Nieuwsbrief week 10

Nieuws uit de Kerkstraat

Nooit te oud om te leren
Vandaag heb ik weer eens wat geleerd: ik ben nu op de hoogte wat Kling(el)buul betekent. Waarschijnlijk weten meerderen van u de betekenis van dit woord, maar zo niet, dan zal ik u vertellen wat het is en waarvoor dit voorwerp gebruikt kan worden. Een Klingbuul is een fluwelen zakje aan een stok. Tegenwoordig wordt het, naar mijn idee, niet meer zoveel gebruikt, maar in sommige kerken gaat men er in de dienst tijdens de collecte nog mee langs. Een Klingbuul was de voorloper van de collecte schaal. Met andere woorden: een (fluwelen) zakje waar de parochianen hun geld in kwijt konden. Ook wel genaamd een hengelroede met een fluwelen collectezak. Tja, het is zo eenvoudig en duidelijk. Een kort verhaal zou je zo in eerste instantie zeggen.
Maar van de week heb ik geleerd waarvoor een Klingbuul nog meer gebruikt kan worden. Je zou het zo niet verzinnen maar het is echt waar.
Het is een dinsdagmorgen, een ochtend waarop het sowieso altijd erg rustig is. Waar dat aan ligt kan ik u niet vertellen, want het wil niet zeggen dat er hier in de parochie niets gebeurt. Die ochtend ben ik druk aan het werk met de afronding van het boekjaar 2019. Altijd weer een moment waarop je je steeds moet afvragen of alle overloopposten mee genomen zijn, of de saldi kloppen met de financiële overzichten van de banken, of alle nota’s van 2019 ontvangen zijn, of de inkomsten van de begraafplaats allemaal ontvangen zijn en zo voort. Het is veel, maar ik weet als ik alles stap voor stap uitwerk dat er dan een moment is waarop ik zeggen: Klaar! De balans kan opgemaakt worden.
Maar dan….die dinsdag, als ik beneden zit, hoor ik boven een gestommel! Wie zijn er boven vraag ik me meteen af.  Deze ochtend zijn dat Pastor Helsloot en Marieke, meestal hoor ik van boven niets maar vandaag…….wat zijn ze toch allemaal aan het doen? Net als ik eens een kijkje wil nemen hoor ik gestommel op de trap. Ze komen beneden….…..en wat heeft Marieke in haar hand? Een stok met een fluwelen zak op zijn kop en daaronder houdt zij een groot vel……wat hebben zij boven nou toch gedaan?
Zij waren op jacht…..! Op jacht? Ja, u leest het goed. Zij hoorden boven in het trapgat iets, dus Marieke ging eens kijken waar dat geluid vandaan kwam. In eerste instantie was er niet veel te zien maar na een tijdje stil gestaan te hebben hoorde zij iets. Een soort gefladder leek het wel, je zou zeggen dat het van een vogel af kwam, maar ze zag echter nog steeds niets. Nog stiller stond zij en even later zag zij waar het gefladder vandaan kwam. Van een klein koolmeesje. Wonderbaarlijk hoe deze naar binnen was gevlogen. Maar hoe vang je nou zo’n klein vogeltje? Juist met een Klingbuul! Handig hoor zo’n lange stok met een zakje er aan. Wacht op het juiste moment en dan de zak op zijn kop over het vogeltje gezet. Een stuk papier eronder en zo kwamen zij dus heel enthousiast naar beneden. Vlug Astrid, doe de buitendeur open dan laten we hem weer vrij. Zo gezegd zo gedaan. Eenmaal buiten vloog het vogeltje zijn vrijheid tegenmoet. En ik heb geleerd hoe we de Klingbuul tegenwoordig ook kunnen gebruiken.
Na deze consternatie zet ik me er weer toe om te werken maar mijn gedachten dwalen af. Zo’n vogeltje is gered en mag weer in vrijheid vliegen. Maar hoeveel mensen op de wereld hebben deze mazzel niet? Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid en daarom is het zo belangrijk dat 5 mei nog steeds als de dag van de bevrijding gevierd wordt. Want wat hebben wij het in Nederland toch goed, eigenlijk in heel Europa mogen wij niet mopperen. Over een paar maanden is het alweer mei en zoals u in een vorige nieuwsbrief heeft kunnen lezen, wordt er door het 4-5 mei comité hard gewerkt aan een iets andere opzet van de 4 mei bijeenkomst in de Ter Coulsterkerk.  Er zijn al volop ideeën en men hoopt dat met deze opzet veel Heilooërs hun weg hier naar toe vinden. Want 75 jaar vrijheid daar mogen we met zijn allen dankbaar voor – en trots op –  zijn.

Voor nu wens ik u een fijne week, hartelijke groet, Astrid Wiebering – Vlaar

Vieringen

 • Donderdag 5 maart – 10.00 uur
  Eucharistieviering in Zorgcentrum Overkerck
 • Vrijdag 6 maart – 09.30 uur
  Eucharistieviering in de Moeder Godskapel
 • Zondag 8 maart – 10.00 uur
  Familieviering met WiKiKo/JoKo
  Voorganger: H. Helsloot en P. Bindels

  Gebedsintenties:
  Ter nagedachtenis aan de lieve bijzondere Ali Witte, Martha Groen-Groot, In liefdevolle herinnering: Jan Zoon, In dierbare herinnering: Kees en Tiny Sprenkeling-Valkering en overleden familie, Johannes Hendrikus Hageman

Agenda

 • Dinsdag 3 maart
  14.00 uur: Werkgroep Ziekentriduum

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl