Nieuwsbrief Willibrorduskerk, week 18

Nieuws uit de Kerkstraat

De draaiboeken voor Goede Week en Pasen, hoe lang zullen we die al gebruiken? Zeker vanaf de nieuwe start die we als parochiegemeenschap maakten in de gerenoveerde Willibrorduskerk, in 2001. Ieder jaar worden ze zo nodig wat aangepast en vormen ze de basis van alle voorbereidingen van de vele vieringen. Er staan ‘taakomschrijvingen’ in voor de Klussenclub, de Bloemendames, de kosters en de acolieten. En ook ik, als ‘loslopende helper’, heb veel houvast aan de lijsten. Van alle vieringen bewaren we bovendien aparte mappen, met de boekjes van vorige jaren en, niet onbelangrijk, foto’s van de verschillende opstellingen.
Toch zit er ook een gevaar in het gebruik van draaiboeken. Je bent soms geneigd om te veel op je blaadje te staren. Net zoals je soms, bij het maken van een wandeling door onbekend gebied, op je routekaart blijft turen. Dan zie je weinig meer van de omgeving en nieuwe mogelijkheden ontgaan je. Maar gelukkig zijn er dan altijd weer mensen, die er fris tegenaan kijken, vanuit een nieuw perspectief en creatief naar andere wegen zoeken.
Vandaag, Paaszaterdag, is er aan creativiteit geen gebrek. Tijdens de kruisverering op Goede Vrijdag, werden er door de kerkgangers vele bossen tulpen, rozen en andere bloemen op de trappen van het priesterkoor neergelegd. Na de laatste viering zijn ze allemaal naar de Bloemensalon gebracht en in het water gezet. Nu worden ze gebruikt om rond het berkenhouten kruis op het priesterkoor, een prachtige paastuin te maken. Willy Tames, die vandaag de leiding heeft, is heel Heiloo rondgefietst om nog wat extra ‘bijzondere’ bloemen te halen. Faeqah en Romano mogen daarmee aan de slag en ze maken er werkelijk echte kunststukken van. Ook in de Kerkstraat verrijst een schitterend stuk met gele anjers en Strelitzia, ofwel Paradijsvogelbloem, die vrijheid en onsterfelijkheid symboliseert.
Voor de eerste Paaswake vandaag, om 15 uur in Zorgcentrum Overkerck, is ook de nodige creativiteit vereist. De ‘pop-up-kapel’ in het restaurant is veel te klein om alle kerkgangers, het koor en de organist te herbergen. Op de tweede verdieping bij de lift zou wel plaats zijn, maar daar staat een enorme biljarttafel, die niet opzij kan. Twee kosters bedachten samen de oplossing: “We bouwen het biljart om tot altaar. We lenen ergens een afdekzeil voor het biljartlaken en dan kan daar een verhoging op staan. We kleden het af met altaardwalen.” Gisteren lieten ze trots de foto zien. Het ziet er stijlvol uit.
Nog even en de Paasvieringen gaan beginnen. De bewoners van Overkerck zullen als eerste de paaskaars ontsteken en het licht doorgeven. Voor alle veiligheid zijn het wel elektrische kaarsjes, maar de paaskaars is ‘echt’. Even tevoren gaan we het elektronische orgel, waarop Leonie de zang zal begeleiden, aansluiten. Het is natuurlijk geen kerkorgel, maar het koor, bestaande uit leden van ons Dames- en Herenkoor, is ‘echt’. Het altaar is weliswaar gebouwd op een biljart, maar alles wat daar straks gevierd en beleefd wordt is levensecht.

Marieke Hoetjes

Vieringen

 • Donderdag 2 mei – 10.00 uur
  Eucharistieviering in Zorgcentrum Overkerck
 • Vrijdag 3 mei – 09.30 uur
  Eucharistieviering in de Moeder Godskapel
 • Zaterdag 4 mei – DODENHERDENKING- 19.00 uur
  Oecumenische viering in de Ter Coulsterkerk
  Voorgangers: H. Helsloot en D. van der Noord
 • Zondag 5 mei – 10.00 uur
  Eucharistieviering met Vocaal Ensemble
  Voorganger: H. Helsloot

  Gebedsintenties:
  In dierbare herinnering: Lies Lubke en overleden ouders, In liefdevolle herinnering: Jan Zoon, Fenny de Koning-Wennekes, Jan Bakker, Alie en Piet Konijn, Max Nuijens, Bartholomeus en Anna Nuijens, Maria Adelaar-Schoemaker, Pierre Bussen, In liefdevolle gedachten: Peter Greijer, In dierbare herinnering: Harry Schilder, In dierbare herinnering: Sjaak Overbeek, Johannes Hendrikus Hageman

 

Agenda

 • Dinsdag 30 april
  11.00 uur: Parochiecoördinatoren Overleg

 

Extra Nieuws

Paaswake 2019

Met grote zorg en inzet zijn alle vieringen in de Goede Week en het Paasweekend voorbereid.
Veel parochianen hebben samen mooie en inspirerende vieringen meegemaakt.
Het was erg jammer dat juist in de Paaswake de geluidsinstallatie niet goed functioneerde:
door een opstartfout vielen de hoofdspeakers uit.
Inmiddels is het protocol voor de geluidsbediening aangepast
en we hopen dat deze opstartfout daardoor nooit meer voorkomt.
Onze excuses aan allen die daardoor de Paaswake viering minder goed hebben kunnen volgen.

Marieke Hoetjes,
parochiecoördinator

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl