Nieuwsbrief week 48

Nieuws uit de Kerkstraat

De donderdagochtend kent zo zijn vaste rituelen. Marjon is de gastvrouw van dienst en ze begint altijd met het openen van het Stiltecentrum. Vaak volgt dan enige tijd later Joukje, die, als lid van de Caritaswerkgroep, de Voedseltafel komt aanvullen. Dat is nu ook weer hard nodig, enkele producten zijn al uitverkocht, maar gelukkig is er nog voldoende voorraad. Wat ook heel goed blijkt te lopen zijn de witte flessen met allerlei verzorgingsproducten zoals shampoo, bodylotion en douchegel. Daar zit een verhaal aan vast. Een parochiaan die in een hotel in Amsterdam werkt, merkte dat deze pompflessen vaak halfleeg werden weggegooid bij het schoonmaken van de hotelkamers. Hij verzamelt ze nu allemaal en met ijzeren geduld giet hij de restjes bij elkaar en vult hij de flessen af. Dat scheelt een hoop verspilling en de Caritasgroep en hun klanten zijn er heel blij mee.
Vanmorgen is Marjon door onze dirigente Zana gevraagd voor een bijzondere taak. Het betreft een echt experiment. Zana is komende zondag actief bij haar koor in Schagen en ze kan de viering hier in de Willibrorduskerk dus niet muzikaal begeleiden. Het idee is nu om de liederen en gezangen alvast op te nemen op een telefoon. Zana speelt orgel en zingt voor. Marjon zingt ook en bedient de telefoon voor de opname. Zo kan de hele viering worden vastgelegd. Aanstaande zondag zal Marjon dan tijdens de viering de opnames afspelen en via de handmicrofoon van de geluidsinstallatie voor de kerkgangers hoorbaar maken.
Zelf vind ik het wel een gewaagd plan, maar Zana en Marjon zijn vol goede moed en samen met Hanny, de voorganger van aanstaande zondag, gaan ze aan de slag in de kerk. Na wat oefenen wordt de juiste procedure gevonden. In ieder geval moet de handmicrofoon tegen de onderkant van de telefoon gehouden worden voor een redelijk hoorbaar geluid. Omdat de telefoon van Marjon geen opname mogelijkheid heeft, neemt Zana alles op haar eigen telefoon op en zal ze het later, lied voor lied, doorsturen aan Marjon. Aan Marjon zondag de taak om het juiste lied op het juiste moment te laten klinken. Maar ze is, lijkt ons, ‘cool’ genoeg om dat voor elkaar te krijgen. Na een uurtje staat alles erop en kunnen we over tot de orde van de dag.
Nu de schoenendozen aan hun reis naar Roemenië begonnen zijn, is de kaartenmolen met zelfgemaakt kerstkaarten in de Kerkstraat verschenen. Regelmatig zien we dat er kaarten worden bekeken en gekocht. Vaak hebben mensen geen contant geld meer op zak, maar zoals u misschien weet is er een apparaat in het secretariaat aanwezig waarmee je kunt pinnen. Enkele medewerkers van het secretariaat kunnen het pinapparaatje bedienen. Hieronder kunt u een bericht lezen over deze kerstactie, waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan (het werk van) onze parochie.
Aan het einde van de ochtend sluit Marjon het Stiltecentrum weer af, er zijn al weer een heel aantal mensen langs geweest voor de Voedseltafel. Ook Astrid gaat zo naar huis, maar eerst regelt ze nog even de verwarming in voor ’s avonds. Voor het eerst sinds lange tijd is er een ‘waterputavond’ in de Ontmoetingsruimte. Ds. Jan Tulp komt een lezing houden over ‘De kracht van verbeelding’.
Die avond komen twaalf belangstellenden naar het Willibrordushuis en we luisteren naar een boeiend verhaal. Jan heeft jarenlange ervaring als geestelijk verzorger in de psychiatrie en de revalidatie. Met beeldende verhalen uit de praktijk maakt hij de rol van verbeelding aan ons duidelijk. Ook toont hij schilderijen die tot de verbeelding spreken. Beeldende kunst, muziek, spel, religie kunnen niet zonder verbeelding en vormen een brug tussen het innerlijk van een mens en de wereld om hem heen. Een boeiende avond als afsluiting van een mooie donderdag.

Marieke Hoetjes

 

 

Vieringen

Live uitzending van vieringen in de Willibrorduskerk

Van alle vieringen in de Willibrorduskerk wordt een live-stream opname gemaakt die rechtstreeks te zien is via ons YouTube kanaal. Ook kan via dat kanaal een opname worden teruggekeken.
Klik op deze link: H. Willibrorduskerk

 

 • Zondag 26 november – 10.00 uur – Christus Koning en Caeciliafeest
  Eucharistieviering met Dames- en Herenkoor
  Voorganger: I. Osterhaus
  Livestream:https://www.youtube.com/watch?v=A2_Wjp3AfTQ
  Gebedsintenties:
  In dierbare herinnering: Wim de Backker, In dierbare herinnering: Cornelis Johannes Maria Burger, Johannes Hendrikus Hageman, Marianne van der Heijden-Belleman en Anton van der Heijden, Voor leden en oud-leden van het Dameskoor en in dierbare herinnering aan alle overleden leden
 • Dinsdag 28 november – 09.30 uur
  Eucharistieviering in de Ontmoetingsruimte
 • Vrijdag 1 december – 09.30 uur
  Rozenkransgebed in de Ontmoetingsruimte
 • Zondag 3 december – 10.00 uur – Jacobuskerk Akersloot (geen viering in de Willlibrorduskerk)
  Eucharistieviering met Aquarius
  Voorgangers: pastores van de regio
  Gebedsintenties:
  Fenny de Koning-Wennekes, Jac Verberne, In dierbare herinnering: Pastor Herman Helsloot, Betty van Schalkwijk-Meiland, Annie Louwe-Huijberts, Johannes Hendrikus Hageman, Piet Appelman en zegen over zijn gezin

 

 

Agenda

 • Donderdag 30 november
  20.00 uur: Lezing ‘Albert Schweitzer over Bach’, door Ds Jan Bruin in de Ontmoetingsruimte

 

 

Extra Nieuws

Kerstkaarten in de Kertkstraat

Vorig jaar hebben wij een oproep gedaan om ‘oude’ kerstkaarten in te leveren op het secretariaat van de Willibrorduskerk. Wat heeft u daar massaal gehoor aan gegeven!
Onze creatieve parochianen hadden hun handen vol aan het uitzoeken alle spullen. Alle kaarten werden gesorteerd op onderwerp: alle stalletjes bij elkaar, alle kaarsen, kerstbomen, etc. Ook kwamen er een paar mensen vragen of we ook knutselspullen konden gebruiken. Zolang het gaat om spullen om kaarten van te maken, zijn we er blij mee.
Van al deze spullen zijn bijna 400 prachtige kerstkaarten gemaakt, die voor € 1,– of € 1,50 te koop zijn in de Kerkstraat. U kunt daar ma t/m vr van 09-12 uur terecht en vaak ook na de zondagochtend viering.
En het mooie is: de kaarten worden gemaakt van gebruikt materiaal, dus op deze manier dragen we ons steentje bij aan het klimaat. Bovendien komt de hele opbrengst ten goede aan onze parochie.
Mooier kunnen we het toch niet maken????

 

Albert Schweitzer over Bach

De muziek van Bach is tijdloos.
Het “verfrist de ziel” heeft Bach zelf gezegd en dat zullen velen onderschrijven.
Albert Schweitzer (1875-1965) was een groot kenner, bewonderaar en uitvoerder van de muziek van J.S. Bach. Bekend geworden als arts, theoloog, filosoof en door zijn Nobelprijs voor de Vrede in 1952, schreef hij al in 1906 een omvangrijk boek met een boeiende interpretatie van Bachs werken.
Voor Schweitzer is Bachs muziek geen ‘uitbeelding’ van een tekst, maar voert die muziek tot een dieper verstaan van die teksten. Verrassend (en uitdagend) is dat Schweitzer in Richard Wagner een evenknie van Bach ontwaart in die verhouding van tekst en muziek.
Met klinkende voorbeelden zullen we dieper ingaan op de relatie van woord en muziek bij Bach!

Wanneer: donderdag 30 november, 20.00 uur, door ds. Jan Bruin in de Ontmoetingsruimte
Kosten: vrijwillige bijdrage na afloop (contant)
Aanmelden: willibrorduskerk@rk-bronvanlevendwater.nl of 072-5330906

 

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl