Nieuwsbrief Willibrorduskerk, week 6

Nieuws uit de Kerkstraat

Een hogedrukgebied, met een bijna recordhoge luchtdruk, zorgt deze week voor rustig droog weer. Er is nauwelijks wind en van gladheid is, zeker hier langs de kust, geen sprake. Precies een jaar geleden tapte koning Winter uit een heel ander vaatje. Er viel een dik pak sneeuw. Een dag van tevoren werd het al aangekondigd met code rood. En toen ’s morgens al de eerste vlokken vielen zagen we dat het menens was. Die avond zou Cees Tromp naar Heiloo komen om te vertellen over de Renaissance in Venetië. We zochten contact met hem en na enig wikken en wegen besloten we de avond af te lassen. De treinreis zou een onzekere onderneming worden en ook lopend over straat, van en naar het station met een diaprojector op je rug, leek niet erg slim. Gelukkig had een heel aantal mensen zich keurig aangemeld voor de lezing. We konden ze allemaal bereiken, per telefoon of mail, om te laten weten dat de avond niet door ging. Ook via facebook en website verspreidden we het bericht.
In de hoop dat er niet veel mensen tevergeefs naar het Willibrordushuis zouden komen, ging ik die avond door de sneeuw naar de Westerweg. Het plein was al aardig bedekt en omdat ik toch moest wachten tot even na acht uur, zocht ik een sneeuwruimer en begon een pad te schuiven. Ik was nog niet lang bezig toen een auto het parkeerterrein opdraaide. Twee mensen stapten uit en liepen opgetogen het plein op. “U bent al een pad voor ons aan het vrijmaken, geweldig!” Helaas moest ik toch vertellen dat het niet doorging en teleurgesteld maakten ze rechtsomkeer. Ook een lid van het Herenkoor kwam aangelopen, met zijn wandelstok en wat glibberend over de weg. Hij nam het goed op : “Dan had ik me maar op moeten geven…. Niets aan te doen”. Zo ging het nog een paar keer. Zo’n vijftien mensen kwamen tevergeefs. Er arriveerde zelfs iemand met een booster, dat vond ik helemaal pijnlijk. Maar de dame in kwestie nam het allemaal laconiek op, reed een rondje over het sneeuwvrije gedeelte van het plein en verdween in de witte wereld.
Vandaag, precies een jaar later, de herkansing. In juni hebben we deze datum, op goed geluk geprikt en vanmorgen belde Cees Tromp en vertelde dat hij er zin in heeft. Even na zeven uur stapt hij binnen, diaprojector in de rugzak. Net als in januari 2005, in het allereerste seizoen van ‘Rond de waterput’, toen hij met zijn lezing ‘Terug naar de Bron’ vertelde over  vroegchristelijke en middeleeuwse kunst. Zijn recept is sindsdien niet veranderd. Een projectiescherm en een diaprojector, een aanwijslampje en zijn uitleg.
In de Ontmoetingsruimte zetten we de stoelen in theateropstelling en het diascherm komt op een tafel te staan zodat iedereen goed zicht heeft. Pastor Helsloot heeft de eer om zijn oude vriend aan te kondigen en dan neemt Cees ons mee naar een andere tijd en plaats, naar Venetië in de 15e en 16e eeuw. De schilder Bellini en zijn beide leerlingen Carpaccio en Titiaan tonen ons in kleur, licht en ruimte, de schoonheid van de wereld in die dagen. Door zijn rustige manier van spreken en de zorgvuldig gekozen pauzes, kunnen we echt ontdekken en zien wat ons anders wellicht zou ontgaan. Bijna twee uur later landen we weer in het hier en nu, een ervaring rijker. Zonder beamers, laptops en Power-Points, maar met aloude analoge middelen, laat Cees ons telkens weer op unieke wijze kennis nemen van de schoonheid van de kunst!

Marieke Hoetjes

 

Vieringen

 • Donderdag 6 februari – 10.00 uur
  Eucharistieviering in Zorgcentrum Overkerck
 • Vrijdag 7 februari – 09.30 uur
  Eucharistieviering in de Moeder Godskapel
 • Zondag 9 februari – 10.00 uur
  Familieviering met WiKiKo/JoKo
  Voorganger: H. Helsloot

  Gebedsintenties:
  Uit dankbaarheid bij een 95ste verjaardag, Kees Kraakman en overleden familie Kraakman-de Koning, Ter nagedachtenis aan de lieve bijzondere Ali Witte, Annie van Westerop, Tony van Sante-van Laarhoven, Marijke Barendse-Broers, Johannes Hendrikus Hageman, Uit dankbaarheid, Miki, haar tweelingzus Hedwig en hun vader Kees Prins

 

Agenda

 • Maandag 3 februari
  Start nieuwe expositie van schilderijen van Freek van der Veen in de Kerkstraat
 • Dinsdag 4 februari
  20.00 uur: Waterputlezing door Maartje de Lint, Ter Coulsterkerk, Holleweg 111

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl