Wat doet de constante versnelling van het leven met onze beleving? Steeds meer mensen raken overbelast en zoeken opnieuw naar de (on)zin van onze aanwezigheid op aarde, de verwikkelingen van alledag. In twee lezingen proberen we deze ontwikkeling te duiden.
In de eerste lezing proberen we de oorzaak van stress en de werking van tijd in ons hoofd te ontrafelen. Moet iets eigenlijk wel zin hebben? Zingeving verkondigt het willen bereiken van een doel, en daarmee
introduceer je tijd. Tijd is een relatief begrip, wat is tijd eigenlijk? Het tikken van de klok of het
eindeloos piekeren over die onhaalbare deadline. Is tijd misschien een uitvloeisel van onze gedachten? Door beweging ontstaan tijd en ruimte. Diverse filosofen en psychologen zoals Bergson, Husserl en John Boyd hebben zich over het fenomeen ‘tijd’ gebogen, waarbij sommigen zelfs de tijd in dualiteit met leegte beschouwen. Denken, praten, alles kost tijd en ze veroorzaken altijd een tegengestelde kracht: voor en tegen, wel of niet waar.
Is juist het loslaten van zin en tijd de richting in onze eindeloze zoektocht naar een tastbare God?
Zo gaan we in korte tijd op zoek naar de uitgang van de grot van Plato. Want als je het licht hebt gezien herken je de ketenen van de mensheid!
Wie: Peter de Laat
Wanneer : dinsdag 18 april, 20.00 uur;
Waar: Ter Coulsterkerk Holleweg 111, Heiloo
Bijdrage: € 4,- per persoon