In deze lezing leggen we het verband met maatschappelijke veranderingen.
De theologie (en niet alleen de theologie) werd in de jaren ’60 van de vorige eeuw gekenmerkt door grote aandacht voor ‘ontwikkeling’. In het Westen werden mensen individueel mondiger, en mondiaal werden gekoloniseerde volken zelfstandiger. Techniek bracht groeiende welvaart, en de ‘theologie van de hoop’ was actueel. Het zou, uiteraard met
de nodige moeite en risico’s, in emanciperende zin beter gaan met de mensheid en met de wereld.
De vraag bleef wel of je deze ontwikkeling en groei ook ‘doelgericht’ kon noemen en daarmee de geschiedenis ook als ‘zinvol’ kon duiden. Mocht je geloven in een voorgegeven plan? Of in een aan mensen gegeven juiste ‘drive’? Of moest je je beperken tot een goddelijke sturing en doelgerichtheid van de wereldgeschiedenis? Nu lijken we een grens te zijn gepasseerd, waarbij we het land van ‘de ontwikkeling’ verlaten en ontdekken dat we terecht zijn komen in het land van ‘de crises’.
Terugblikkend kijken we van een afstand naar de krachten die ons hebben voortgestuwd. Waren dat niet veel meer de krachten van de stoommachine en de elektronica dan de weg van bewuste emancipatie en religieuze hoop?
Wie: ds. Jan Bruin
Wanneer: dinsdag 2 mei om 20.00 uur;
Waar: Ter Coulsterkerk, Holleweg 111 te Heiloo
Bijdrage: € 4,- per persoon