Nieuwsbrief week 28-29

Nieuws uit de Kerkstraat

Het Amsterdam Museum is sinds begin maart niet meer te vinden aan de Kalverstraat. De historische gebouwen aldaar werden te klein voor de collectie en de komende jaren worden de panden verbouwd en toegankelijker gemaakt. Het museum heeft nu een tijdelijk onderkomen gevonden in een vleugel van de Hermitage. Dit vroegere ‘Oude vrouwen Huys’ van de Diaconie is gelegen aan de Amstel en er is genoeg ruimte voor een ‘extra museum’, zeker nu de banden met Rusland (Sint Petersburg) verbroken zijn en uitwisseling van kunstschatten er voorlopig niet in zit.
Naast een historisch overzicht van de ontwikkeling van Amsterdam door de eeuwen heen, zijn er ook thema-tentoonstellingen over de stad. Eén daarvan is getiteld ‘Welkom in de Noordside’ en gaat over de recente ontwikkelingen in Amsterdam Noord. Het stadsdeel groeit en verandert al jaren, maar dit lijkt vooral ten goede te komen aan nieuwe, over het algemeen ‘rijke’ bewoners. De oorspronkelijke bewoners, een economisch armere maar hechte gemeenschap, komen daarom in opstand. Ze zien dat de ziel van de wijk onder druk staat en hebben ‘Verdedig Noord’ opgericht. De sociale ziel van Noord moet bewaard blijven en dát zou de kern voor nieuwe ontwikkelingen moeten zijn. In de tentoonstelling kun je kennis maken met de schoonheid die Amsterdam Noord altijd al heeft gehad.
Vandaag zondag 3 juli zou ik, met enkele parochianen van Bron van Levend Water, aanwezig zijn in de Nieuwe Augustinus in Amsterdam Noord om de installatie van pastor Nico Knol tot pastoor van de parochie aldaar mee te maken. Helaas stak Covid daar een stokje voor en ben ik gedwongen thuis te blijven. Graag had ik voor u een live verslag willen maken van deze gebeurtenis. Gelukkig heeft ook deze parochie een livestream en zo zit ik nu voor de buis om de viering te volgen en dit Kerkstraatje te schrijven.
De Nieuwe Augustinus, als enige van vijf katholieke kerken overgebleven in Noord, voelt zelfs vanuit mijn huiskamer vertrouwd aan. De kerk, gebouwd in 1933 en in 2014 gerenoveerd, zit met 180 kerkgangers helemaal vol. De deken van Amsterdam, Ambro Bakker, gaat samen met diaken Hendriks en pastor Knol voor. Zij dragen de bekende groen gebatikte gewaden uit het Lioba klooster, die ook in onze kerk menigmaal in regiovieringen gedragen zijn. Na het voorlezen van de benoemingsbrief en het afleggen van de eed, krijgt de nieuwe pastoor door de jongste misdienaar een herdersstaf aangereikt. Een klaterend applaus bevestigt de instemming van de aanwezigen. Dan begint de viering, het koor zingt de Mis van Gounod en er is een Kinderwoorddienst, waaraan 10 kinderen deelnemen.
“Hoe krijg je het voor elkaar Nico, dat we precies vandaag dit wonderlijke evangelie lezen over Jezus die zijn 72 volgelingen op pad stuurt?”, vraagt de deken aan het begin van zijn preek. “Het werkplan van Jezus wordt hier ontvouwd: ga zonder reistas, zonder schoeisel op weg in deze parochiegemeenschap. Een gemeenschap van veel verschillende mensen, oude en nieuwe buurtbewoners, Eritreeërs en Hollanders en laat je eerste woord bij binnenkomst telkens ‘Vrede’ zijn. Blijf getuigen van Gods Shalom en je zult je als een vis in het water voelen op deze boeiende werkplek.”
Na de preek komen parochianen de ambtstekens aanbieden: sleutels van de kerk, kelk en schaal, sleutel tabernakel, bijbel, doopschelp, biechtstola, witte ‘trouwstola’ en ziekenolie. Telkens wordt de bijbehorende opdracht uitgesproken en telkens antwoordt Nico “Amen!” Dan tenslotte spreekt de deken een zegen over hem uit onder aanroeping van de heilige Augustinus, Benedictus, Lioba en Adelbert, de heiligen van zijn levensweg. En hiermee is de installatie een feit.
Bij de mededelingen wacht nog een verrassing. De penningmeester komt niet met lege handen: hij heeft een aantal boeken voor Nico, allemaal verhalen over dit bijzondere stadsdeel, dat vroeger wel het ‘Siberië van Amsterdam’ werd genoemd. Er is sinds die tijd veel veranderd en de parochianen nodigen Nico uit, zodat ze hem kunnen vertellen over de buurten en kerken in Noord. Wellicht komt dan ook de actiegroep ‘Verdedig Noord’ ter sprake. Het zal in ieder geval een enerverende nieuwe taak zijn voor onze oud-pastor en namens ons allen wens ik hem Vrede en alle Goeds in Noord!

Marieke Hoetjes

 

Vieringen

Live uitzending van vieringen in de Willibrorduskerk

Van alle vieringen in de Willibrorduskerk wordt een live-stream opname gemaakt
die rechtstreeks te zien is via ons YouTube kanaal.
Ook kan via dat kanaal een opname worden teruggekeken.
Klik op onderstaande link:
H. Willibrorduskerk

 • Zondag 10 juli – 10.00 uur
  Eucharistieviering met Dames- en Herenkoor
  Voorganger: N. Mantje
  Livestream: https://www.youtube.com/watch?v=PJvAvNb2k4w
  Gebedsintenties:
  Voor mijn dierbare echtgenoot Cornelis Johannes Maria Burger, In dierbare herinnering: Jan Ridderikhof, Catharina Groot en Maria Geerts-Groot, Johannes Hendrikus Hageman, In liefdevolle herinnering: Peter Greijer, In liefdevolle herinnering: Pastor Herman Helsloot, Overleden familie Lammers
 • Woensdag 13 juli – 09.30 uur
  Rozenkransgebed in de Moeder Godskapel
 • Vrijdag 15 juli – 09.30 uur
  Gebedsviering in de Moeder Godskapel
 • Zondag 17 juli – 10.00 uur
  Eucharistieviering met Dameskoor
  Voorganger: I. Osterhaus
  Livestream: https://www.youtube.com/watch?v=c1w2U9bycnw
  Gebedsintenties:
  Catharina Groot en Maria Geerts-Groot, Uit dankbaarheid voor overleden ouders Joop van Westerop en Tiny van Westerop-Wever, In liefdevolle herinnering: Pastor Herman Helsloot, Johannes Hendrikus Hageman
 • Woensdag 20 juli – 09.30 uur
  Eucharistieviering in de Moeder Godskapel
 • Vrijdag 22 juli – 09.30 uur
  Gebedsviering in de Moeder Godskapel
 • Zondag 24 juli – 10.00 uur
  Eucharistieviering met Herenkoor
  Voorganger: N. Mantje
  Livestream: https://www.youtube.com/watch?v=l-kLLfjdVWA
  Gebedsintenties:
  Wim Kager, Jac Verberne, In dierbare herinnering: Cornelis Johannes Maria Burger, Catharina Groot en Maria Geerts-Groot, In dankbare herinnering: Gerard Schuijt, Cees en Jo van Westerop-Zentveld, In liefdevolle herinnering: Pastor Herman Helsloot, Johannes Hendrikus Hageman, In liefdevolle herinnering: Pierre Bussen

 

 

Extra Nieuws

Vakantietijd in de Willibrorduskerk

Net als voorgaande jaren zal en deel van onze medewerkers/sters in de maanden juli/augustus een paar weken vrij zijn. Het parochiesecretariaat/kantoor zal in deze maanden zoveel mogelijk geopend zijn.

Elke werkdag van 09.00 uur tot 12.00 uur stellen wij in de gelegenheid om binnen te lopen voor een praatje, een kop koffie, een kaarsje aan te steken of wat dan ook.

Wanneer het kantoor toch (onverwachts) een dagje gesloten is, kunt u altijd bellen en het antwoordapparaat inspreken (072-533 09 06). U wordt dan zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Dit jaar zullen we misschien ‘normaal’ vakantie kunnen vieren, zonder coronaperikelen en wij wensen een ieder die plannen heeft om met vakantie te gaan, een hele fijne tijd.

Astrid Wiebering

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl