Nieuwsbrief week 6

Nieuws uit de Kerkstraat

Onlangs publiceerde de Lourdesgroep Heiloo een enthousiast bericht op facebook: ‘Een grote verrassing: Een reliek van de H. Bernadette komt naar Nederland en van 5 t/m 8 april is deze aanwezig bij Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo.’ Op zoek naar meer informatie bezocht ik de website van het bisdom en daar vond ik de bevestiging in een groot artikel. Een samenvatting daarvan kon nog net mee met de kopij van het parochieblad en het staat ook onderaan in deze Nieuwsbrief.
Op de website van het bisdom las ik nóg een interessant verhaal over een lezing die Professor Lucas Meijs gaf tijdens de landelijke persconferentie van Actie Kerkbalans
op woensdag 10 januari over de waarde van vrijwilligers voor de kerk. Een bemoedigend verhaal onder de titel ‘Vrijwilligers zijn de olie van de Kerk’:

Vrijwilligers zijn de olie van kerkelijk Nederland. De tijd die vrijwilligers in ons land aan de kerk besteden, staat gelijk aan zo’n 28.000 full time krachten, aldus professor Lucas Meijs (Strategic Philanthropy and Volunteering, Erasmus Universiteit).
Actie Kerkbalans, de jaarlijkse fondsenwervende actie waarmee plaatselijke kerken hun leden om een financiële bijdrage vragen, draait bijna volledig op vrijwilligers. Al vijftig jaar. Die vrijwillige inzet heeft grote waarde, voor kerkgemeenschappen én voor de samenleving.
Nederland telt 650 RK parochies en 1490 protestantse gemeenten, aldus hoogleraar Meijs. Al die kerken samen tellen ruim 280.000 vrijwilligers, die elk gemiddeld 4 uur per week besteden aan hun lokale kerk. Kortom: in de kerk wordt ongelofelijk veel vrijwillige energie gestoken. Het staat gelijk aan zo’n 28.000 FTE en dat is een enorme besparing aan werkloon per jaar. “Maar daar gaat het niet eens om”, benadrukt Meijs. “Veel interessanter is de vraag: waar maken deze vrijwilligers waarde?”
De inzet van al die kerkelijke vrijwilligers heeft volgens Meijs waarde op drie niveaus. “Allereerst doet het iets met de vrijwilliger zelf. Die heeft plezier, leert wat bij, ontmoet anderen. Als tweede is er de waarde voor de plaatselijke kerk; dankzij de vrijwillige energiebron kan de kerk functioneren, een gemeenschap bouwen en uitreiken naar anderen.” Als derde noemt Meijs de waarde voor de samenleving, op algemeen niveau. “Kerken en kerkgebouwen vertegenwoordigen vaak eeuwen van maatschappelijke betrokkenheid. Binnen wijken, dorpen en steden is de kerk een bekende plek, een zichtbaar ijkpunt. Het is een gemeenplaats die niet speciaal van iemand is maar van iedereen, zonder overheidsbemoeienis. Het is een plaats waar mensen bij elkaar komen, waar spullen worden ingezameld bij bijvoorbeeld noodacties. Daarnaast heeft de kerk een emotionele presentie. Het zorgt voor een ‘altijd welkom gevoel’ en is voor velen een plek van herinneringen.” De opbrengst van Actie Kerkbalans wordt onder andere gebruikt om die belangrijke gebouwen te onderhouden. Meijs: “De waarde daarvan wordt niet altijd gezien in de huidige samenleving, maar is er zeker nog.”
De opvatting leeft dat vrijwilligerswerk in z’n traditionele, collectieve vorm zijn beste tijd heeft gehad. Een misvatting, aldus Meijs. In 2003 gaven onderzoekers aan dat het vrijwilligerswerk verschoof van collectieve structuren naar individuele structuren. Mensen zouden alleen nog vrijwilligerswerk doen als onderdeel van hun eigen biografie, incidenteel in plaats van structureel en zonder intermediairs. Meijs: “Maar wat blijkt? Deze individuele vorm komt niet in plaats van de collectieve vormen van vrijwilligerswerk, maar erbovenop. Uit onderzoek dat ik heb gedaan en dat van andere wetenschappers blijkt dat nieuwe vormen van vrijwillige inzet de klassieke structuren niet doen verdwijnen. Vrijwilligers zijn als ‘burgeromnivoren’: ze doen alles!” Ter illustratie noemt Meijs de nationale vrijwilligersdag NL Doet, dat het Oranje Fonds jaarlijks organiseert. “75 tot 80 procent van de mensen die meedoet aan NL Doet, blijkt al een klassieke vrijwilliger te zijn ergens anders. Kortom: collectief vrijwilligerswerk voor kerken, verenigingen en clubs is nog net zo levendig als altijd. Actie Kerkbalans is daar een mooi en groot voorbeeld van.”

Hier in onze parochie zijn legio voorbeelden van collectief vrijwilligerswerk, soms groot, soms klein en bescheiden, maar altijd met toewijding en trouwe inzet!

Marieke Hoetjes

 

 

Vieringen

Live uitzending van vieringen in de Willibrorduskerk

Van alle vieringen in de Willibrorduskerk wordt een live-stream opname gemaakt die rechtstreeks te zien is via ons YouTube kanaal. Ook kan via dat kanaal een opname worden teruggekeken.
Klik op deze link: H. Willibrorduskerk

 

  • Zondag 4 februari – 10.00 uur
    Viering met Dameskoor
    Voorganger: M. Nagtegaal
    Livestream:https://www.youtube.com/watch?v=bzB0e9jywic
    Gebedsintenties:
    Fenny de Koning-Wennekes, Annie Louwe-Huijberts, Marianne van der Heijden-Belleman en Anton van der Heijden, Johannes Hendrikus Hageman
  • Dinsdag 6 februari – 09.30 uur
    Eucharistieviering in de Ontmoetingsruimte
  • Vrijdag 9 februari – 09.30 uur
    Rozenkransgebed in de Ontmoetingsruimte
  • Zondag 11 februari – 10.00 uur
    Eucharistieviering met Herenkoor
    Voorganger: I. Osterhaus
    Livestream:https://www.youtube.com/watch?v=aI74EeV-3ZA
    Gebedsintenties:
    Overleden familie Lammers, Johannes Hendrikus Hageman, In dankbare herinnering: Cornelis Johannes Maria Burger

 

 

Agenda

  • Donderdag 8 februari
    20.00 uur: Bijbelgrpoep Genesis o.l.v. Henk Hudepohl
  • Vrijdag 9 februari
    15.00 uur: Commissie Waterput

 

 

Extra Nieuws

Reliekschrijn H. Bernadette komt naar Heiloo

De Heilige Bernadette Soubirous komt naar Nederland.
Een bijzondere schrijn met haar reliek komt in april vanuit Lourdes naar Nederland en maakt dan een rondgang door het land. Tussen 1 en 29 april wordt de reliek in alle zeven Nederlandse bisdommen ontvangen.

De rondgang begint op Tweede Paasdag (1 april) in de Onze Lieve Vrouwebasiliek in Maastricht en eindigt op zondag 28 april in de Sint Janskathedraal in Den Bosch. In de weken daartussen wordt de reliek in tal van kerken verspreid door het land ontvangen. Op al die plekken worden vieringen, processies en activiteiten rond de reliek georganiseerd. Op zondag 28 april is er in de Sint-Janskathedraal te ’s-Hertogenbosch een bijzondere viering ter afsluiting van de rondgang, waarbij vooral alle Lourdesparochies en -groepen en ook allen uitgenodigd zijn, die als voornaam en/of doopnaam ‘Bernadette’ hebben.

Van donderdagavond 4 t/m maandagavond 8 april is de reliekschrijn in ons bisdom:
Van 4 t/m 5 april in de parochie H. Maria in Amstelveen (in de H. Urbanuskerk in Bovenkerk)
Van 5 t/m 8 april in het heiligdom O.L.V. ter Nood te Heiloo

© 2018 Bron van Levend Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl