Nieuwsbrief week 40

Nieuws uit de Kerkstraat

Al vele jaren is de inzameling van kleding in de Willibrorduskerk een vast onderdeel van de Advents- en Kersttijd. De actie werd lang geleden op touw gezet door de heer Ton Steenaert. Hij werkte als vrijwilliger in het inloophuis De Kloof in Amsterdam. Daar was men enorm blij met goede herenkleding (nieuw of gebruikt), zodat de dak- en thuisloze bezoekers na hun douche ook schone en warme kleren aan konden trekken.
Toen Ton enkele jaren geleden stopte met zijn werk bij De Kloof, bleef de heer Willem Paauw bereid om de ingezamelde kleding naar Amsterdam te brengen en zo werd de jaarlijkse inzameling voortgezet. Eind september informeerde ik bij de heer Paauw, of we ook dit jaar weer een kledingactie zouden kunnen houden. Per omgaande mailde hij me terug:

‘Marieke, er is een overkill aan kleding. De grote warenhuizen leveren hun overgebleven kleding centraal aan goede doelen. Daar zijn afspraken over gemaakt.
Ik heb in goed overleg met de Regenbooggroep besloten ermee te stoppen. Ik nam de laatste tijd meer kleding mee terug dan dat ik er bracht. Mede namens de Regenbooggroep, waar De Kloof een onderdeel van is, hartelijk dank voor de ingezamelde kleding.’

En daarmee leek er een eind aan onze kleding actie. Maar een dag later belde Willem met de mededeling dat hij contact had met de Kledingbank Egmond en dat men daar wel oren had naar een inzamelingsactie. En zo sta ik een week later, samen met Joukje van de Caritas Werkgroep Heiloo, in het pand van de kledingbank in Egmond aan den Hoef.
We vallen midden in de briefing van de vrijwilligers die vandaag hier aan de slag gaan. We mogen aanschuiven aan de lange tafel en terwijl wij genieten van een beker lekkere koffie worden de punten doorgesproken. Het wordt direct duidelijk dat achter het woord ‘Kledingbank’ een enorme organisatie schuilgaat en tijdens de rondleiding die we vervolgens van Esther krijgen, wordt dit nog eens bevestigd.
Mensen die door wat voor oorzaak dan ook in financiële problemen zijn geraakt kunnen zich, nadat zij hebben toegelicht dat zij een minimum inkomen hebben, inschrijven als lid van de kledingbank, ongeacht hun woonplaats. Mensen die net iets meer dan het minimum te besteden hebben zijn vaak nog minder goed af: zij vallen net buiten allerlei regelingen. Daarom zijn ook zij welkom. Bij een bezoek aan de winkel kun je dan voor 1 euro een garderobe voor een gezinslid uitzoeken.
We lopen door de voormalige schoollokalen waarin de kledingbank nu tijdelijk gevestigd is en komen langs een complete kinder- heren- en dameskleding afdeling. Opvallend is ook een afdeling bruids- en feestkleding die men voor 2 euro kan huren. Een kast is ingeruimd met tampons en maandverband en ook zijn er boeken en huisraad te koop. Elders in het pand wordt houdbaar voedsel opgeslagen voor gezinnen die in acute nood verkeren. Veel nieuwe spullen worden gratis beschikbaar gesteld door bedrijven. De kledingbank werkt samen met andere kleding- en voedselbanken en ze vullen elkaar aan bij tekorten.
Esther vertelt dat veel van de vrijwilligers hier komen werken via de participatiewet of als onderdeel van een inburgeringscursus. Sommigen zijn ook zelf klant geweest of willen op deze manier werkervaring opdoen. Bij de inbreng zijn drie dames aan het werk. Ze openen zakken met kleding die op een enorme berg in een hoek liggen opgestapeld. Alle kleding wordt gesorteerd en neergelegd op magazijnrekken. Van hieruit wordt de winkel aangevuld.
We lopen naar het kantoor dat onlangs is voorzien van echte kantoormeubels, een spontaan aanbod van een particulier. En zo zijn er allerlei wonderlijke samenwerkingen rond deze kledingbank, waarbij de helper geholpen wordt of de geholpene helpt. Het is goed dat er nu ook contact is met onze Caritas Werkgroep: ook vanuit Heiloo zijn mensen met een minimum inkomen welkom bij de kledingbank.
Tenslotte vragen we Esther waarmee wij bij onze jaarlijkse inzameling de kledingbank het beste kunnen helpen en waar echt behoefte aan is. Daar is zij heel stellig in: er is tekort aan schone en goede casual herenkleding (spijkerbroeken, T-shirts, truien), aan (bijna) nieuw ondergoed en sokken. Van andere kleding is er ruim voldoende.
Met dit lijstje vertrekken we weer richting Heiloo, een hele ervaring rijker. In het komend parochieblad zullen we de actie aankondigen, we hopen dat we ook iets kunnen gaan bijdragen aan dit prachtige initiatief.
Marieke Hoetjes

 

Vieringen

  • Zondag 3 oktober – 10.00 uur
    Eucharistieviering met Herenkoor
    Voorganger: N. Mantje
    Gebedsintenties:
    Fenny de Koning-Wennekes, In dierbare herinnering: Jan Ridderikhof, In herinnering aan de verjaardag van Cornelis Johannes Maria Burger, Johannes Hendrikus Hageman
  • Woensdag 6 oktober – 09.30 uur
    Eucharistieviering
  • Vrijdag 8 oktober – 09.30 uur
    Eucharistieviering
  • Zondag 10 oktober– 10.00 uur
    Eucharistieviering met Dameskoor
    Voorganger: N. Mantje
    Gebedsintenties:
    Wim Kager, Madeleine Fabius-van Berckel, Maria Adelaar-Schoemaker, Johannes Hendrikus Hageman, In dankbare herinnering: Familie Groot-Leek, Kees Dam, Gerard Snel, Cor Apeldoorn, Ter herinnering aan: Joke en André Dekker

 

Agenda

  • Woensdag 6 oktober
    14.00 uur: vergadering Ziekentriduum
  • Donderdag 7 oktober
    20.00 uur: Muziekgroep ‘Achterom’ in de Ter Coulsterkerk

 

Extra Nieuws

Achterom komt met verhalen van donker en licht

Kom vanavond met verhalen 
hoe de oorlog is verdwenen 
en herhaal ze honderd malen
alle malen zal ik wenen
Leo Vroman

Kom vanavond met verhalen
die plezieren en verwarmen
om het leven hier te vieren
om de toekomst te omarmen
Henk van Meegen

We zouden deze verhalen vertellen in het jaar dat we 75 jaar bevrijding zouden vieren.
Dat ging niet door zoals we graag wilden ….
Nu, een jaar later, hopen we te zingen en te vertellen -LIVE –
van een oorlog die verdween, van bevrijding, van toekomst, van delen…

Wie Henk Engel, zang en gitaar; Hans van der Laan, fluit, saxofoon en zang
Henk van Meegen, piano; Jan Tulp, zang, gitaar en accordeon
www.muziekgroepachterom.nl
Wanneer donderdagavond 7 oktober, 20.00 uur
Waar Ter Coulsterkerk, Holleweg 111, Heiloo
Bijdrage collecte bij de uitgang

 

 

© 2018 Bron van Levend Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl