Nieuws uit de Kerkstraat
Door omstandigheden is het deze week niet gelukt om een ‘Kerkstraatje’ te schrijven. Daarom maak ik dankbaar gebruik van een column van pastor Nico Knol, die hij afgelopen september schreef voor de nieuwsbrief van zijn parochies van het samenwerkingsverband De Waterkant.
Van harte wens ik u allen, mede namens alle medewerkers van het parochiesecretariaat, een Zalig Nieuwjaar!
Marieke Hoetjes
‘Weet te genieten van wat van boven komt….’ (Quae sursum sunt sapité)
Het is zeker 23 of 24 jaar geleden, precies weet ik dat niet meer, dat ik voor het eerst mocht voorgaan in de kapel van het Liobaklooster in Egmond-Binnen. Ik was destijds pastoor van de Egmonden en de zusters van het Benedictinessen klooster wilde wel eens kennismaken met me. Vanaf dat moment ben ik daar wekelijks geweest, altijd op een vaste dag en groeide er een soort van vriendschap. Soms waren er groepen in retraite die me voor een bepaald onderwerp nodig hadden – soms als luisterend oor voor een van de zusters maar ook steeds weer voorganger of ‘beaarder’ wanneer er een zuster overleden was. Er is door die jaren heen nogal wat veranderd in deze kloostergemeenschap. Er kwamen nieuwe bewoners bij en niet alleen vrouwen, ook mannen – want de droom van de stichteres moeder Hildegard kon ook in Egmond eindelijk bewaarheid worden, een dubbelklooster! Onvermijdelijk gingen er ook weg… mensen die ontdekten dat hun weg verder ging, niet in dit klooster maar wel via dit klooster. We namen afscheid van dierbaar geworden zusters – inmiddels ook een beetje medezusters… want als je zo lang elke week met een groep optrekt dan raak je verweven met elkaar.
‘Weet te genieten van wat van boven komt….’ (Quae sursum sunt sapité) is de lijfspreuk waarmee de kloostergemeenschap in het leven staat, een lijfspreuk die me erg aanspreekt. Het leert je de schoonheid te ontdekken in wat er om je heen is en wie er om je heen is, in dat alles is die Ene …
Voor mij zijn ze een soort van biddend thuisfront geworden en éénmaal in de week mag ik meebidden en zingen en kan er dan weer voor een hele week tegen. Een soort van tankstation voor de geest. De kloostergemeenschap die hier woont, timmert niet alleen aan de weg van Christus, maar ook aan de weg waarop velen naar het toe kunnen komen. Er is een school voor vrede waar jonge mensen van heinde en verre hun inspiratie opdoen. Er is natuurlijk een gastenverblijf, er worden weer regelmatig activiteiten ontplooit op gebied van kunst en expressie en er is ‘T Huis Lioba’ een respijt huis voor mensen die net te horen hebben gekregen dat ze in hun laatste levenstijd zijn aangekomen en een plek zoeken om op adem te komen van die klap. Het klooster wordt ook regelmatig bezocht door groepen aanstormende leerkrachten van PABO’s in Nederland en zelfs door groepen leerlingen van bepaalde scholen uit het land. Kortom het Liobaklooster is een plek waar vanuit de beschouwing en het gebed gewerkt wordt aan de wereld als het Rijk van God.
In overleg met de huidige overste zr. Emmauele Sipkema wilde ik m’n band met dit klooster officiëler maken en na toestemming van de raad, mag ik in September aantreden als oblaat van dit klooster. ‘Wat is dat nou weer?’ Wel, je hebt een soort van betrokkenheid in diverse graden. Allereerst heb je de leden van dit klooster die hun geloften hebben gedaan en vast verbonden zijn als moniale of monnik, daarnaast heb je mensen die een belofte doen aan dit klooster en binnen de muren wonen dat heet regulier oblaat. Vervolgens heb je de groep die verbonden is met dit klooster en zich verbindt met hen maar in de wereld wonen en dat heet seculier oblaat, tot die laatste groep behoor ik straks. Je probeert dan te leven naar de regel van de H.Benedictus, je zet je in voor deze kloostergemeenschap en een paar keer per jaar komen alle oblaten samen voor een ontmoetings- en inspiratiedag.
Als je eens kennis wilt maken met deze kloostergemeenschap samen met mij, kom dan naar de viering op de dinsdag om 11:30 uur (behalve de eerste dinsdag van de maand dan is er geen viering) We bidden dan het middaggebed en vieren de Eucharistie. Vooraf kan ik je iets vertellen over deze bijzonder plek… O en elke zaterdagmiddag is de tentoonstellingsruimte geopend vanaf 15:00 uur… je kunt dan zien wat ze daar allemaal maken en verkopen….want ja er moet wel brood op de plank komen!
Met een hartelijke groet, pastor Nico
PS
Wellicht gelden er op dit moment wegens corona andere regels ten aanzien van de laatste alinea….
Vieringen
- Vrijdag 31 december – Oudjaar – 10.00 uur
Oudejaarsviering met De Brug
Voorganger: P. Bindels
Gebedsintenties:
Jac Verberne, In dierbare herinnering: Gré Kraakman-de Koning en Kees Kraakman, In liefdevolle herinnering: Henk Spaans en Atie Spaans-Kamp, In dankbare herinnering: Michaël van Velzen en Anna Maria van Velzen-Vermorken, In liefdevolle herinnering: Louw Jonker en Corrie Jonker-Kaandorp - Zondag 2 januari – 10.00 uur – (reserveringsbewijs verplicht)
Eucharistieviering met Herenkoor
Voorganger: B. Leurink
Gebedsintenties:
Johannes Hendrikus Hageman, Fenny de Koning-Wennekes, Wim Kager, Voor mijn dierbare echtgenoot Cornelis Johannes Maria Burger, Uit dankbaarheid voor overleden ouders Joop van Westerop en Tiny van Westerop-Wever - Zondag 9 januari – 10.00 uur (reserveringsbewijs verplicht)
Eucharistieviering met Dameskoor
Voorganger: N. Mantje
Gebedsintenties:
Johannes Hendrikus Hageman, Miep Luijckx, Overleden familie Lammers, Voor mijn dierbare echtgenoot Cornelis Johannes Maria Burger, In liefdevolle herinnering: Pierre Bussen
TOEGANGSKAARTEN VOOR 9 JANUARI ZIJN VANAF MAANDAG 3 JANUARI VERKRIJGBAAR BIJ HET SECRETARIAAT
Extra Nieuws
Van de Bisschoppen
(bron: Bisdom Haarlem-Amsterdam)
Naast de eerder afgekondigde maatregelen voor de Rooms-Katholieke Kerk, hebben de bisschoppen besloten tot nog verdere aanscherping in verband met de afgekondigde lockdown per 19 december.
Begin december werden al de publieke vieringen na 17.00 uur geschrapt en daarmee ook alle publieke kerstnachtvieringen om zo op kerstavond een massale beweging van kerkgangers te voorkomen. Nu kondigen de bisschoppen aan dat bij de publieke vieringen voor 17.00 uur nog slechts vijftig aanwezigen mogen zijn.
De lockdown is ingrijpend voor iedereen. Dat ervaren ook de R.-K. bisschoppen en zij nemen hierin hun verantwoordelijkheid. Ze begrijpen dat dit voor parochies en parochianen weer een teleurstelling is die het samen vieren van onder meer Kerstmis EN Nieuwjaar belemmert. ‘Maar’ vragen de bisschoppen, ‘laten we zorg hebben voor onze naasten en dit zorgvuldig doen in solidariteit met de hele samenleving. Als gelovigen gaan we door deze donkere tijd in de kracht van het geloof en in het vertrouwen dat het Licht van Christus de duisternis overwint’.
Voor alle vieringen vóór 17.00 uur geldt dat deze met het maximumaantal van vijftig aanwezigen, exclusief bedienaren, publiek toegankelijk blijven.
Reserveren en zang
Parochies wordt verzocht weer te werken met een reserveringssysteem en alle bestaande maatregelen blijven van kracht. Dat geldt voor de anderhalve meterregel, de verplichting tot het dragen van een mondkapje bij verplaatsingen en de basisregels op het gebied van hygiëne, ventilatie en thuisblijven bij klachten.
Wat betreft het zingen gaan de bisschoppen terug naar de eerdere maatregel van voorzang door één cantor of maximaal vier zangers.
Uitvaarten en andere kerkelijke bijeenkomsten
Uitvaarten mogen – met verwijzing naar de uitzondering die door de overheid wordt toegestaan – vanaf 19 december door maximaal honderd personen worden bijgewoond. Voor alle andere vieringen geldt het genoemde aantal van maximaal vijftig aanwezigen.
Voor alle andere kerkelijke bijeenkomsten dan vieringen geldt dat deze zoveel mogelijk digitaal plaats moeten vinden. Gezien de maximum groepsgrootte die geldt voor buitenbijeenkomsten kunnen er geen openluchtvieringen, herderstochten enzovoort plaatsvinden. Wanneer de kerken worden opengesteld voor de aanbidding van het heilig Sacrament of voor een bezoek aan de kerststal vanwege persoonlijke devotie, dan gelden alle basisregels op het gebied van afstand houden, mondkapje, hygiëne en gezondheid.