Nieuwsbrief week 1

Nieuws uit de Kerkstraat

Het is woensdagmorgen, vlak voor kerst. Opgeruimd stapt de schoonmaakploeg de Kerkstraat binnen, klaar voor een laatste ronde dit jaar. Even later zitten de leden wat verslagen voor de keuken. Ze hebben het slechte nieuws gehoord: alle vieringen zijn met onmiddellijke ingang afgelast, er is corona geconstateerd bij direct betrokkenen van onze parochie en daarmee wordt het onmogelijk om kerst samen te vieren. Ze besluiten om in ieder geval de toiletten een goede beurt te geven en alle vloeren te stofzuigen, zodat alles schoon is voordat we voor langere tijd gaan sluiten. Intussen maken ook de kerkgangers die voor de viering van half tien zijn gekomen teleurgesteld rechtsomkeer nadat ze op de hoogte zijn gesteld.
Naar aanleiding van de ontstane situatie heeft het bestuur een online-vergadering belegd om 10 uur. Samen met mijn collega-coördinator Astrid ga ik, op afstand, voor het beeldscherm van haar laptop zitten, maar het duurt niet lang of ik wordt weggeroepen. Twee leden van de Avondwake groep, die straks de uitvaart van een parochiaan gaan leiden, melden dat alle WC’s aan het overstromen zijn. Tiny, die ze aan het schoonmaken was zag ineens het water stijgen en er was geen houden aan. Ze voelt zich schuldig, maar wij drukken haar op het hart dat het onmogelijk haar schuld kan zijn. Er moet ergens een verstopping zitten.
Snel bel ik de loodgieter, die een ontstoppingsbedrijf adviseert. Maar een vriendelijke mevrouw vertelt dat alle wagens uitgerukt zijn en dat geen daarvan in de buurt is. Onze technische man Hans stel ik ook op de hoogte, hij belooft te komen. Dan herinner ik me dat de gemeente wellicht iets kan betekenen en dat klopt, er wordt een auto gestuurd. Hans en Wil van onze eigen technische dienst gaan intussen op zoek naar de afvoer-tekeningen en daarmee bepalen ze de plaats waar gegraven moet worden. Onder de tegels van het platje bij de zijdeur blijkt een klein meertje ontstaan te zijn, ergens verderop moet een blokkade in de afvoer zitten en het water van de WC’s borrelt hier nu naar boven. Ook klussenclublid Ad staat erbij. Hij komt om de linten van de Adventskrans te verwisselen van paars naar wit. Wanneer ik hem vertel dat het niet meer hoeft, duurt het even voordat alle consequenties tot hem doordringen. Dus ook niet zingen? Ze hebben juist zo’n prachtige mis ingestudeerd met Zana… Met hulp van de heren van de buitendienst van de gemeente wordt uiteindelijk het probleem opgelost en gelukkig heeft de begrafenisstoet die rond twaalf uur naar het kerkhof loopt er geen last van.
Intussen is er een communiqué opgesteld door het parochiebestuur en Astrid is al bezig om dit op de website te zetten. Daarna zullen we al onze vrijwilligers in Egmond en Heiloo berichten en ook extra Nieuwsbrieven verzenden. Gelukkig is er voor Hans en Wil nog een half kerstbrood en koffie, ze zijn immers zo van huis weggeroepen en ze hebben nu wel trek. Ook Piet, uitvaartkoster van dienst, is klaar met zijn werk. Hij herinnert me eraan dat ik het kindje nog in de kribbe in de Kerkstraat moet leggen. Normaal gebeurt dat tijdens de kinderviering op kerstavond. We vragen Piet of hij het niet zelf wil doen. “Waar kan ik hem vinden, ligt hij nog in de doos op zolder?”, vraagt hij. “Nee, hij is waar alle kinderen zijn voor ze geboren worden.” Piet kijkt verbaasd, maar hij heeft de hint begrepen. Voorzichtig tilt hij Maria’s rok op en dan roept hij uit ”Jezus!” “Inderdaad zo heet hij”, beamen wij. Er volgt een hartelijke lach, die even alle spanning en teleurstelling doet vergeten.

Marieke Hoetjes

Vieringen

Het bestuur van de parochie Bron van Levend Water heeft besloten
om alle kerkdiensten gedurende deze lockdown periode te laten vervallen.
Dat betekent dat niet alleen alle kerstvieringen zijn vervallen maar ook alle diensten tot 19 januari 2021.
Gezien het hoge aantal besmettingen binnen het gebied van onze parochie
en ook bij direct betrokkenen van onze parochie, acht het bestuur het houden van kerkvieringen in deze periode onverantwoord. We zouden daarmee de gezondheid van kerkgangers en medewerkers te zeer op de tocht zetten.
We hadden graag iedereen willen verwelkomen in onze parochiekerken,
maar wat wenselijk is en verantwoord loopt niet altijd parallel.
Op tv en via de websites van de parochie www.rk-bronvanlevendwater.nl en van het bisdom www.bisdomhaarlem-amsterdam.nl zijn vele kerstdiensten te volgen.
Onze secretariaten in Heiloo, Akersloot en Egmond aan den Hoef zullen in genoemde periode gesloten zijn. Voor spoedgevallen blijven we bereikbaar.
Ondanks alle beperkingen wensen we iedereen een hoopvol, voorspoedig en gezond 2021.

Parochiebestuur Bron van Levend Water

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl