Nieuwsbrief week 18

Nieuws uit de Kerkstraat

Misschien kijkt u wel eens naar de uitzending van Buitenhof, die iedere zondag om 12 uur op televisie te zien is. Daar wordt uitgebreid de tijd genomen voor interviews en discussies met gezaghebbende politici, ceo’s, wetenschappers, experts, originele denkers en opiniemakers uit binnen- en buitenland. Iedereen, van links tot rechts, die een rol speelt in het publieke debat is welkom voor professionele duiding van de actualiteit.
Op Palmzondag schoof als één van de gasten de Belgische psychiater Dirk de Wachter aan tafel aan. De vraag van de presentator was; “Hoe blijven we overeind in een wereld vol onzekerheid”. Dirk de Wachter antwoordt dat we in onze cultuur sterk geneigd zijn om dan ‘terug te plooien naar het ikkige’, terwijl juist in lastige tijden de Verbinding met de ander zo enorm belangrijk is. Dat gaat over kleine dingen, in het gezin, bij naasten, maar ook in de straat en op het werk.
De Westerse wereld lijkt te neigen naar ‘al te ikkige toestanden’, maar autonoom zijn moet scharnieren aan samen verbonden zijn. Als de druk toeneemt heeft men soms de neiging zich in te bolsteren, maar in slechte tijden is verbinding met anderen wezenlijk en die tijden samen doormaken geeft veerkracht. Verbinding geeft hoop, fundamentele hoop, van binnen uit, zonder dat je meteen weet hoe alles opgelost moet worden.
Aan het eind van het gesprek vat de interviewer het als volgt samen: ”Als we vrede willen en vrede willen houden en zelf vrede willen voelen van binnen, dan zullen we ons moeten verbinden met de ander, met anderen”. Dat zijn precies de woorden van ons huidige jaarthema: “Vrede vraagt verbinding”. En ook er is in de uitleg van Dirk de Wachter een verwijzing naar het thema van het Heilig Jaar: ‘Pelgrims van hoop’. Al met al een bijzonder interview dat de moeite waard is om nog eens terug te kijken: https://www.vpro.nl/buitenhof.html of https://youtu.be/JMU8KDnfwBQ
Het toeval wil dat juist het laatste boek van Dirk de Wachter, getiteld Vertroostingen, dezer dagen besproken wordt door ds Robert Blaauw. Dat is op dinsdagavond 22 en 29 april in het Willibrordushuis. Als u dit op tijd leest kunt u nog meedoen met de avonden.

Marieke Hoetjes

 

 

Vieringen

Live uitzending van vieringen in de Willibrorduskerk

Van alle vieringen in de Willibrorduskerk wordt een live-stream opname gemaakt die rechtstreeks te zien is via ons YouTube kanaal. Ook kan via dat kanaal een opname worden teruggekeken.
Klik op deze link: H. Willibrorduskerk

 

  • Zondag 27 april – 10.00 uur
    Woord- en Communieviering met samenzang
    Voorganger: B. Leurink
    Livestream: https://www.youtube.com/watch?v=rsNN8gmvkow
    Gebedsintenties:
    In dierbare herinnering: Jan IJpelaan en overleden familie, Johannes Hendrikus Hageman, In dankbare herinnering: Wim de Backker
  • Dinsdag 29 april – 09.30 uur
    Eucharistieviering in de Ontmoetingsruimte
  • Vrijdag 2 mei – 09.30 uur
    Rozenkransgebed in de Ontmoetingsruimte
  • Zondag 4 mai – 10.00 uur
    Eucharistieviering met Dameskoor
    Voorganger: I. Osterhaus
    Livestream: https://www.youtube.com/watch?v=bttqk_F9k8Q
    Gebedsintenties:
    Fenny de Koning-Wennekes, In dierbare herinnering: Cornelis Johannes Maria Burger, In dierbare herinnering: Pastor Herman Helsloot, Johannes Hendrikus Hageman

 

 

 

Agenda

  • Dinsdag 29 april
    20.00 uur: samen een boek lezen: ‘Vertroostingen’, ds Robert Blaauw, Willibrordushuis
  • Woensdag 30 april
    13.30 uur: Overlegraad Willibrordushuis
  • Donderdag 1 mei
    10.30 – 12.00 uur: Inloopspreekuur poastor Eugène Brussee
  • Zondag 4 mei
    13.00 uur: Voorbereidingsmiddag Lourdesreis Ontmoetingsruimte

 

 

 

Extra Nieuws

Samen een boek lezen: Vertroostingen van Dirk de Wachter

Dit is het persoonlijk verhaal van de psychiater-psychotherapeut met de confrontatie van een voor hem levensbedreigende ziekte.
“Wat ik zelf heb meegemaakt, doet me nadenken over de vraag: als een mens in de miserie zit, wat helpt dan?
Wat doen we wanneer het noodlot ons treft?
Waar vinden we troost?
Het antwoord kun je in enkele woorden samenvatten: in de aanwezigheid van de ander. Dat is de basis.”

We lezen het boek onder leiding van ds. Robert Blaauw in Willibrordushuis, Westerweg 267 op dinsdag 22 en 29 april vanaf 20.00 uur € 5,- per persoon (incl. koffie/thee)

 

Jongeren

Jongeren zie je niet veel in de kerk. Maar ze blijken makkelijker over hun geloof te kunnen spreken dan mensen van oudere leeftijd. Dat is tenminste mijn ervaring bij jongerengroepen. Maar ook bij mijn eigen kinderen. Ik heb me daar vaker over verbaasd. Misschien dat het vroeger niet gebruikelijk was om over je eigen geloof te spreken en je meer mee deed met de groep. En misschien gaat het in deze tijd meer om wat ik zelf denk en vind.
De grote uitdaging blijft om als kerk aan te sluiten bij die eigen geloofsovertuiging van jongeren. De toekomst zal leren of we daarin slagen.
Maar intussen is het verrijkend om van jonge mensen te horen wat het geloof in God betekent in hun leven.
Hartelijke groet, Pastor Eugène Brussee, diaken

 

Moderne kunst van 100 jaar geleden

Tot en met 15 juni 2025 is in Museum Catharijneconvent in Utrecht een expositie van de mooiste modernistische topstukken uit het Interbellum (de jaren tussen de beide wereldoorlogen vorige eeuw).
Aan de hand van werken van toonaangevende namen als Wassily Kandinsky, Max Beckmann en Charley Toorop zochten kunstenaars in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw naar vernieuwing en zingeving.
Een zoektocht die de moderne kunst voorgoed veranderde en waarin religie en spiritualiteit een onverwacht grote rol speelden.
De tentoonstelling ‘Tussen hemel en oorlog’ brengt hoogtepunten uit de Europese avant-gardekunst van 1918-1939 samen in een kleurrijk geheel, dat raakt en inspireert.
Info: www.catharijneconvent.nl

 

© 2018 Bron van Levend Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl