Nieuwsbrief week 18

Nieuws uit de Kerkstraat

Het is de hele dag bewolkt geweest, met fikse buien. Tegen de avond is het opgeklaard en de deelnemers aan de excursie van aanstaande zaterdag naar de Bavokathedraal zijn droog overgekomen voor de voorbereidingsavond in de Ontmoetingsruimte. Je zou dus blij moeten zijn met de zon, ware het niet dat hij precies op het scherm schijnt waarop straks een kleine presentatie over de kathedraal getoond moet worden.
Als iedereen is voorzien van een kopje koffie en een plekje heeft gezocht in de zaal, heet Joukje de gasten welkom en vertelt enthousiast over haar bezoek aan de Bavo, dat de aanleiding was voor de organisatie van deze waterput-activiteit.
Dan geeft ze het woord aan mij en precies op dat moment schuift een grote donkere wolk voor de lage avondzon en blijft daar hangen. De beamer-beelden op het scherm zijn nu prima te zien, wat een mazzel.
Vier dagen later verzamelt een groot deel van de groep zich op station Heiloo, om samen af te reizen naar Haarlem. We hebben met de anderen, die op eigen gelegenheid heengaan, om kwart voor één afgesproken in de kathedraal. Daar worden we hartelijk welkom geheten en direct doorverwezen naar het restaurant, gevestigd in een zijkapel vlak bij de ingang. De tafels staan al voor ons gedekt, we worden vlot voorzien van koffie en thee en de schaal met bestelde broodjes gaat rond. Als iedereen klaar is met eten melden zich de twee gidsen. Ieder zal een groep van 15 rondleiden, precies het aantal deelnemers. Ruim anderhalf uur dwalen we door de kathedraal. Af en toe moet onze gids Birgit een beetje improviseren. Er is vindt vandaag een doop plaats, dus kiezen we even een andere route, er is genoeg te zien.
Er is 35 jaar aan de kathedraal gebouwd, van 1895 tot 1930. De bouw werd soms stilgelegd omdat het geld op was en er eerst gespaard moest worden. De architect Jos Cuypers, zoon van de beroemde vader Pierre Cuypers, ontwierp een eerste versie in neo-gotische stijl, maar door de jaren heen werd het ontwerp regelmatig aangepast en in de later gebouwde delen zijn invloeden van Jugendstil, Spaans-Islamitische en Indiase bouwkunst te zien. De torens, die het laatst werden gebouwd, zijn duidelijk beïnvloed door de stijl van Berlage. Ook Jan Stuyt, de architect van onze Willibrorduskerk, heeft aan het ontwerp meegewerkt. Toen de bouw klaar was, was de kathedraal nog lang niet ‘af’. Vele kunstwerken zijn in de loop van de vorige eeuw aangebracht, glas in loodramen, fresco’s, heiligenbeelden. Maar liefst 60 kunstenaars hebben er aan gewerkt, waaronder Jan Toorop, Han Bijvoet, Mari Andriessen, Jan Dibbets, Gijs Frieling en de edelsmedenfamilie Brom. Nog steeds worden er kunstwerken toegevoegd en van 2010-2017 heeft een grondige restauratie plaatsgevonden.
We bezoeken ook enkele van de zeven straalkapellen. Deze kapellen, ieder gewijd aan een andere heilige, liggen achter de abcis in een halve boog. Zo kan je, terwijl er een Mis wordt opgedragen op het priesterkoor, zonder te storen achterom lopen en een bezoek brengen aan jouw favoriete heilige. Elke kapel heeft een eigen stijl en sfeer. Heel mooi is ook de doopkapel ‘Levend Water’ met glaswerken van Marc Mulder. Deze werd begin deze eeuw gerealiseerd en over alle symboliek zou je wel een uur kunnen spreken.
Maar er is veel meer te doen, we gaan de crypte in naar het museum en eindigen de rondleiding tenslotte bij het beeld van Bavo. Dan is het al tegen vier uur en hebben we nog een uurtje om zelf rond te dwalen. Enkelen beklimmen de trap naar de koepel van de kerk en met een klein groepje gaan wij één van de torens in. We hebben echter niet goed opgelet en hadden ons moeten melden voor de beklimming en een pasje mee moeten krijgen. Maar gelukkig zijn we gezien en er komt een vrijwilliger achter ons aan naar boven. Ze haalt ons in en vertelt dat men, als er pasjes ontbreken, beneden kan zien dat er nog mensen in de toren zijn. Anders loop je de kans opgesloten te worden… Zover komt het gelukkig niet en tegen vijf uur gaan we langs de Leidse Vaart weer op weg naar het station. We kijken nog even om naar dit imposante Godshuis.

Marieke Hoetjes

 

 

Vieringen

Live uitzending van vieringen in de Willibrorduskerk

Van alle vieringen in de Willibrorduskerk wordt een live-stream opname gemaakt die rechtstreeks te zien is via ons YouTube kanaal. Ook kan via dat kanaal een opname worden teruggekeken.
Klik op deze link: H. Willibrorduskerk

 

  • Zondag 28 april – 10.00 uur
    Eucharistieviering met Samenzang
    Voorganger: I. Osterhaus
    Livestream:https://www.youtube.com/watch?v=eeVYhscWM2M
    Gebedsintenties:
    In liefdevolle herinnering: Jan IJpelaan en overleden familie, Johannes Hendrikus Hageman, Corrie van der Meer, Jan Hoetjes en Catharina Hoetjes- Erkamp
  • Dinsdag 30 april – 09.30 uur
    Eucharistieviering in de Ontmoetingsruimte
  • Vrijdag 3 mei – 09.30 uur
    Rozenkransgebed in de Ontmoetingsruimte
  • Zondag 5 mei – 10.00 uur
    Eucharistieviering met Dameskoor
    Voorganger: I. Osterhaus
    Livestream:https://www.youtube.com/watch?v=_hsKmtppCkQ
    Gebedsintenties:
    Fenny de Koning-Wennekes, Annie Louwe-Huijberts, In dierbare herinnering: Cornelis Johannes Maria Burger, In dierbare herinnering: Pastor Herman Helsloot, In liefdevolle herinnering: Wim de Backker, Johannes Hendrikus Hageman, Gré Stam, Pieter Stam en Engelina Stam-van Diepen, In dierbare herinnering: Kees Panis en zijn kleindochter Chantal, In liefdevolle herinnering: Jan Rood

 

Agenda

  • Maandag 29 april
    19.30 uur: Op Adem komen in de Buurkerk van de Abdij, Egmond-Binnen

 

 

Extra Nieuws

De wezens van de kathedraal

Vanaf 1 mei 2024 is de beeldenroute van de Bavokathedraal weer te bezoeken! Op de daken, torens en steunpilaren van de KoepelKathedraal heersen de wezens en ze nemen je mee in hun bizarre wereld.
Je loopt op bijna 20 meter hoogte over het dak van de KoepelKathedraal en door de ‘dwerggalerij’. Via traptorens en de kapellen daal je verder af naar de beelden, gemaakt met de nieuwste 3D-technologie, in kathedraal. Een spannende tocht, die je ook kunt combineren met een audiotour over alle bezienswaardigheden ín de kathedraal en met een beklimming van de torens.

De wezens verbeelden grote thema’s zoals de strijd tussen licht en donker, goed en kwaad en ze prikkelen je fantasie. Ze zijn ontsproten uit het brein van architect Joseph Cuypers. Op het dak en vanuit de dwerggalerij bewonder je de beelden in het echt, maar in de crypte kom je dichterbij dan ooit. Met als hoogtepunt de vleermuis en de duivel, het dekstuk dat op ware grootte nagemaakt is.

© 2018 Bron van Levend Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl