Nieuws uit de Kerkstraat
Deze week na Pasen is er altijd één van terugkijken, van nagenieten van alle mooie vieringen en van nabespreken wat er wel en niet goed ging. Daarmee kunnen dan de draaiboeken weer worden aangepast en opgeborgen tot volgend jaar.
Vandaag is Joukje druk bezig met het sorteren en opruimen van de grote hoeveelheid ingezamelde producten voor onze Voedseltafel. Er is echt een grote opbrengst! De boekenkasten in het voormalig Documentatiecentrum in de pastorie, bieden maar net genoeg plaats aan alle goede gaven. Joukje vertelt dat de ‘omzet’ nog steeds groeit, naarmate dit initiatief aan bekendheid wint in Heiloo. In de Ter Coulsterkerk worden ook levensmiddelen voor onze Voedseltafel ingezameld. Onlangs werd de Caritas Werkgroep uitgenodigd door de Protestante Gemeente in Heiloo, voor een gesprek over meer samenwerking. Mooi hoe van het één het ander komt.
Intussen gaat Marjon de kerk in om te kijken of de bloemen van de Paastuin water nodig hebben. Dankzij de koelte in de kerk blijken de tulpen, hyacinten, rozen en fresia’s nog in goede staat. Op Beloken Pasen, de zondag waarmee de Paasweek officieel wordt afgesloten, mag de tuin nog eenmaal een lust voor het oog zijn. Die zondag zullen ook de kaarsen bij de wijdingskruisjes nog een keer branden, daarna worden ze weer voor een jaar van de kandelaars gehaald.
Deze week hebben het Dames- en Herenkoor geen repetitie gehad, zo konden de leden en Zana even bijkomen van de Goede Week-marathon. De bibliothecarissen Nico en Riet besteedden vele uren aan het bijhouden van mappen. Telkens de muziek van de voorbije viering eruit en die van de volgende viering erin. Ook de Paaswake kwam nu weer op het programma. Heel lang geleden, nog vóór het bestaan van Die Schaeckelsinghers, werd de zang in de Paasnacht ook door het Herenkoor verzorgd. Gelukkig is het muzikaal geheugen sterk, zodat één repetitie voldoende was. Geweldig wat de koren onder leiding van hun bevlogen dirigente kunnen brengen.
Er was ook een ‘minpunt’. Juist de Paaswake kon wegens technische problemen niet worden uitgezonden via de live-stream. Ook de Goede Vrijdagviering verviel. Erg jammer voor de mensen die thuis klaar zaten om de viering digitaal bij te wonen. De techniek is soms grillig en het is niet altijd meteen duidelijk waar het aan ligt. Als je daar eenmaal achter bent zou je het meteen moeten noteren en ook daarvoor een draaiboek op moeten zetten….
Naast alle mooie momenten in en gezamenlijke beleving van de vieringen, waren er dezer dagen ook tal van kleine maar indrukwekkende ontmoetingen. Op Goede Vrijdag openden we de kerk tegen drie uur om mensen de gelegenheid te geven om persoonlijk de Kruisweg te bidden. Het altaar was naar achteren geschoven en vooraan op het priesterkoor stond nu de opstelling met het berkenhouten kruis, de rode doeken en de 14 kaarsen er omheen. Verder was het schaars verlicht en stil. Ik wachtte in de Kerkstraat om de mensen te verwelkomen. Enkelen spraken me na afloop aan. Ze waren blij dat ze gekomen waren voor een moment van bezinning. Vooral de stilte in die grote kerk werd genoemd. En één mevrouw deelde haar ervaring. Ze had de laatste tijd héél veel meegemaakt, maar ze moest sterk blijven voor haar omgeving en ze had nooit gehuild, tot deze middag van Goede Vrijdag.
Marieke Hoetjes
Vieringen
Live uitzending van vieringen in de Willibrorduskerk
Van alle vieringen in de Willibrorduskerk wordt een live-stream opname gemaakt die rechtstreeks te zien is via ons YouTube kanaal. Ook kan via dat kanaal een opname worden teruggekeken.
Klik op deze link: H. Willibrorduskerk
- Zondag 14 april – 10.00 uur
Viering met El Shaddai
Voorganger: Ph. Kint
Livestream:https://www.youtube.com/watch?v=BNPaL0mhvNY
Gebedsintenties:
Madeleine Fabius-van Berckel, In liefdevolle herinnering: Kees-Jan Sprenkeling, Ter herinnering aan: Arie Schaap, dochter Annette en overleden familie, In liefdevolle herinnering: Wim de Backker, Johannes Hendrikus Hageman - Dinsdag 16 april – 09.30 uur
Eucharistieviering in de Ontmoetingsruimte - Vrijdag 19 april – 09.30 uur
Rozenkransgebed in de Ontmoetingsruimte - Zondag 21 april – 10.00 uur
Viering met Herenkoor
o.l.v. parochianen
Livestream:https://www.youtube.com/watch?v=xks89lsonpk
Gebedsintenties:
In liefdevolle herinnering: Jan IJpelaan en overleden familie, In dierbare herinnering: Cornelis Johannes Maria Burger, In dierbare herinnering: Thom Westerhuis en overleden ouders, In dierbare herinnering: Jan Ridderikhof, Overleden familie Lammers, Jac Verberne, Johannes Hendrikus Hageman, Gré Stam, Pieter Stam en Engelina Stam-van Diepen
Agenda
- Dinsdag 16 april
20.00 uur: Informatieavond excursie Bavo (volgeboekt) - Vrijdag 19 april
15.00 uur: Commissie Waterput - Zaterdag 20 april
Excursie naar Bavokathedraal Haarlem (volgeboekt)
Extra Nieuws
Bedevaart naar Banneux (24-18 mei en 23-27 augustus)
Caritas Banneux Bisdom Haarlem – Amsterdam organiseert ook dit jaar weer twee bedevaarten naar Banneux.
In 1933 verscheen Maria aan een jong meisje, Mariette Beco. Maria noemde zich hier ‘de Maagd der Armen’ en ‘Moeder van de Verlosser’. Jaarlijks komen velen naar deze bedevaartplaats in de Ardennen voor een bezoek aan het heiligdom en om de handen in de bron bij de verschijningsplaats te steken.
Op vrijdag rijden enkele bussen langs verschillende opstappunten. Dit is afhankelijk van het aantal aanmeldingen per regio. Een van de bussen is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
In Banneux verblijven we in de Hospitaliteit. Voor wie het nodig heeft, is verpleegkundige zorg aanwezig. In Banneux is tijd voor ontspanning, ontmoeting en samen vieren.
Elke dag vieren we de H. Mis en nemen deel aan het ziekenlof. Ook zal er een lichtprocessie zijn en wordt de kruisweg gebeden. Op zondag is de internationale hoogmis met als hoofdcelebrant een van de Nederlandse bisschoppen.
Op dinsdag is de terugreis naar Nederland.
De kosten voor de bedevaart zijn: €325.
Voor meer informatie en aanmelden: banneux.bisdomhaarlem@outlook.nl