De laatste jaren is Amsterdam-Noord veel in het nieuws omdat er nogal wat grote projecten uitgevoerd zijn en nog op stapel staan. En de laatste hand wordt gelegd aan de vaste oeververbinding: we gaan er onderdoor…het IJ. Groot Nieuws, groots werk. Maar Noord wordt ook gekenmerkt, van oudsher, als de plek van grote industrieën zoals de scheepsbouw, machinefabrieken, wat al niet meer. Die bedrijvigheid is er haast niet meer, maar er zijn nog wel restanten: de fabriekshallen. Immense ruimtes die veelal een andere bestemming hebben gekregen. Niet alles slopen als het niet strikt noodzakelijk is.
Er staat nog een buurtje van noodwoningen uit 1918. Ze moesten 30 jaar meegaan, maar ze staan er nog. Over duurzaam gesproken!
Amsterdam Noord werd overigens ook gekend om zijn bijzondere vorm van huisvesting van mensen die, niet alleen naar het oordeel van de autoriteiten, speciaal toezicht behoefden. Een bezoek aan het Museum van Noord zal veel kennis toevoegen aan alles wat we tegenkomen.
Dat is bijvoorbeeld ook Koptische Orthodoxe Kerk van de Heilige Maagd Maria, die zich trots, in al haar bescheidenheid, verheft aan het Mosplein.
Hoe hebben de Kopten zich een plaats verworven in deze samenleving.
Al met al voldoende elementen voor het organiserend comité om een evenwichtig programma mee te maken. En een ontspannende wandeling, daar, aan de Overkant van het IJ.
Wie: dhr. André Burghardt, dhr. Nico Veerkamp, pastor Herman Helsloot
Voorbereiding: dinsdag 28 mei van 20.00 tot 22.00 uur
Waar: Willibrordushuis, Westerweg 267, Heiloo
Bijdrage: € 3,- per persoon
Wandeling: zaterdag 1 juni
Kosten: treinreis, entree kosten, lunchkosten