Nieuws uit de Kerkstraat
Ook deze week mogen we voor het ‘Nieuws uit de Kerkstraat’ weer gebruik maken van een column van pastor Nico Knol. Dit keer vertelt hij over de ‘zusters Juliaantjes’, voor oudere parochianen vast en zeker een begrip. Nadat zij voorgoed hun klooster aan de Hogeweg verlieten, zijn de zusters, die allen al op leeftijd waren, liefdevol opgenomen in verzorgingshuis De Cameren in Limmen. Zij die eens zorgden werden toen verzorgd en oogstten wat ze ooit hadden gezaaid.
We stonden in de stralende zon rondom het open graf, waarin het lichaam van zuster Edmunda Jekkers was neergelaten. De begraafplaats van de zusters van de heilige Juliana de Folconieri in Heiloo ligt achter het voormalig Julianaklooster (in Limmen !) naast het bedevaartsoort van Maria ter Nood in Heiloo. Kort geleden stonden we daar ook, maar toen om zuster Elisa te begraven, zij kwam naast het nog vers gesloten graf van zuster Aleida. In 5 weken tijd, 3 zusters die zijn gaan hemelvaren. De orde telt nog 1 zuster, Engelina Kenter, afkomstig uit Ursem. Ik heb haar een aantal keren meegemaakt bij uitvaarten van haar familieleden, vaak deed ze dan een gebed of een woordje, de laatste tijd gaat dat helaas niet meer.
Een bijzondere kloosterorde deze ‘Juliaantjes’, “de zusters met de schorten voor, werden ze genoemd of “de zusters die het eten laten verpieteren op het peteroliesteltje”. Wanneer zij ’te kramen’ waren in gezinnen die arm waren, dan verzorgden ze ook het eten, maar omdat ze om 17:00 uur in het klooster moesten zijn voor de Vespers zetten ze vaak het warmeten voor de ‘vader des huizes’ op een peteroliesteltje…. Ze hebben veel werk verzet en dat vaak in gezinnen die bekend stonden als ‘moeilijk’ of zelfs ‘asociaal’. Daar hadden zij geen boodschap aan. Ze hielpen waar nodig zonder enige vorm van oordeel en zonder betaling. Het klooster kon bestaan dankzij gaven en giften ( het werk van deze zusters werd betaald door diezelfde gaven en giften, voor henzelf hadden ze weinig tot niets nodig). Dat zag ik zondagmiddag toen we bezig waren op haar kamer om spulletjes bij elkaar te halen voor de neven en nichten, zodat ze uit haar nalatenschap konden kiezen. Edmunda woonde al jaren niet meer in Limmen, zij mocht zelfstandig gaan wonen, dat paste beter bij haar en de orde was zo vooruitstrevend dat zij haar en anderen die ruimte gaven. Eén van haar ’tantezeggers’ hielt een prachtig in memoriam waarin de nodige humor te beleven was, passend bij haar. Nu rust deze ‘Haagse’ in ‘Kennemeraarde..’ achter het klooster waar ze gelukkig is geweest en waar vanuit ze heel veel goed werk heeft gedaan. In m’n ‘Egmondse tijd’ heb ik de ‘Juliaantjes’ leren kennen en heb ook toen een aantal van hen uitgevaren of professie jubilea gevierd. Nu nadert langzamerhand de voltooiing van deze orde en het is bijzonder om dat te mogen meemaken, tegelijk maakt het mij ook wat weemoedig… Maar ja, zo gaat dat… Ik hoop dat de andere kloostergemeenschap van st. Lioba en die van de Abdij van Egmond voorlopig blijven bestaan….
Met een hartelijke groet, pastor Nico Knol
Vieringen
- Zondag 23 januari – 10.00 uur (reserveringsbewijs verplicht)
Eucharistieviering met Dameskoor
Voorganger: P. Bindels
Gebedsintenties:
Johannes Hendrikus Hageman, Voor mijn dierbare echtgenoot Cornelis Johannes Maria Burger, Ila Claessens-Allard - Zondag 30 januari – 10.00 uur (reserveringsbewijs verplicht)
Viering met De Brug
Voorganger: nog niet bekend
Gebedsintenties:
Conny van der Zwaag-Henning, Johannes Hendrikus Hageman, Voor mijn dierbare echtgenoot Cornelis Johannes Maria Burger, Uit dankbaarheid voor overleden ouders Joop van Westerop en Tiny van Westerop-Wever, In liefdevolle herinnering: Kees-Jan Sprenkeling
Agenda
- Dinsdag 25 januari
10.00 uur: Ontmoetingspastoraat - Woensdag 26 januari
20.00 uur: Vergadering Locatieraad Willibrord
Extra Nieuws
Mededeling pastor Bindels
In de viering van zondag 16 januari heeft pastor Paul Bindels het volgende medegedeeld aan de kerkgangers:
“De laatste tweeëneenhalf jaar zijn voor mij erg zwaar geweest. Het was een moeilijke tijd, mede door corona, maar ook omdat het vak van pastoor erg moeilijk en zwaar is. Dit heeft mij uitgeput en daarom heb ik in overleg met de bisschop en de deken besloten om mijn taken hier neer te leggen en zo lang er geen nieuwe pastor is, de zondagsvieringen nog wel te blijven doen. het spijt mij erg. Ik heb met de bisschop afgesproken dat ik een half jaar retraite neem. Ik ben heel erg dankbaar voor de mooie momenten die we samen gehad hebben. Het is best emotioneel, maar mijn gezondheid leed er teveel onder en daarom hebben we dit besluit genomen.”
Aansluitend deelde Martien den Blanken, de voorzitter van het parochiebestuur, mee dat pastor Helsloot wegens gezondheidsklachten voorlopig ook niet voor kan gaan en dat het bestuur samen met deken en bisschop naar oplossingen zoekt.
De vrijwilligers doen hun uiterste best om alles in de parochie draaiende te houden, maar soms zal dat wel eens minder goed gaan. Zij vragen uw begrip hiervoor.
Kloosterweekend 1-3 April
Ik hou erg van een paar dagen doorbrengen in een klooster, zowel in de meer traditioneel Katholieke kloosters, als de Oecumenische klooster- en leefgemeenschap op Iona waar steeds wisselende mensen wonen of het Protestantse klooster van Taizé.
In Diepenveen bij Deventer staat een bijzonder klooster en het heet Nieuw-Sion. Tot 2015 heette het ‘gewoon’ Sion en was het een trappistenklooster. De monniken zijn verhuisd maar de plek is gebleven. Een woongroep van jongeren die op het terrein wonen en een woongemeenschap van een aantal gezinnen verzorgen vier per dag in de kloosterkerk een getijdengebed. Afgelopen zomer ben ik een week te gast geweest om de omgeving te onderzoeken en de sfeer te proeven. Het smaakte naar meer. Door het jaar heen worden allerlei activiteiten georganiseerd maar het is ook mogelijk met een eigen groep een eigen programma te verzorgen. En dat is mijn plan van 1 – 3 april 2022.
Met een groep van maximaal tien mensen hoop ik een weekend lang te pelgrimeren, te mediteren, te genieten van de mooie omgeving en de fijne keuken. Voor een all-in arrangement vanaf het diner op vrijdagavond tot en met de lunch op zondag moet je ongeveer rekenen op
€ 180,- Je hebt dan beschikking over een eigen kamer en een gedeelde douche en toiletgelegenheid. Er zijn ook tweepersoons kamers. Zie ook: www.nieuwsion.nl
Heb je interesse of wil je eerst meer weten, neem dan contact op. Opgeven kan tot uiterlijk 5 februari 2022. Op 2 maart is er een kennismakingsuurtje om 20.00 uur, in de Ter Coulsterkerk
Ds. Hanneke Ruitenbeek