorpsgemeenschap hiermee graag van dienst zijn en de afspraak werd vastgelegd.
Een aantal weken geleden werd alles nog eens doorgesproken met de verantwoordelijke ambtenaar en afgelopen maandag werden de opvouwbare stemhokjes, spatschermen, de stembus (een grijze kliko) en kisten vol sanitaire hulpmiddelen gebracht. Ook een beachvlag met opschrift ‘stembureau’ en andere herkenningstekens behoorden tot de stem-uitzet. Het materiaal werd alvast in elkaar gezeten en vanmorgen vroeg zal de voorzitter van het stembureau alles op de juiste plek neerzetten.
Het eerste kwartiertje benut ik nog even om verse koffie te zetten, wat zaken die normaal in de Kerkstraat staan opzij te zetten en alvast de afzuiging aan te zetten. Even na half zeven komt de voorzitter binnenlopen. Hij heeft nog heel wat spullen bij zich, die hij zojuist bij het gemeentehuis heeft opgehaald: de stembiljetten, potloden, een tas met fris en snoep, dekentjes voor de stembureauleden enzovoort. Samen herschikken we de stemhokjes, zodat er maximale loopruimte is en ik print snel wat pijlen om de looproute aan te geven. Een lege hostiebus blijkt perfect als trommel voor de rode potloodjes. Dan arriveren de andere leden van het stembureau en de procedures worden doorgenomen bij een eerste kopje koffie. Tegen half acht is alles gereed en voordat de voorzitter het slot op de stembus sluit, zijn alle stembureauleden er getuige van dat hij nog helemaal leeg is. Het is gaaf om dit allemaal van dichtbij mee te maken onder het mom van ‘bedienend personeel’.
Klokslag half acht wordt de eerste stemmer binnengelaten en zo zullen er deze dag nog 520 volgen. Allemaal handen ontsmetten, mondkapje op, stempas afgeven, legitimeren, stembiljet en potlood in ontvangst nemen, stemmen en het biljet in de stembus laten vallen. De leden van het stembureau worden regelmatig afgewisseld en ook van onze kant hebben we een rooster van twee-uursdiensten. Vanuit de receptie houden we de wacht en voorzien we de mensen in functie van koffie thee of een frisje. De ochtendviering kan gewoon doorgaan, de kerkgangers worden bij de deur opgevangen en via het Stiltecentrum naar binnen geleid. Af en toe komt er een bekende stemmen, dan wordt er gewuifd of een praatje gemaakt via het loket, allemaal heel gemoedelijk.
De laatste uurtjes wordt het steeds stiller en de stembureauleden komen allemaal terug voor de telling. Dat kan prima in de Ontmoetingsruimte waar we de tafels op gepaste afstand van elkaar hebben geplaatst, zodat in ieder geval de grotere partijen een ‘eigen tafel’ hebben. Voor de kleinere partijen worden plekken op de vloer van de Kerkstraat aangegeven. Het tellen blijkt een zware klus. De biljetten als tafellakens zo groot moeten uitgevouwen en netjes opgestapeld worden om correct te kunnen uitlezen. Dan worden ze per partij gesorteerd en geteld in stapels van 10. Tenslotte moeten ook de voorkeursstemmen nog gefilterd worden. Tegelijkertijd telt de voorzitter de stempassen en het totaal aantal biljetten moet daarmee natuurlijk overeenkomen. Dat lukt na enkele hertellingen perfect. Koster Piet voorziet intussen de harde werkers vanachter de bar van de keuken van een glaasje fris of cola.
Rond elf uur is het gedaan. De voorzitter maakt proces verbaal, belt de uitslagen door en de enveloppen voor stempassen en dozen met stembiljetten worden verzegeld. Een beveiliger, die bij het tellen van de stemmen aanwezig was, zal ook de rit naar het gemeentehuis begeleiden. Piet en ik maken de Kerkstraat zover in orde, morgen worden de stemhokjes en andere attributen weer opgehaald. We nemen de complimenten van de stembureauleden in ontvangst voor ons gastvrije Willibrordushuis en voor alle vrijwilligers die het in stand houden en sluiten de voordeur af met een goed gevoel, een ervaring rijker.

Marieke Hoetjes

 

Vieringen

 • Zondag 11 april – 10.00 uur (reserveringsbewijs verplicht)
  Eucharistieviering
  Voorganger: H. Helsloot
  met zang van enkele leden Dameskoor
  Gebedsintenties:
  Maria Adelaar-Schoemaker uit dankbaarheid voor overleden ouders Joop van Westerop en Tiny van Westerop-Wever
 • Woensdag 14 april – 09.30 uur
  Eucharistieviering
 • Vrijdag 16 april – 09.30 uur
  Eucharistieviering
 • Zondag 18 april – 10.00 uur (reserveringsbewijs verplicht)
  Eucharistieviering
  Voorganger: N. Mantje
  met zang van enkele leden Herenkoor
  Gebedsintenties:
  Cornelia Johanna Maria van der Meer, Annie Schut-Zijp, In dierbare herinnering: Thom Westerhuis en overleden ouders, Wim de Backker, Johannes Hendrikus Hageman

Extra Nieuws

Expositie ‘Vijftig Dagen van Pasen’

Een expositie van werk van Marga Jelles in de Kerkstraat van het Willibrordushuis van 7 april tot 26 mei 2021

Thema’s in deze expositie zijn: vrede, vriendschap, vreugde en vrijheid.
De opgestane Heer Jezus schenkt ons zijn vrede en vriendschap.
En Hij belooft voor zijn sterven en bij zijn Hemelvaart, de komst van de Trooster.
De komst van de Heilige Geest, de Trooster, vieren wij op de vijftigste Paasdag, op het Pinksterfeest.
De Heilige Geest schenkt ons kracht, vreugde en vrijheid.

Als beeldend kunstenaar werkt Marga Jelles met Textiele Werkvormen.
Vaak figuratief en soms abstract. Zij maakt daarbij gebruik van verschillende technieken en materialen.
Ze werkt vanuit haar inspiratiebronnen: de Bijbel, de natuur en de cultuur.
Marga is lid van de kunstgroep KinK (kunst in de kerk), in de Protestantse Gemeente in Alkmaar.

Voor deze tentoonstelling heeft zij ook gebruik gemaakt van delen van oude kerkelijke gewaden, die ooit gedragen werden in de kapel van het psychiatrisch centrum Sint Willibrord in Heiloo.

 

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl