Nieuws uit de Kerkstraat
Twee maanden terug stuurde het bisdom aan alle parochiesecretariaten een uitnodiging voor een wandeling met de titel ‘Sterke vrouwen in jodendom en christendom’, georganiseerd door de wekgroep Jodendom. De uitnodiging hebben we opgenomen in de Nieuwsbrief en de WeekCommunicatie en zelf meldde ik me er meteen voor aan. Zo sta ik deze zondagmiddag tegen half twee op het Spui in Amsterdam, benieuwd wat de middag me gaat brengen.
Voor de deur naar het Begijnhof vind ik de groep en we worden welkom geheten door een bewoonster, die ons uitnodigt mee te komen naar de tijdelijke kapel (de Begijnhofkapel wordt gerestaureerd) voor een verhaal over de Begijnen. Deze beweging ontstond in de twaalfde eeuw. Vrouwen wilden gaan leven als de eerste christenen, in armoede, vroomheid en kuisheid, alleen of in kleine groepen. Zij herkenden dit niet meer in het toenmalige instituut Kerk. Omdat zij een religieuze beweging vormden, maar niet officieel onder de kerk vielen, werden zij vaak als ‘ketters’ gezien. Uiteindelijk werden ze door de kerk geduld wanneer zij zich samenvoegden in de begijnhof onder leiding van een priester. De laatste Nederlandse begijn overleed in 1990.
We lopen via het Spui naar het Rokin en vatten post tegenover het voormalig ‘Maison de Bonneterie’, nu H&M. Een nazaat van de oprichtster Rosa Wittgenstein vertelt ons over deze bijzondere Joodse vrouw, die in 1889 deze winkel in manifacturen en gebreide kleding opende. Met de opkomst van de confectie kon men daar later, in de eerste etalage van Amsterdam, dames- en kinderkleding bekijken. In 2014 werd de zaak gesloten, maar in de tegenwoordige H&M is het prachtige interieur van dit rijksmonument nog steeds te bewonderen.
Het gaat verder naar de Nes, alwaar de heilige Clara in herinnering wordt geroepen. Zij schreef de eerste kloosterregel voor vrouwen en daarmee ontstond de orde der Clarissen.
In deze buurt stonden vroeger tal van kloosters, de naam van de steeg ‘Gebed zonder end’ herinnert daaraan. We vervolgen onze weg naar de Oude Manhuispoort, waar we stilstaan bij het leven van Aletta Jacobs, een joodse vrouw die als ‘toehoorster’ werd toegelaten tot de HBS en er uiteindelijk ook eindexamen mocht doen. Als eerste vrouw rondde zij ook de artsenstudie aan de universiteit af en promoveerde. Zij vestigde zich in Amsterdam, was zeer sociaal bewogen en speelde een rol in tal van emancipatie-bewegingen zoals het vrouwenkiesrecht.
Via de Raamgracht en de Jodenbreestraat lopen we naar de Nieuwe Uilenburgerstraat, midden in de oude joodse buurt, naar het gebouw van Gassan Diamonds. Daar horen we over de gezusters Sophie en Betje Lazarus, die de eerste vakbond voor vrouwen in de Amsterdamse diamantindustrie oprichtten. Vervolgens worden we ontvangen in het Joods Historisch museum, waar we een uitgebreide rondleiding krijgen. Ditmaal is de focus niet op vrouwen alleen, maar op de geschiedenis van de joden in Nederland, nu in deze meidagen weer extra actueel. Hoewel we met een grote groep zijn (28) lukt het onze begeleidster toch om veel te vertellen en vragen te beantwoorden en we ontdekken opvallende verschillen én overeenkomsten tussen jodendom en christendom.
Voor de laatste halte hoeven we alleen het Mr. Visserplein maar over te steken. Daar staat in het Mozeshuis van de Mozes en Aäronkerk de koffie met koek voor ons klaar. We worden ontvangen door leden van de beweging Sant’Egidio, een christelijke lekengemeenschap, die zich toelegt op gebed en het aanknopen van vriendschappen met de armsten van de stad. Ook hier gaat het niet specifiek over vrouwen. “Maar”, zo merkt de gastvrouw lachend op, “in onze organisatie zijn vrouwen, in tegenstelling tot het instituut Kerk, in alle functies en voor alle taken inzetbaar!” De vriendschap met de armen wordt bijvoorbeeld concreet in de maaltijden die twee maal per week verzorgd worden. Dak- en thuislozen kunnen daar gratis gebruik van maken. “Je vraagt je vriend, als je hem of haar thuis uitnodigt, immers ook niet na afloop om te betalen?”
Rond vijf uur gaan we uiteen, veel indrukken en verhalen rijker. Misschien is deze wandeling ook een keer op te nemen in het programma van ‘Rond de waterput’. In ieder geval kunnen we dan teruggrijpen op dit Kerkstraatje voor de details!
Marieke Hoetjes
Vieringen
Live uitzending van vieringen in de Willibrorduskerk
Van alle vieringen in de Willibrorduskerk wordt een live-stream opname gemaakt die rechtstreeks te zien is via ons YouTube kanaal. Ook kan via dat kanaal een opname worden teruggekeken.
Klik op deze link: H. Willibrorduskerk
- Zondag 14 mei – 10.00 uur
Woord- en Communieviering met Herenkoor
Voorganger: M. Nagtegaal
Livestream: https://www.youtube.com/watch?v=pjFa82GQnPc
Gebedsintenties:
Uit dankbaarheid bij een 60-jarig huwelijk, Maria de Wildt-Tesselaar, In liefdevolle herinnering: Jacques Overbeek, In dierbare herinnering: Cornelis Johannes Maria Burger, Agnes Keesom-van der Laan, In liefdevolle gedachten: Peter Greijer, Johannes Hendrikus Hageman - Dinsdag 16 mei – 09.30 uur
Eucharistieviering in de Moeder Godskapel - Donderdag 18 mei – 10.00 uur HEMELVAARTSDAG
Eucharistieviering met Ziekenzalving, Dames- en Herenkoor
Voorganger: I. Osterhaus
Livestream: https://www.youtube.com/watch?v=slikfPrtAqg
Gebedsintenties:
In dierbare herinnering: Annie Kraakman-Pater en Cor Kraakman, In dierbare herinnering: Pastor Herman Helsloot, Marianne van der Heijden-Belleman - Vrijdag 19 mei – 09.30 uur
Rozenkransgebed in de Moeder Godskapel - Zondag 21 mei – 10.00 uur
Viering met De Brug
o.l.v. parochianen
Livestream: https://www.youtube.com/watch?v=Z3jv6oSCVJc
Gebedsintenties:
Maria de Wildt-Tesselaar, In liefdevolle herinnering: Will Borst-Lumens, Maria van Poecke-Linssen, In dierbare herinnering: Thom Westerhuis en overleden ouders, Uit dankbaarheid voor overleden ouders Joop van Westerop en Tiny van Westerop-Wever, Johannes Hendrikus Hageman
Agenda
- Vrijdag 19 mei
19.00 uur: Start Lopend Vuurtje in Steunpunt Adelbertuskerk Egmond-Binnen
Extra Nieuws
Hemelvaartsdag in de Willibrorduskerk
De viering ter gelegenheid van Ouderen-en Ziekenzondag zal worden gehouden op Hemelvaartsdag, donderdag 18 mei a.s. om 10.00 uur in de Willibrorduskerk. Deze viering staat in het teken van de ziekenzalving. Zie het artikel van Pastor Igno Osterhaus in het parochieblad.
Na de viering is er een gezamenlijke koffietafel voor genodigden in de Ontmoetingsruimte van het Willibrordushuis tot ongeveer 12.45 uur.
Alie Spaans-Kraakman
Lopend Vuurtje 2023
‘Dat gaat als een lopend vuurtje’ zeggen we wel eens als een bericht of ook wel een roddel rond gaat.
‘Dat gaat als een lopend vuurtje’ dat kan je ook zeggen over hoe het verhaal van Jezus Christus de hele wereld is rondgegaan.
Nu hebben wij de beschikking over internet en het world-wide-web, maar de volgelingen van Jezus moesten het doen met hun mond en hun voeten. Toch is het verhaal over deze wereldberoemde man overal op de wereld terecht gekomen en heeft Hij duizenden volgelingen gekregen tot in onze dorpen aan toe.
Om dit te gedenken wordt er tussen Hemelvaart (18 mei) en Pinksteren (28 mei) een soort gebedsestafette gehouden in de regio, de Parochie Bron van Levend Water en de Corneliusparochie, geïnspireerd door de aloude pinksternoveen.
Elke dag komen we in één van de locaties om 19:00 uur bij elkaar voor een korte gebedsdienst ter voorbereiding op het Pinksterfeest, het geboortefeest van de kerk. Elke avond steken we één kaars meer aan op de 7-armige kandelaar, zodat met Pinksteren de volheid van het licht in ons midden brandt en wij als het ware het licht van Pasen zelf uitstralen.
Hieronder vindt u de data en de locatie.
vrijdag 19 mei | 19:00 uur | Steunpunt Adelbertuskerk, Egmond-Binnen |
maandag 22 mei | 19:00 uur | Jacobuskerk, Akersloot |
dinsdag 23 mei | 19:00 uur | Corneliuskerk, Limmen |
woensdag 24 mei | 19:00 uur | Willibrorduskerk, Heiloo |
donderdag 25 mei | 19:00 uur | M.M. Alacoque kerk, Egmond a/d Hoef |
vrijdag 26 mei | 19:00 uur | Adelbertus Akker, Egmond- Binnen |
zaterdag 27 mei | 19:00 uur | Zo mogelijk een viering in de plaatselijke kerk. |
Met vriendelijke groet,
pastores van de parochies Bron van Levend Water en H. Cornelius