25 juli – feestdag van H. Jacobus

Op 25 juli is het groot feest in Santiago di Compostela. Aan het feest mee doen? Bak een Santiago-taart.

Dit recept is een her­in­ne­ring aan de reis-apostel Jacobus de meer­dere, die, volgens de overleve­ring, met een scheepje strandde aan de Spaanse kust en in Santiago de Compostela begraven werd. Deze stad is thans, in droom en daad, een pelgrimsoord voor velen.

Het recept met aman­de­len en kaneel, wordt al vermeld in 1577.

De He­breeuwse naam voor amandel ver­wijst naar de wacht hou­den en uitzien. Aan de stok van Aaron groei­den aman­de­len ter bevesti­ging dat hij het volk vanuit Egypte naar het land Israël mocht lei­den (Numeri 17,23).

Kaneel is een geurig specerij dat in ver­schil­lende bijbel-boeken geprezen wordt: (Spreuken 17,8, Hoog­lied 4, 14, Open­ba­ring 18,12 ). Het komt van ver en is begeer­lijke handels­waar. Het wordt gebruikt bij het maken van geurige zalfolie (Exodus 30, 23-24).

Op de taart ligt een zo­ge­naamde Jacobus-schelp, die pelgrims dragen. Je kunt er ook een eigen vakantieher­in­ne­ring op leggen of met bloem­blaadjes een kruis maken.

Ingrediënten

Voor een spring­vorm van ca. 20-22 cm:

  • 250 gram amandelmeel
  • 5 eieren
  • 125 gram suiker
  • 1 bio -citroen
  • 1 theelepel kaneel
  • klontje boter
  • poe­dersuiker

Berei­ding

  • Rasp de schil van de citroen fijn.
  • Klop met een mixer suiker met de eieren luch­tig tot ongeveer tweemaal het volume. Meng het amandelmeel, kaneel en citroenrasp er door.
  • Vet een spring­vorm in.
  • Schep het mengsel in de vorm en bak ca.40 minuten in een voorverwarmde oven op 175 gra­den. Het is gaar als een satéprikker er droog uit­komt.
  • Laat de taart afkoelen, bestrooi met poe­dersuiker en leg er een vakantie her­in­ne­ring op of maak met een sjabloon de rid­derorde van Santiago.

Bron: www.sameneerlij­ke­ten.nl / SamenKerk

© 2018 Bron van Levend Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl