MOV-HALE

Deze werkgroep, van de samenwerkende parochies Bron van Levend Water en Cornelius, is actief op gebied van Missie Ontwikkeling en Vrede, voor de noden van mensen veraf, o.a. in het zuidelijk halfrond. De werkgroep richt zich daarbij tot alle parochianen, want aandacht voor deze zaken is immers een opgave een voor ieder, die zich christen noemt. Ieder jaar organiseert de werkgroep een ‘speerpunt’, een actie voor beide parochies, zoals een themaviering in verschillende kerken, een fietstocht of een filmavond.

Een greep uit de andere activiteiten:

  • Organisatie Advents-aktie.
  • Organisatie Vasten-aktie, keuze, vormgeving en liturgie voor een project in de Derde Wereld.
  • Stimuleren verkoop producten van de wereldwinkel.
  • Verzorgen van collecten voor andere MOV-doelen en publicaties in de parochiebladen.
  • Uitwisselen ideeën voor MOV-akties tussen de verschillende locaties.
  • Ondersteunen Schoenendoosactie in oktober.

VASTENACTIE 2022

Kansen voor modeontwerpsters in Burkina Faso

Vrouwen in Burkina Faso hebben nog steeds een grote onderwijsachterstand. Veel meisjes raken vroegtijdig zwanger en kunnen hun middelbare school niet afmaken. Het is sowieso moeilijk om een diploma van de middelbare school te halen. Het onderwijs is nog een erfenis van het Franse koloniale systeem en niet afgestemd op de belevingswereld van de jongeren. Bovendien verzuimen meisjes vaak van school, bijvoorbeeld tijdens hun menstruatieperiode of omdat zij thuis in de huishouding nodig zijn. Een beroepsopleiding biedt mogelijkheden om een zelfstandig bestaan op te bouwen.

Drie jaar geleden hebben we ons tijdens de Vastenactie ingezet voor de vervaardiging van wasbaar maandverband om het schoolverzuim van meisjes tegen te gaan. Dit is nog steeds een zeer succesvol project. 600 schoolgaande meisjes en jonge vrouwen op ons onderwijscomplex en op middelbare scholen in de dorpen hebben toen een pakketje met wasbaar maandverband ontvangen. De pakketjes zijn gemaakt door leerlingen van de naaiopleiding van Onderwijscomplex Zoodo. De leerlingen hebben hierdoor veel naai-ervaring opgedaan. Vier leerlingen zijn na hun examen doorgegaan met het maken van wasbaar maandverband. Het bedrijfje loopt zo goed, dat leerlingen van de naaiopleiding regelmatig ingezet worden om mee te helpen nieuwe pakketjes te maken.

Met het huidige project willen we jonge vrouwen een extra kans bieden om een zelfstandig bestaan op te bouwen. In Burkina Faso wordt de Faso Dan Fani, de lokaal geweven stof (die ook door vrouwen wordt geweven), gepromoot om de lokale economie te steunen. Van de stof wordt kleding gemaakt volgens de West-Afrikaanse mode. De mooiste kleding, vooral die van mannen, is voorzien van prachtige borduursels. Deze worden er met speciale machines op geborduurd. Nog maar weinig vrouwen beheersen de borduurtechniek. Door de vrouwen in deze techniek te trainen vergroten we hun kans goed betaald werk te vinden en/of een eigen naaiatelier op te zetten.

In het huidige project willen we de instructrices van de naaiopleiding van Onderwijscomplex Zoodo en een groep oud-leerlingen met een basisvakdiploma trainen in technieken op een hoger niveau. Met een basisvakdiploma kunnen de vrouwen patroontekenen en algemeen gangbare kleding maken voor kinderen en volwassenen. Bij een training op een hoger niveau gaat het om het ontwerpen en maken van bruidskleding, kostuums en het versieren van kleding met borduursels. Hiervoor zijn speciale naaimachines nodig zoals een lockmachine en een borduurmachine. De training en de machines willen we financieren met dit project. Onder supervisie van een vakspecialist maken de instructrices een module over de nieuwe vaardigheden, zodat zij deze training later zelf kunnen geven aan de huidige en toekomstige leerlingen van de naaischool. De oud-leerlingen die de eerste cursus volgen, vergroten hun kansen op goedbetaald werk en kunnen in de toekomst kwalitatief goede stageplaatsen bieden aan de leerlingen van onderwijscomplex Zoodo. Op deze manier vergroten we de kansen op een zelfstandig bestaan voor een grote groep vrouwen in een van de armste landen in de wereld! Doet u mee?

Een voorbeeld zien van een modeontwerpsters in Burkina Faso? Zie de video van Zalissa, de eerste vrouwelijke onderneemster van Ouahigouya en oud-leerling van ons onderwijscomplex: https://youtu.be/I9prpZ1HLbg

U kunt uw bijdrage geven via de Vastenaktie-collecte, spaarpotjes en/of de bekende vastenactie-enveloppen. Ook kunt u rechtstreeks storten op rekeningnummer

NL21 INGB 0000005850 onder vermelding Vastenactie 2022 project 401846

 

werkgroep MOV-HALE (Missie, Ontwikkelingssamenwerking en Vrede)

Vieringen door de week

H. Willibrordus Heiloo
Di 09:30: Eucharistieviering
Vr 09:30: Rozenhoedje

Steunpunt Egmond-Binnen
Wo 09:30: Eucharistieviering

H.M.M. Alacoque Egmond aan de Hoef
Vr 09:30: Eucharistieviering

Algemeen Contact

RK Parochie Bron van Levend Water
Westerweg 267, 1852 AG Heiloo
Tel: 072-5330906
info@rk-bronvanlevendwater.nl

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl