Renaissance in Venetië

Op dinsdag 21 januari komt de heer Cees Tromp naar het Willibrordushuis, Westerweg 267 te Heiloo om een lezing met lichtbeelden te houden onder de titel ‘Renaissance in Venetië’

Bellini, Carpaccio en Titiaan zijn drie schilders uit de school van Venetië in de vijftiende en zestiende eeuw. Zij vertegenwoordigen de schilderkunst van de nieuwe tijd: de Renaissance.
De Renaissance is de hergeboorte van de klassieke Griekse en Romeinse kunst. De grote vernieuwing in die kunst ligt in de nabootsing van de werkelijkheid. Het devies was: ‘Terug naar de natuur’. Hoe ziet het menselijk lichaam eruit? Hoe een gebouw? Hoe een landschap? Er ontstond een nieuw humanisme. Naast de opkomst van het individualisme ontwaakte de drang naar schoonheid. De Renaissance was een seculiere tijd. Toch bleven de kerken en de christelijke voorstellingen.

Giovanni Bellini was de eerste grote schilder in Venetië die er in slaagde harmonie tussen ruimte, licht en kleur aan te brengen. Het karakter van zijn afbeeldingen wordt mede bepaald door de vervagende en verzachtende effecten van het licht. Wie zijn devotiebeelden en peinzende madonna’s beziet staat oog in oog met een vorm van schoonheid waar een verdiepende werking vanuit gaat.

Carpaccio is een meester in grote met massa’s mensen gevulde muurschilderingen. Zijn verhalende scènes plaatst hij in een context die direct of indirect verwijst naar Venetië. Hij schildert grootse schouwspelen met veel theater en uiterlijk vertoon. De reeks schilderijen over de bitterzoete liefdesgeschiedenis van de mooie prinses Ursula zijn daarvan een schitterend voorbeeld.

Titiaan is de grootste van de drie. Door zijn spectaculaire altaarstukken, zijn vorsten-portretten en zijn talrijke schilderingen van Venus werd hij beschouwd als de gelijke van Michelangelo.

Wie: dhr. Cees Tromp
Wanneer: dinsdag 21 januari, 20.00 uur
Waar:
Willibrordushuis, Westerweg 267, Heiloo
Bijdrage: € 3,-

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl