Nieuws uit de Kerkstraat
Op woensdag 24 mei belt de dochter van pastor Truus Walstra naar het Willibrordushuis, om te vertellen dat haar moeder zeer onverwacht is overleden. In de papieren hebben haar kinderen verschillende namen en adresgegevens gevonden, maar zij weten niet precies welke namen bij Heiloo horen. Nadat ik haar gecondoleerd heb, lopen we wat namen na van mensen die naar mijn weten veel met pastor Walstra samengewerkt hebben in de jaren 1986-1998, toen zij pastor was in de Parochiegemeenschap Heiloo. De uitvaart is al snel, op Pinksterzaterdag 27 mei en er is dus geen gelegenheid om alle parochianen nog op tijd in kennis te stellen.
Die zaterdag arriveren we met toch een flinke groep Heilooërs in de Pancratiuskerk in Castricum. Pastor Matthé Bruijns, die de viering leidt, loopt vooraf door de kerk en nodigt iedereen uit om een paar banken naar voren te gaan. Dat werkt en zo is de kerk voor meer dan de helft écht vol. In zijn openingswoord vertelt hij dat hij Truus heeft ontmoet in 1978, toen zij beiden theologie studeerden, hij was 17 en zij was 45 jaar, moeder van vier kinderen, met al een heel leven achter zich. Over dat leven horen we in de herinneringen die worden uitgesproken door haar zoon, dochter, kleinkinderen en zus. Zo ontstaat het beeld van een vrouw die met grote inzet en vaak langs niet zelf gekozen omwegen, haar doel bereikte.
Truus werd geboren in De Pijp in Amsterdam als oudste van uiteindelijk 13 kinderen, waarvan er twee jong stierven. Haar vader had een melkhandel en als oudste moest zij helpen in de huishouding en met het verzorgen van de kinderen. Toen ze zeven jaar was brak de oorlog uit, een moeilijke tijd in Amsterdam, met nauwelijks onderwijs. Na de oorlog ging ze naar de VGLO, om zich voor te bereiden op een carrière als moeder en huisvrouw. Graag had zij een andere schoolkeuze gemaakt, maar daar gaven haar ouders geen toestemming voor. Haar vader liet zich eens ontvallen dat voor hem het vierde kind, de eerste zoon, eigenlijk de oudste was.
Na haar schooltijd werkte Truus als typiste en later kreeg ze een betrekking bij ’t Kabouterhuis, een instelling voor gezinsbegeleiding en werd ze leidster bij de verkennerij. Ze ontmoette Hans Walstra en ze trouwden, kregen twee kinderen in Amsterdam en vonden later een woning in Castricum, waar nog twee kinderen werden geboren.
In die tijd kwam de ‘Moedermavo’ in zwang en Truus besloot eindelijk verder te gaan leren, zoals ze altijd gewild had. Na de Mavo kwam de Havo en ook die studie rondde ze met succes af. Intussen had ze ook de gedeelde zorg voor man, kinderen en het huishouden. Na de Havo lag de weg open voor een academische studie en op haar vijfenveertigste begon Truus aan een studie theologie op de KTH Amsterdam, die zij met succes afrondde. Zij liep stage en kreeg in december 1985 een benoeming als pastoraal werkende in de Parochiegemeenschap Heiloo, naast pastoor Harte. Daar heeft zij 12½ jaar met heel veel enthousiasme gewerkt, vanaf 1990 als collega van pastor Helsloot. Ze zei later wel eens dat ze geluk heeft gehad, het waren de jaren waarin pastoraal werkenden alle kansen kregen en mochten dopen en ook huwelijken sluiten. “Zij werd wel een maatschappelijk werkster in kazuifel genoemd, maar moest haar plaats soms ook bevechten tussen al die eerwaarde heren”, stelt pastor Bruijns in zijn overweging.
In de viering staat de evangelielezing uit Lucas 1 centraal, waarin de lofzang, het Magnificat van Maria klinkt, Maria die haar eigen weg koos, geleid door haar roeping. Niet voor niets studeerde Truus af met een scriptie over de bevrijdingstheologie. Ze was zeer betrokken bij de Acht Mei-beweging, die in 1985 werd opgericht en streefde naar hervormingen in de katholieke kerk. Het lijflied van de beweging, ‘De steppe zal bloeien’, klinkt ook vandaag in de Pancratiuskerk.
Zo nemen we afscheid van een bijzondere vrouw die, in redelijk goede gezondheid, 90 jaar mocht worden. Haar familie begeleidt haar naar haar laatste rustplaats in het familiegraf, waarin haar man Hans, op de dag af 23 jaar geleden, werd begraven. Mogen zij rusten in vrede.
Marieke Hoetjes
Vieringen
Live uitzending van vieringen in de Willibrorduskerk
Van alle vieringen in de Willibrorduskerk wordt een live-stream opname gemaakt die rechtstreeks te zien is via ons YouTube kanaal. Ook kan via dat kanaal een opname worden teruggekeken.
Klik op deze link: H. Willibrorduskerk
- Zondag 11 juni – 10.00 uur
Eucharistieviering met Dameskoor
Voorganger: I. Osterhaus
Livestream: https://www.youtube.com/watch?v=ak2OgWLMMvo
Gebedsintenties: Marcel Meijering, In dierbare herinnering: Cornelis Johannes Maria Burger, In dierbare herinnering: Pastor Herman Helsloot, Gerrit Eijkel en Riet Eijkel-Nielen, Johannes Hendrikus Hageman, In dankbare herinnering: Johan Ligthart en overleden ouders Ligthart-Berger - Dinsdag 13 juni – 09.30 uur
Eucharistieviering in de Moeder Godskapel - Vrijdag 16 juni – 09.30 uur
Rozenkransgebed in de Moeder Godskapel - Zondag 18 juni – 10.00 uur
Eucharistieviering met De Brug
Voorganger:R. Hoogenboom
Livestream: https://www.youtube.com/watch?v=pSzfBdUB7i8
Gebedsintenties: In liefdevolle herinnering: Jan IJpelaan en overleden familie, In liefdevolle herinnering: Will Borst-Lumens, Miep Luijckx, Wim Kager, In dierbare herinnering: Thom Westerhuis en overleden ouders, Uit dankbaarheid voor overleden ouders Joop van Westerop en Tiny van Westerop-Wever, Johannes Hendrikus Hageman, In dankbare herinnering: Johan Ligthart en overleden ouders Ligthart-Berger
Agenda
- Maandag 12 juni
15.30 uur: Vergadering parochiebestuur - Dinsdag 13 juni
Inleveren kopij parochieblad - Woensdag 15 juni
19.30 uur: Vergadering Locatieraad Willibrordus
Extra Nieuws
Zomer-orgelconcerten in de Bavokathedraal in Haarlem
In 1923 – dit jaar 100 jaar geleden – werd de eerste fase van het grote Adema-orgel geplaatst in de St.-Willibrorduskerk buiten de veste in Amsterdam. Na sluiting van dit enorme gebouw kon het instrument, dankzij de inspanningen van de Stichting Willibrordusorgel, een goede nieuwe bestemming vinden in de Kathedrale Basiliek Sint-Bavo in Haarlem waar het op 21 maart 1971 in gebruik werd genomen.
Drie jaar later, op 22 april 1974 startte Bernard Bartelink de jaarlijkse serie Zaterdagmiddagconcerten die al gauw een begrip werden binnen de Nederlandse orgelwereld en ook internationaal de aandacht trokken. Dit jaar vindt de 50ste serie concerten plaats. We vieren dus een dubbel jubileum.
De wekelijkse concerten zullen deze zomer plaatsvinden op de maandagavonden om 20:15 uur, t/m 21 augustus 2023. Na afloop is er gelegenheid voor het drinken van (gratis) koffie, thee, chocolademelk in de koffiehoek van de kathedraal.
Locatie: Kathedrale Basiliek St. Bavo, Haarlem, Leidsevaart 146, 2014 HE Haarlem.
Ingang aan het Bisschop Bottemanneplein.
Toegang: Gratis. Wel wordt u gevraagd een vrijwillige bijdrage te geven.
De gemaakte kosten bedragen € 10-15,– per persoon.