Nieuwsbrief week 22

Nieuws uit de Kerkstraat

Begin dit jaar lanceerden de pastores het plan om tegen de zomer een aantal gemeenschappelijke ziekenzalvingen in de verschillende locaties te organiseren. Mede door het wegvallen van het Ziekentriduum in onze regio was er behoefte aan een dergelijke viering. In diezelfde tijd besloot ook de werkgroep Ziekenzondag van de Willibrorduskerk de draad na drie coronajaren weer op te pakken. Op Hemelvaartsdag wilden zij speciaal ouderen en zieken uitnodigen voor de viering met aansluitend een koffietafel. Omdat het best een organisatie is om mensen vooraf te bezoeken en uit te nodigen en in sommige gevallen vervoer voor hen te regelen, leek het voor de hand te liggen om beide evenementen voor de Willibrorduskerk te combineren. Achteraf was dat best een gewaagd plan, maar pastor Osterhaus ging in overleg met de werkgroep en stelde een aangepaste liturgie voor een Hemelvaartviering samen mét een ziekenzalving.

Twee dagen voor Hemelvaart zijn we bij elkaar om het draaiboek door te spreken. Alie Spaans is er de laatste weken druk mee geweest. Ze heeft in enkele gevallen vervoer geregeld voor de gasten, die daarvoor geen beroep konden doen op familie of vrienden en ze heeft al hun wensen goed geïnventariseerd. Niet elke deelnemer aan de koffietafel wil ook de ziekenzalving ontvangen. En er zijn ook mensen die wél de ziekenzalving willen ontvangen maar niet blijven eten. Bovendien zijn er ook koorleden die zich voor dit sacrament hebben aangemeld. Voor al deze mensen worden vóór in de kerk stoelen klaargezet, zodat de bedienaar van het sacrament niet de hele kerk door hoeft.

De volgende dag is de werkgroep al vroeg paraat. De Ontmoetingsruimte wordt in korte tijd omgetoverd tot een tijdelijk restaurant. Er is plaats voor 45 gasten inclusief rolstoelen. De tafels zijn voorzien van lichtgeel damastpapier, in het midden steeds een vrolijk boeketje. Aan één zijde van de zaal is ruimte overgehouden, zodat alle rollators daar gestald kunnen worden. In de keuken staan de soepkommen klaar en in de vergaderruimte lijkt het wel een bakkerswinkel. Luxe kadetjes, voorgesneden broden, krentenmik en tulband. De schalen voor vleeswaren, kaas en ander beleg staan klaar en ook het fruit is niet vergeten.

En dan is het Hemelvaartsdag. Het weer is goed, droog met een zonnetje en weinig wind. Het is wel fris, ook in de kerk. Helaas is een verwarmingsketel al enkele weken in storing en het euvel kon nog niet worden opgelost. Om half tien komen de eerste gasten al binnen. Ze worden door leden van de werkgroep ontvangen en ieder wordt begeleid naar een zitplaats vooraan. Wanneer iemand met een rollator komt wordt deze van een naamkaartje voorzien zodat ná de viering iedere gast de juiste rollator terugkrijgt. Zo is alles tot in de puntjes voorbereid. “Goede voorbereiding geeft straks ruimte voor improvisatie”, is het devies van de werkgroep. Inderdaad moet er wat geïmproviseerd worden. De ruimte die vooraan tussen het priesterkoor en de rolstoelen overblijft is wel erg krap. Bij het ter communie gaan kunnen de kerkgangers daar niet makkelijk langs. De oplossing is snel gevonden: De ‘gewone kerkgangers’ gaan vandaag ter communie via de zijpaden.

Na een korte overweging waarbij pastor Osterhaus ook uitleg geeft over het sacrament der zieken, is het moment aangebroken dat hij de handen op gaat leggen bij 33 parochianen, één voor één. Tegelijkertijd steken de acolieten voor ieder een kaars op, ontstoken de vlam van de paaskaars. Na een gebed krijgt ieder ook de zalving: een kruisje met de gewijde olie op voorhoofd en beide handen. Vanuit de kerk kijken familieleden en kerkgangers betrokken toe. Het brengt bij mij herinneringen naar boven aan het Vormsel, waarbij de bisschop de jongeren ook één voor één zalft: even alle aandacht voor één persoon. Nu zijn het de ouderen, van wie ik de meesten al vele jaren ken, gewaardeerde leden van onze parochie, die onze gemeenschap hebben opgebouwd.

Aan het eind van de viering klinkt een luid applaus voor alle mensen die deze dag hebben voorbereid. Dit keer is er geen algemene uitnodiging voor een kopje koffie of thee. Die uitnodiging geldt vandaag alleen de gasten, die samen gaan genieten van koffie en nog veel meer!

Marieke Hoetjes

 

 

Vieringen

Live uitzending van vieringen in de Willibrorduskerk

Van alle vieringen in de Willibrorduskerk wordt een live-stream opname gemaakt die rechtstreeks te zien is via ons YouTube kanaal. Ook kan via dat kanaal een opname worden teruggekeken.
Klik op deze link: H. Willibrorduskerk

 • Zondag 28 mei – PINKSTEREN – 10.00 uur
  Eucharistieviering met Dames- en Herenkoor
  Voorganger: I. Osterhaus
  Livestream: https://www.youtube.com/watch?v=sbVO_XySMIY
  Gebedsintenties:
  In liefdevolle herinnering: Arie Schaap, dochter Annette en overleden familie, Maria van Poecke-Linssen, Miep Luijckx, In dierbare herinnering: Annie Kraakman-Pater en Cor Kraakman, Maria de Wildt-Tesselaar, Coby Jazet- Crone, In dierbare herinnering: Cornelis Johannes Maria Burger, Jac Verberne, In dierbare herinnering: Pastor Herman Helsloot, In dierbare herinnering: Wim de Backker, In liefdevolle gedachten: Peter Greijer, André Dekker en Joke Dekker-Krapels, Marianne van der Heijden-Belleman, Johannes Hendrikus Hageman
 • Dinsdag 30 mei – 09.30 uur
  Eucharistieviering in de Moeder Godskapel
 • Vrijdag 2 juni – 09.30 uur
  Rozenkransgebed in de Moeder Godskapel
 • Zondag 4 juni – 10.00 uur
  Eucharistieviering met Orpheus en Herenkoor
  Voorganger: F. Brigitha
  Livestream: https://www.youtube.com/watch?v=RLGiN7BvKR8
  Gebedsintenties:
  Fenny de Koning-Wennekes, In liefdevolle herinnering: Will Borst-Lumens, Maria de Wildt-Tesselaar, Jac Verberne, Corrie van der Meer, Johannes Hendrikus Hageman, Overleden familie Lammers

 

 

Agenda

 • Dinsdag 30 mei
  10.30 uur: Ontmoetingspastoraat
 • Zondag 4 juni
  11.00 uur: Start Franciscaanse wandeling

 

 

Extra Nieuws

Franciscaanse Wandeling

Op zondag 4 juni organiseert de Franciscaanse Beweging een spirituele wandeling rond Heiloo van ongeveer 13 km.
Het thema op deze dag is ‘Wat een geluk dat…’.
We vertrekken vanuit de H. Willibrordus kerk en we wandelen door het groen in en om Heiloo waarbij de historische lijnen nog opvallend zichtbaar zijn. Ook komen we langs Heiligdom OLV ter Nood.

10:00 uur viering in de Willibrorduskerk, na de viering inloop met koffie en thee in het Willibrordus huis.
11:30 uur vertrek, na een korte inleiding over het thema,
– we pauzeren onderweg bij een horecagelegenheid,
– consumpties zijn voor eigen rekening.
Rond 15:30 uur terugkomst en een gezamenlijk afsluitend moment.
Kosten: 5,00 euro (FB-leden 3,50 euro) Aanmelden: ter plaatse.

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl