Nieuws uit de Kerkstraat
Ondanks de door NS aangekondigde vertragingen wegens personeelsgebrek, arriveert de intercity stipt op tijd op station Heiloo en vinden we allemaal (12 in getal) een zitplaats in dezelfde coupé. Het is stralend weer deze zaterdag en we gaan onder leiding van Nico en André op weg naar de Bijlmermeer voor een wandeling, traditioneel het laatste programmapunt van een seizoen ‘rond de waterput’. Voor bijna elk van ons is dit het eerste bezoek aan de zo bekende wijk van Amsterdam. Iedereen heeft wel zijn eigen beeld van de Bijlmer door alle berichten er sinds de start van de bouw in 1966 verschenen zijn.
In CS stappen we op de metro, lijn 53, een ellenlange trein, die nagenoeg leeg is. Die rust en leegte blijkt later het beeld voor de hele wandeling. Alleen in de winkelstraten, die de wijk doorsnijden, is het druk. Maar tussen de flatblokken, tien hoog en gebouwd in de bekende honingraatstructuur, is het groen met prachtige hoge bomen en op de brede wandelpaden kom je slechts af en toe iemand tegen.
De wandeling heeft als titel ‘Geloof in de Bijlmer’ en als ondertitel ‘Geloven is meer dan gebed en offer. Geloven is een publiek verhaal’. Ons eerste bezoek betreft dan ook een klooster, het Kleiklooster in de flat Kleiburg. Een onopvallende deur biedt toegang tot een smalle langs ruimte met betonnen wanden. We worden welkom geheten door Johannes, de abt van dit oecumenische klooster. Aan een lange tafel krijgen we koffie en koek en Johannes begint zijn verhaal. De leefgemeenschap van enkele gezinnen en alleenstaanden, totaal 16 mensen, die samen leven, bidden en werken, bestaat nu 7 jaar. Je kunt er binnen lopen voor een kop koffie, een gesprek of een bezoekje aan de kapel. Er worden activiteiten georganiseerd voor de buurt en de groep biedt tijdelijk onderdak aan mensen die op straat staan, om wat voor reden dan ook. Dat vereist grote gastvrijheid en flexibiliteit, maar zo wil men het geloof daadwerkelijk handen en voeten geven en ook aan de eigen kinderen voorleven en doorgeven. Johannes laat ons het klooster zien. De kapel is zeer sober, het buitenlicht komt binnen via een uitgespaard kruis in de achterwand, waar doorheen je zicht hebt op de buurt. De 7 appartementen die samen het kloosterdomein vormen, zijn via een doorlopend balkon met elkaar verbonden. Het Kleiklooster brouwt ook een eigen bier, een manier om wat extra inkomsten te verkrijgen. Inspirerend zijn de contacten met andere kloosters, zoals met de abdij van Egmond. Als we afscheid nemen bedankt Nico de abt met een toepasselijk geschenk, een pakket Sancti Adelberti bier, met de woorden: “Dit lijkt natuurlijk op water naar de zee dragen!”.
Op gezag van Google Maps leidt André ons vervolgens naar het Bijlmer Monument. Het is gegroeid rond de plek waar op 4 oktober 1992 de Boeing 747 neerstortte op de flats Klein Kruidberg en Groeneveen. De ramp kostte tenminste 39 bewoners het leven. Een boom vlak bij het inslagpunt bleef wonderwel gespaard en geldt sindsdien als herdenkingsplek. Hieromheen is nu uiteindelijk een monument gegroeid, met een mozaïek-tegel-tapijt op de grond en een muur met de namen van de slachtoffers en hartenkreten van betrokkenen. Ook een waterpartij en een bron op de exacte plek van de inslag zijn deel van de gedenkplaats.
We vervolgen onze tocht naar de Grubbehoeve, de flat waar het Bijlmermuseum is gevestigd. In een oorspronkelijk als gemeenschapsruimte bedoeld lokaal vertelt de oprichter, Henno Eggekamp over de geschiedenis van de Bijlmer, een ‘verguisde stad’ zoals hij de wijk in zijn boek noemt. Vele idealen hebben ten grondslag gelegen aan de ontwikkeling, de bouw en renovatie van de wijk. Vaak werden die idealen door omstandigheden ingehaald en omgebogen en door financieel gewin doorkruist. Ingaan op omstandigheden van individuele personen en proberen hen te steunen en op weg te helpen is uiteindelijk het echte, haalbare ideaal, zoals we in het Kleiklooster zagen.
Rond half drie strijken we nog even neer aan de Bijlmerdreef, voor een hapje en iets te drinken en pakken dan de metro terug naar de stad en aansluitend de trein naar Heiloo. Het was voor onze reisleiders ditmaal een hele klus om het programma voor te bereiden, maar het is absoluut een heel leerzame trip geworden!
Marieke Hoetjes
PS: Een ontmoeting tussen Johannes en (toen nog) Abt van Egmond Gerard Mathijsen kunt u zien via:
https://youtu.be/1b6uPckktEM
Vieringen
Live uitzending van vieringen in de Willibrorduskerk
Van alle vieringen in de Willibrorduskerk wordt een live-stream opname gemaakt
die rechtstreeks te zien is via ons YouTube kanaal.
Ook kan via dat kanaal een opname worden teruggekeken.
Klik op onderstaande link:
H. Willibrorduskerk
- Zondag 26 juni – 10.00 uur
Woord- en Communieviering met Herenkoor
o.l.v. parochianen
Livestream: https://www.youtube.com/watch?v=IxqSF7LxRTI
Gebedsintenties:
Hans Hageman, Voor mijn dierbare echtgenoot Cornelis Johannes Maria Burger, In dierbare herinnering: Thom Westerhuis en overleden ouders, Catharina Groot en Maria Geerts-Groot, In dankbare herinnering: Gerard Schuijt, Johannes Hendrikus Hageman, In liefdevolle herinnering: Peter Greijer, In liefdevolle herinnering: Pastor Herman Helsloot - Woensdag 29 juni – 09.30 uur
Eucharistieviering in de Moeder Godskapel - Vrijdag 1 juli – 09.30 uur
Gebedsviering in de Moeder Godskapel - Zondag 3 juli – 10.00 uur
Eucharistieviering met De Brug
Voorganger: T. Perez
Gebedsintenties:
Fenny de Koning-Wennekes, Jac Verberne, Catharina Groot en Maria Geerts-Groot, Johannes Hendrikus Hageman, In liefdevolle herinnering: Kees-Jan Sprenkeling, In liefdevolle herinnering: Henk en Lolkje Beke en Saar Kreemers, In liefdevolle herinnering: Pastor Herman Helsloot
Agenda
- Dinsdag 28 juni
10.30 uur: Ontmoetingspastoraat
Extra Nieuws
Delen op de vierkante meter
Met de stijgende prijzen en omhooggaande lasten komen steeds meer mensen met lagere inkomens in de knel. Vaste budgetten zijn niet meer toereikend. Daarbij komen ca. 1,5 miljoen mensen ook nog eens
net niet in aanmerking voor de eenmalige energietoeslag: de werkende armen, de lage middeninkomens.
Dan gaat men zoeken en rare keuzes maken.
De drempel van de voedselbank is soms te hoog om daar binnen te kunnen stappen en bovendien mag je maandelijks niet te veel overhouden om er gebruik van te kunnen maken. Om deze mensen net even de week door te kunnen helpen willen wij als Caritas het delen van boekenkastjes een eigen invulling gaan geven. Na inbreng bij en overleg met de enthousiaste parochiecoördinator zullen er in het Stiltecentrum van de Willibrorduskerk diverse grote manden worden neergezet waar levensmiddelen gedeeld kunnen worden. Met tweeledig doel: om
a) mensen te helpen die elk dubbeltje soms twee keer om moeten keren.
b) verspilling tegen te gaan, anderen te kunnen helpen en iets sociaals in je eigen omgeving te kunnen betekenen.
Ingebrachte artikelen kunnen heel breed zijn: van pasta, rijst en broodbeleg tot wasmiddelen, maandverband en andere hygiënische benodigdheden.
Gekozen is voor het Stiltecentrum omdat men dan enige anonimiteit heeft bij het neerleggen/weghalen.
Dagelijks geopend 09u – 12u.
De manden zijn gevuld en we hopen dat mensen die het nodig hebben van de actie horen.
Uw mond-tot-mond reclame kan daarbij verder helpen!
Wij hopen zeer dat deze actie voor langduriger hulp een positieve bijdrage kan leveren.
Bij voorbaat zeer bedankt voor uw inbreng!
Namens de CWH, Theo van Diepen