Werkjaar 2024-2025
Wij beginnen met een nieuw werkjaar en zoals al vele jaren gebruikelijk is, geven wij dit jaar weer een thema mee. We hebben gekozen voor het thema VREDE VRAAGT VERBINDING
Op 11 juni kwamen we bij elkaar in de Ontmoetingsruimte van de Willibrorduskerk om onze gedachten over een jaarthema neer te leggen en samen te proberen een nieuw thema te bedenken. De inbreng van de aanwezigen was verrassend eensgezind. Weliswaar met verschillende accenten en andere voorbeelden, kwam toch telkens het begrip ‘verbinding’ of ‘verbondenheid’ boven.
De werkgroep MOV-HALE bracht daarnaast het thema ‘Vrede’ in, een thema dat in de huidige wereld steeds verder weg lijkt. Daarbij had die groep ook het plan om de eerste regioviering, op 8 september, te koppelen aan de Vredesweek en aansluitend aan de viering een excursie naar het Verzetsmuseum te organiseren.
Er werden verschillende slogans geopperd, maar ineens was het er: ‘Vrede vraagt verbinding’.
Alle aanwezigen konden zich er direct in vinden.
Het symbool dat het thema uit gaat beelden is een vlieger. Daar zit een verhaal aan vast.
U vindt het hieronder. We hopen dat het thema ons zal inspireren en dat het een leidraad mag zijn bij de vieringen, voor werkgroepen en koren.
Marieke Hoetjes
De vlieger als symbool van vrijheid, vrede en verbinding
Midden door de woonwijk loopt een reusachtige muur. Gebouwd tegen de glooiing van een heuvel vlak bij Jerusalem. Twee bevolkingsgroepen worden door die muur van elkaar gescheiden. Aan de ene kant wonen Israëlische gezinnen en aan de andere kant Palestijnse gezinnen. Een jarenlang conflict van oog om oog en tand om tand hoopt men zo te kunnen beteugelen. Het vijanddenken over ‘zij’ aan de andere kant van de muur en de ‘wij’-gevoelens van het eigen gelijk, aan de eigen kant van de muur. Een wij-zij-denken dat aan beide kanten sterk in leven wordt gehouden. De vrede is ver weg. De muur met prikkeldraad er bovenop doet in deze wijk zijn werk.
Vlak langs die muur speelt kleine Mohammed elke dag met een vlieger. Een spel waar hij in zijn eentje helemaal in opgaat. Het spel met de wind en de verbinding met de hemel. Het vrolijke spel van de vlieger in de wind, vlak boven de muur, is Sara aan de andere kant van de muur ook opgevallen. Aan de staart van de vlieger wordt ook met vaste regelmaat een gekleurd stukje stof toegevoegd. De staart die langer en langer wordt. Met haar ouders en broertje zit ze vaak in het zonnetje te kijken naar de vlieger. ‘Hoe zal de vlieger met die lange gekleurde staart er vandaag weer uitzien’? Soms tuurt Sara tegen de zon in naar de hemel. Soms biddend voor vrede, voorspoed, geluk en vrijheid. Op dagen dat er geen vlieger boven de muur heen en weer springt, vraagt Sara zich af wat er aan de hand is. Is er iets gebeurd, is er iemand ziek? Die andere kant is dan zo dichtbij, maar ook zo heeeel ver weg. Sara wil het zo graag weten, maar een hoge muur met er bovenop prikkeldraad houdt haar tegen.
Op een dag gaat het fout met de vlieger. De staart is in het prikkeldraad bovenop de muur verstrikt geraakt en heeft ook de vlieger in het prikkeldraad getrokken. De vader van Mohammed moet er een ladder bij halen. Het is een wankele ladder en Mohammed zal de ladder op moeten klimmen. Als een lenig aapje klimt hij naar boven, terwijl zijn vader de ladder stevig vasthoudt. Mohammed haalt heel voorzichtig de vlieger en de staart uit het prikkeldraad. Dan ziet hij ook Sara staan aan de andere kant van de muur. Ze kijken elkaar aan en Sara vertelt dat ze elke dag naar de vlieger met die lange staart vol gekleurde stukjes stof zit te kijken en ervan geniet. Er ontstaat een gesprekje over vliegeren en hun dromen over vrede en vrijheid. Ten slotte biedt Mohammed Sara aan een vlieger voor haar te maken. De wankele ladder blijft staan en elke dag beklimt Mohammed de ladder om Sara de kunst van het vliegeren aan te leren. Weken later spreken ze af samen te gaan vliegeren in het stadspark. En weer weken later komen ook de ouders en broertjes en zusje van Mohammed en Sara samen in het park om er te picknicken. Ze spelen dan met de vliegers en proeven van elkaars traditionele gerechten. Zo leren de twee families elkaar steeds beter kennen, er groeit een band van vertrouwen. De vlieger heeft een klein stukje van de muur afgebroken.
Een herinnering aan een verhaal dat is verteld tijdens een seminar in Jeruzalem.
Johan Olling