Nieuws uit de Kerkstraat
Allerzielen, een dag die van alle hoogtijdagen in het kerkelijk leven misschien wel het meest intens beleefd wordt. Op de lagere school leerden we in de zestiger jaren over het vagevuur. Op Allerzielen was de kerk de hele dag open en konden we daar bidden voor de verlossing van een ziel uit het vagevuur. Ik herinner mij dat Afra Kroon (nu actief als hoofd Kerkwerk) en ik dat heel serieus namen. We baden zeven Onze Vaders, zeven Wees Gegroeten en zeven Eer aan de Vaders en renden dan naar buiten om te kijken of we een ziel zagen opstijgen. En we zagen ze! Dan weer naar binnen en bidden voor de volgende ziel.
In de afgelopen jaren vormden de Allerzielenvieringen in onze kerk belangrijke momenten in onze parochiegemeenschap. In een volle kerk herdachten we de overledenen van het afgelopen jaar en deelden we in de rouw van families die naar voren kwamen om een kaars op te steken. Na de viering trokken we in processie het kerkhof op om daar onze doden te groeten en hun levens met talloze lichtjes te herdenken. Dit jaar is het allemaal onmogelijk door de afgekondigde maatregelen. We moesten op zoek naar een alternatief.
De eerste taak van vanmorgen, 2 november 2020, is om via de Nieuwsbrief en de website bekend te maken waar men YouTube film van de Allerzielenviering, die al eerder is opgenomen, kan vinden. De kerk hebben we gisteren al goeddeels ingericht. Op het priesterkoor staat de paaskaars en het boek met de namen van de overledenen. De 24 kruisjes hebben we op de altaartreden neergelegd, samen met een graflichtje dat in de opgenomen viering is ontstoken bij het noemen van de namen. Daarbij leggen we nu het liturgieboekje en een verse witte roos. Voor het altaar is een kaarsenbak geplaatst waarin bezoekers straks een devotielichtje kunnen aansteken. Hanny Kaan, die vandaag met pastoor Bindels en enkele anderen de gasten zal ontvangen, plaatst nog een aantal lichtjes op de trappen. Ze heeft ook een paar mooie CD’s meegebracht met passende muziek.
Al vóór 10 uur melden zich de eerste nabestaanden, die het kruisje van hun dierbare komen ophalen en na hen volgen er velen, de hele dag door. De ene keer een grotere groep familieleden, dan weer een enkeling. Mensen zoeken een plekje in de lege kerk en nemen de tijd voor hun gedachten, ze steken kaarsjes op en krijgen het kruisje, het boekje, het lichtje en de roos mee. Daarna brengen sommigen een bezoek aan het kerkhof. In de Kerkstraat bieden we een kopje koffie aan en is er tijd voor gesprek. De verhalen zijn zeer indrukwekkend, over afscheid in coronatijd, de eenzaamheid en onmacht is schrijnend. Toch hebben de afscheidsvieringen of rituelen aan het graf enige troost gebracht, soms door een enkel woord: “De pastor zei: ‘We zullen haar missen.’ Díe woorden op dát moment, het betekent heel veel voor mij”.
De hele dag zien we mensen naar het kerkhof lopen, vaak met bloemen of een plant. Soms komen ze ook even binnen om hun complimenten te uiten, vooral voor de prachtige bolchrysanten die overal in volle bloei staan. Eind van de middag komen ook de Tuinfluiters naar de Willibrordushof. Ze gaan, ondanks de harde wind, overal lichtjes aansteken. De lange slingers met elektrische lampjes blijven gelukkig sowieso branden, zo wordt het hoofdpad goed aangegeven. Dan komt Theo de keuken inlopen: “Ik laad nog even mijn telefoon op, voor de muziek”. Hij heeft een klein boxje kunnen lenen waarmee hij muziek via zijn telefoon kan afspelen.
Tegen acht uur verschijnt hij weer in de Kerkstraat, zichtbaar aangedaan. “Er waren zoveel bijzondere momenten! In het donker kon ik niet zien wie er naar de muziek luisterde, maar mensen reageerden wel. Een mevrouw hoorde het Ave Maria en vertelde dat haar zus, bij wiens graf we stonden, juist een sterke band met Maria had. Iemand anders vroeg me het Panis Angelicus te spelen en vertelde na afloop over haar overleden moeder. Bij een ander graf heb ik Bach laten horen, de lievelingsmuziek van een gestorven vader.”
Als we bijna gaan sluiten komt er nog snel iemand binnen. Ze vertelt enthousiast over de aanlichting van het kerkhof en dat ze muziek hoorde, zo prachtig…. Maar waar was dat in hemelsnaam vandaan gekomen? We wijzen naar Theo, vanavond in de rol van troostende begraafplaatsengel.
Marieke Hoetjes
Vieringen
- Zondag 15 november – 10.00 uur (reserveringskaarten)
Eucharistieviering met Herenkoor
Voorganger: P. Bindels
Gebedsintenties:
Truus Kraaijer-van de Velden, Maria Adelaar-Schoemaker, Jan Bakker, Arie Schaap en overleden dochter Annet en overleden familie, In dierbare herinnering: Thom Westerhuis en overleden ouders, Johannes Hendrikus Hageman - Woensdag 18 november – 09.30 uur
Eucharistieviering in Ontmoetingsruimte - Vrijdag 20 november – 09.30 uur
Eucharistieviering in Ontmoetingsruimte - Zondag 22 november – 10.00 uur Christus Koning (reserveringskaarten)
Woord- en Communieviering met Dameskoor
o.l.v. parochianen
Gebedsintenties:
Pieter Jonker en Aafje Jonker-Wever, In liefdevolle herinnering: Jan Zoon, Overleden ouders Ligthart-Berger, Jac Verberne, In dierbare herinnering: Piet Out en dochtertje Aafke-Jakoba Out, Johannes Hendrikus Hageman
Agenda
- Vrijdag 20 november
15.00 uur: Commissie Waterput
Extra Nieuws
Zaterdagavondviering (14 november) uitgesteld
De eerder aangekondigde viering op zaterdagavond 14 november moeten we helaas afblazen.
We willen de eerste keer goed beginnen en dat lukt nu wegens de nieuwe beperkingen niet.
Als er weer wat meer mogelijk is gaan we zeker van start met een zaterdagviering eens in de maand!!!
Pastoor Paul Bindels
Mondkapjesloket
In de maand november is het loket nog op de dinsdagen 10,17 en 24 tussen 09u-11u aanwezig/geopend in de Kerkstraat van de Willibrorduskerk, Westerweg te Heiloo. U kunt daar anoniem uw bestellingen (op maat) doorgeven waarbij u aan de hand van diverse stalen ook de door u gewenste stof kunt uitkiezen. U krijgt een bestelnummer waarop uw bestelling een week later in de Kerkstraat klaarligt. Daarna kunt u alleen bestellen via onderstaande mogelijkheden (dat kan nu uiteraard ook!)
U kunt bestellingen anoniem doorgeven via een gesloten envelop, gericht aan de CWH, die u kunt deponeren in de brievenbus bij de kerk. Geeft u wel aan hoe/waar u bereikbaar bent. Bestellen is ook mogelijk via het emailadres: cwh.heiloo@gmail.com of via een Persoonlijk Bericht aan de FaceBookgroep ‘Help elkaar in Heiloo’.
Uw bestelling kan, op verzoek, thuis worden bezorgd maar in principe ligt uw bestelling een week later op nummer klaar in de Kerkstraat van de Willibrorduskerk. U ontvangt daar bericht over van de FB-groep of van de Caritas Werkgroep Heiloo.
Nog voor alle duidelijkheid: de mondkapjes worden gratis verstrekt en niet verkocht. Voor dat laatste moet u op andere adressen zijn en heeft u een ander inkomen.
Het Mondkapjesloket