Nieuwsbrief week 5

Nieuws uit de Kerkstraat

Het is al weer ruim 4 jaar geleden, september 2019, dat twee Egmondse kerken aan de eredienst onttrokken werden. Een moeilijk moment voor alle betrokkenen. Beide kerken, de Adelbertuskerk te Egmond-Binnen en de OLV Onbevlekt Ontvangen in Egmond aan Zee, werden verkocht aan projectontwikkelaars, die er woningen gaan realiseren. In Egmond aan Zee wordt de kerk behouden en zullen er appartementen in gebouwd worden. De Adelbertuskerk zal verdwijnen om plaats te maken voor nieuwbouw. Daarvoor waren heel wat vergunningen en inspraakrondes nodig. In de tussentijd mocht de parochie de pastorie nog blijven gebruiken. De bovenverdieping werd enige tijd verhuurd en later werd op de etage, op verzoek van de gemeente Bergen, een onderkomen voor Oekraïense vluchtelingen gerealiseerd, met hulp van een enthousiaste groep Egmonders. Een kleine maar zeer trouwe kern van parochianen kon op de benedenverdieping een Steunpunt inrichten, waar iedere woensdagochtend een viering gehouden werd voor rond de twintig kerkgangers. Met grote toewijding beheerde men de pastorie tot het laatst. Op 28 december was het echt de laatste keer dat de groep daar bijeen kon komen, want per 1 januari werd het gebouw definitief overgeschreven naar de nieuwe eigenaar. Over die laatste viering, waarin de vrijwilligers bijzondere aandacht kregen, kunt u binnenkort lezen in het parochieblad.
Het Steunpunt is echter voor velen nog zo van waarde dat gezocht werd naar een ander onderkomen. De groep nam onder leiding van de penningmeester van het parochiebestuur, contact op met de Abdij van Egmond om te vragen of er een ruimte beschikbaar zou zijn om wekelijks een viering te houden.
Het antwoord van de Abt was positief: Na wat kleine aanpassingen kon de kapittelzaal aan de kant van de Vennewatersweg als Steunpunt in gebruik genomen worden. Enkele liturgische meubels en attributen werden overgebracht en op 3 januari vond daar al de eerste woensdagviering plaats. Een groots gebaar van gastvrijheid van de kant van de Broeders.
Om de pastorie leeg op te kunnen leveren moest voor veel meer inboedel een goed heenkomen worden gezocht. Dat was nog een flinke klus. Gelukkig waren er nog steeds contacten met de All Saints parochie in Amsterdam Zuid-Oost. Al eerder zijn daar liturgische voorwerpen heengegaan. Men kwam met een flinke bestelbus en was blij met kerkelijk en ander meubilair. De stoelen die gebruikt werden door de woensdag-kerkgangers vonden een nieuwe plek in de vergaderzaal van het Willibrordushuis. En zo kon de deur voor de laatste keer op slot gedraaid worden en de sleutel worden ingeleverd bij de nieuwe eigenaar.
Vandaag, zaterdag 20 januari, is er nog een klein vervolg op al deze gebeurtenissen. Abt broeder Thijs Ketelaars is naar het Willibrordushuis gekomen. Hij heeft vernomen dat veel liturgische gewaden, waaronder kazuifels in verschillende kleuren, uit de gesloten Egmondse kerken hier bewaard worden. Hij zou graag willen kijken of er geschikte kazuifels voor vieringen in de abdij bij zijn. Hij arriveert per auto samen met de organist van de abdij en zijn eerste opmerking bij binnenkomst in de Kerkstraat is: “Hier wordt gestookt!”. Inderdaad hebben we zaterdagochtend altijd even de verwarming aan voor de noeste werkers van de Klussenclub. In de abdij wordt nauwelijks meer gestookt, het is niet meer op te brengen voor de broeders. “We zijn straatarm”, laat de Abt weten.
Abt Ketelaars is nog niet vaak bij ons geweest en hij stelt een kleine rondleiding zeer op prijs. Na de kerk laat ik hem de Ontmoetingsruimte zien. “Wat een fijne ruimte om bij elkaar te komen. En wat een mooi uitzicht!”. Met interesse bekijkt hij ook de pastorie met de werkruimten. Het Willibrordusschilderij in de Vergaderruimte blijkt hij nog nooit gezien te hebben en het is leuk om hem zijn collega’s uit de achtste eeuw, Adelbertus en de monniken die met Willibrord mee kwamen te laten zien. Dan lopen we naar de zolder waar de vele kazuifels op kleur gesorteerd hangen. Met verstand van zaken bekijkt de Abt de gewaden. De meesten zijn toch wat te kleurrijk en opzichtig om in de Abdij te dragen. Uiteindelijk blijven er gelukkig drie over die ter beoordeling mee gaan naar Egmond.
Bij het afscheid noemt de Abt nog even de woensdagochtendviering in de Kapittelzaal. Hij is blij dat we elkaar zo kunnen helpen. Ook beveelt hij de nieuwe tentoonstelling in de Benedictushof aan. Onder de titel ‘Zie de mens’ worden foto’s van kinderen van vluchtelingen en van adoptiekinderen getoond. De beelden zijn gemaakt door Remy Bourgogne. Een ontroerende tentoonstelling die je in het hart raakt. En zo kunnen we elkaar in korte tijd veel vertellen en ook bemoedigen en hoop geven voor de toekomst.

Marieke Hoetjes

P.S. Wanneer u de woensdagochtendviering om 9.30 uur in het Steunpunt zou willen bezoeken, komt u dan op tijd, want de deur gaat tegen half tien op slot. Hoewel de Kapittelzaal vanaf de Vennewatersweg zichtbaar is door de kleine poort met het rode hekwerk, kan men alleen via de normale toegangsweg naar de Abdij (aan het einde van de Abdijlaan rechtsaf) bij de Kapittelzaal komen. Bij het betreden van het Abdij-plein dient men rechtdoor (door het openstaande hek, buitenom) langs de abdij te lopen/rijden om de toegangsdeur te bereiken.

 

 

Vieringen

Live uitzending van vieringen in de Willibrorduskerk

Van alle vieringen in de Willibrorduskerk wordt een live-stream opname gemaakt die rechtstreeks te zien is via ons YouTube kanaal. Ook kan via dat kanaal een opname worden teruggekeken.
Klik op deze link: H. Willibrorduskerk

 

  • Zondag 28 januari – 10.00 uur
    Eucharistieviering met Samenzang
    Voorganger: F. Brigitha
    Livestream: https://www.youtube.com/watch?v=FnoKW99R_eI
    Gebedsintenties:
    Uit dankbaarheid voor overleden ouders: Joop van Westerop en Tiny van Westerop-Wever, Johannes Hendrikus Hageman, In dierbare herinnering: Cornelis Johannes Maria Burger
  • Dinsdag 30 januari – 09.30 uur
    Eucharistieviering in de Ontmoetingsruimte
  • Vrijdag 2 februari – 09.30 uur
    Rozenkransgebed in de Ontmoetingsruimte
  • Zondag 4 februari – 10.00 uur
    Viering met dameskoor
    Voorganger: M. Nagtegaal
    Livestream: https://www.youtube.com/watch?v=bzB0e9jywic
    Gebedsintenties:
    Fenny de Koning-Wennekes, Annie Louwe-Huijberts, Marianne van der Heijden-Belleman en Anton van der Heijden, Johannes Hendrikus Hageman

 

 

Extra Nieuws

Tentoonstelling ‘Zie de Mens’ in Benedictushof

De tentoonstelling die op 16 januari werd geopend in de Benedictushof maakt een statement. In een wereld waar bepaalde groepen of personen een etiket krijgen opgeplakt of worden geweerd of buitengesloten in onze samenleving schildert Remy Bourgogne met de camera portretten die ons raken in het hart.
Zij komen bij ons binnen misschien met de vraag: ‘kijk je wel goed in het leven?’ of misschien met de uitroep: ‘ Zie de mens’.
Met deze beelden van kinderen van vluchtelingen en adoptiekinderen worden allerlei vooroordelen ontmaskerd en terzijde geschoven door een fotograaf die niet alleen een scherpe en gepoetste lens heeft, maar meer nog een zuivere innerlijke blik en daarmee laat zien wat voor veler oog verborgen is en er toch is, de adel en de schoonheid van de mens. De beelden die hier worden gepresenteerd kunnen ons nederig maken.
Hoe vaak hebben wij de verkeerde bril op en nemen wij mensen de maat die niet klopt en past. Wat zou er gebeuren als wij bij Remy in de leer zouden gaan?
De wereld zou er niet alleen anders uitzien, die wereld zou ook anders worden en wij voorop.
Respect, verwondering, bewondering, en een taal die leven geeft, zou ons deel worden.

© 2018 Bron van Levend Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl