Nieuwsbrief week 51

Nieuws uit de Kerkstraat

Wanneer we het Centraal Station binnenrijden, zien we vanuit de trein al de eerste kunstwerken van Amsterdam Light langs het water van de Prins Hendrikkade staan. Een grote veelpuntige ster en twee enorme handen, die telkens van kleur verschieten. In de stationshal schittert een levensgroot rood hart, het is een geliefd plekje voor een foto. Het blijkt op dit vroege avonduur al aardig druk in de stad, maar als we even later vanaf de Zeedijk via de Korte Stormsteeg de Oudezijds Achterburgwal bereiken, is er haast geen doorkomen aan.
Ina en ik zijn op weg naar de Waalse Kerk, een klein kerkje met een rijke historie. Al 450 jaar worden er Franstalige kerkdiensten gehouden en het is sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw tevens uitgegroeid tot een sfeervol cultureel podium. Het ligt aan het Walenpleintje, een klein plein net voorbij de kruising met de Damstraat. In het fraaie ijzeren hek, dat het plein afsluit van de straat, staat een poortje open. Wanneer we daar doorheen lopen komen we in een andere wereld, een sfeer van stilte en rust.
We zijn hier op uitnodiging van Didy Coljee. Zij zingt vanavond mee in een projectkoor tijdens een concert getiteld ’Mantelzorg op muziek’. De dirigent, Jeroen Spitteler, heeft de muziek allemaal zelf geschreven op bestaande teksten. We zijn benieuwd hoe mantelzorg in muziek verklankt zal gaan worden en zoeken een plekje in de houten bankjes van het middenschip. Didy komt ons enthousiast verwelkomen en wijst haar plek op het podium, een mooie hoge stoel zodat zij zittend kan zingen.
Het eerste gedeelte van het programma is à capella. In wisselende samenstelling zingt het koor liederen uit het ‘Songbook for Bedside Singers’. Bedside Singers zingen voor mensen in de laatste levensfase: voor de ziel op reis. Dat doen zij kosteloos op vrijwillige basis. Er zijn tegenwoordig in heel Nederland groepjes Bedside Singers actief. De liederen liggen makkelijk in het gehoor en klinken rustgevend en troostend.
Voor het tweede deel van de avond treedt een orkest aan. De teksten die nu gezongen worden zijn van Gandhi, het zijn zware teksten, soms confronterend en de muziek ondersteunt dat schitterend. Ze handelen over waarheid, liefde en geweldloosheid zoals: ‘De beste manier om jezelf te vinden is je te verliezen in het dienen van anderen’.
Voor het derde deel zijn twee solisten uitgenodigd, een bariton en een sopraan. Samen met koor en orkest vertolken zij de Sint Maartenscantate. De term mantelzorg vindt zijn oorsprong in de legende van Sint Maarten. Sint Maarten verricht met het delen van zijn mantel één van de zeven werken van barmhartigheid. En dat bracht de componist bij het evangelie van Matteus, hoofdstuk 25, waarin Jezus over zijn wederkomst op aarde zegt: “Ik was naakt en jullie kleedden mij”. Een lied over Sint Maarten’s goede daad vormt samen met deze evangelieteksten de basis van de cantate en ze worden vertolkt door koor en orkest. De solisten hebben daarnaast een verrassende rol. Zij brengen, als een soort aria’s, gedichten van Utrechtse dak- en thuislozen ten gehore. Rauwe teksten, vol ontreddering en woede, maar ook vol levenslust, vrolijke zelfspot en tederheid. De wereld van overdenking, filosofie en geloof verbindt zich daarin met het harde leven van de straat, vol geweld en eenzaamheid.
Na een indrukwekkende avond verlaten Ina en ik het warme sfeervolle kerkje. We stappen van de rust en het gedimde zachte licht in de wereld van neonletters en lawaai. Op de Oudezijds Achterburgwal is het zo mogelijk nog drukker dan een paar uur geleden. Mensen drommen tussen gevels en gracht door. Een dame achter het raam valt uit tegen toeristen die haar blijkbaar niet respectvol hebben behandeld. Er vormen zich lange rijen voor de clubs, de uitsmijters bewaken de toegang. Wij zoeken ons een weg terug naar het station. In ons hoofd klinken nog de verzen uit de Sint Maartenscantate na.

Marieke Hoetjes

 

 

Vieringen

Live uitzending van vieringen in de Willibrorduskerk

Van alle vieringen in de Willibrorduskerk wordt een live-stream opname gemaakt die rechtstreeks te zien is via ons YouTube kanaal. Ook kan via dat kanaal een opname worden teruggekeken.
Klik op deze link: H. Willibrorduskerk

 

  • Zondag 15 december – 10.00 uur
    Eucharistieviering met Dameskoor
    Voorganger: I. Osterhaus
    Livestream: https://www.youtube.com/watch?v=Jxzr_r9DBMA
    Gebedsintenties:
    In dierbare herinnering: Cornelis Johannes Maria Burger, Marianne van der Heijden-Belleman en Anton van der Heijden, Johannes Hendrikus Hageman, In dankbare herinnering: Margaretha Veerkamp-de Wit, In dankbare herinnering: Martien Sengers
  • Dinsdag 17 december – 09.30 uur
    Eucharistieviering in de Ontmoetingsruimte
  • Vrijdag 20 december – 09.30 uur
    Rozenkransgebed in de Ontmoetingsruimte
  • Zondag 22 december – 10.00 uur
    Woord- en Communieviering met Samenzang
    Voorganger: B. Leurink
    Livestream: https://www.youtube.com/watch?v=pgHmDBjpv8A
    Gebedsintenties:
    Gré Stam, Pieter Stam en Engelina Stam-van Diepen, Johannes Hendrikus Hageman, In dankbare herinnering: Margaretha Veerkamp-de Wit

 

 

Agenda

  • Donderdag 19 december
    10.00 uur: Kerstviering Radboudschool
    16.30 uur: Kerstviering Willibrordschool

 

 

Extra Nieuws

Collecte voor Adventsactie West-Flores op 15 December

In de regio Manggarai, op West-Flores in Indonesië zijn de boeren niet in staat hun werkwijze aan te passen aan de klimaatverandering. Daardoor lukt het ze niet of nauwelijks om voldoende voedsel te verbouwen. Hun gezinnen leven in armoede en veel kinderen zijn ondervoed.

We willen de voedselzekerheid van de boeren in Manggarai verbeteren en ondervoeding bij kinderen tegengaan. Onze lokale partner Ayo Indonesia laat de boeren kennismaken met sorghum, een vergeten graansoort, familie van gierst. Het is een voedzaam gewas, dat rijk is aan vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels. Sorghum is gemakkelijk te verbouwen, groeit snel in droge én natte omstandigheden. Het is bovendien goedkoper dan rijst. Daarom willen we zoveel mogelijk boeren stimuleren om over te schakelen op sorghum

De boeren krijgen zaden om sorghum te zaaien en ze leren het gewas te kweken en oogsten. Vervolgens leren ze om er verschillende gerechten van te maken. Zo is pap van sorghum echt een superfood voor kinderen, dat helpt tegen ondervoeding. De boeren leren de zaden te vermeerderen, zodat ze deze kunnen delen met andere leden van de gemeenschap. Op termijn kunnen ze de zaden ook verkopen.

U kunt uw bijdragen voor Adventsactie storten in de Adventskist.
Ook kunt u uw gave overmaken op NL21 INGB 0000 0058 50 t.n.v. Vastenactie, Den Haag

© 2018 Bron van Levend Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl