Nieuwsbrief week 12

Nieuws uit de Kerkstraat

AED cursus
Schreef ik in een van de vorige nieuwsbrieven dat de dinsdagen altijd zo rustig zijn dan was daar afgelopen week niets van te merken. Vanuit de locatieraad was besloten dat het dit jaar weer tijd was om de AED cursus te organiseren. De vorige cursus was tenslotte al weer ruim twee jaar geleden. Zoals u weet hangt bij ons in de Willibrordus Kerkstraat een AED apparaat. Jaren geleden kregen wij bericht van een parochiaan dat wij, als kerk, zo’n apparaat in huis moesten hebben en dat we op zijn kosten dit mochten regelen. Zo gezegd zo gedaan en vlakbij het loket raam heeft een aantal jaren een rood AED apparaat gehangen. Al meerdere keren hebben we de stickers en de batterij moeten vervangen,  maar op een dag bleef het apparaat maar piepen. De leverancier werd gebeld en helaas kregen we te horen dat nu het hele apparaat vervangen moest worden, want een reparatie zou veel te duur uitvallen. We  moesten het oude apparaat vaarwel zeggen, maar we konden tegen een schappelijke prijs een ander apparaat aanschaffen. Dit apparaat ziet u nu in een gele tas vlakbij het loket raam hangen.     Maar wat heb je aan zo’n apparaat als je nooit informatie hierover hebt gehad? Deze vraag werd bij de locatieraad neergelegd en zo werd met de leverancier afgesproken dat hij twee dagdelen zou komen voor het geven van de cursus. Er kunnen maximaal 16 personen deelnemen. Al snel ging er een mail rond met de data. Er werd een ochtend afgebakend en een avond. In eerste instantie liep het niet zo hard, maar na een reminder kwamen de aanmeldingen binnen.
En zo was daar de dinsdagochtend dat om half 10 een dame van Edumedic binnen kwam wandelen met de vraag of ze haar auto vlakbij kon neerzetten want ze had nogal wat tassen uit te laden. De paaltjes op het kerkplein werden er uit gehaald en zo kon zij haar auto voor de deur parkeren en ik kan u vertellen dat er heel wat tassen uit haar auto kwamen. De Ontmoetingsruimte werd even verbouwd: alle tafels en stoelen werden aan de kant geschoven en de eerste tassen werden uitgepakt. 8 kleedjes met 8 poppen werden er neergelegd. Om kwart voor 10 kwamen de eerste mensen binnen. Een mooie mengelmoes van Akersloters, Limmenezen, Egmonders en Heilooërs had zich aangemeld. Hoe leuk is dit? Een mooie samenscholing/samenwerking van onze parochies.
Allereerst werd er koffie gedronken, een lekker koekje er bij en zo is het al snel 10 uur en kunnen we beginnen. Eerst een klein stukje theorie maar al snel liggen de dames en heren op hun knieën bij de matten en wordt er druk geoefend op de meegebrachte poppen. Eerst de ‘volwassen poppen’. Er wordt gestart met de vraag: “Gaat het?” Geen antwoord dan meteen 112 bellen en vertellen dat je een bewusteloos persoon voor je hebt. Vervolgens vraag je aan een ander of die het AED apparaat wil halen. Ondertussen controleer je of er ademhaling is en zo niet begin jij met borstcompressies te geven. Haak de handen in elkaar, zorg voor een  gestrekte arm en zet de muis van je ene hand op de borstkas van de persoon die op de grond ligt. Begin gelijkmatig te pulseren op de borst. Doe dit 30 maal en vervolgens tweemaal beademing, ga daarna weer door met borstcompressies. Als het AED apparaat gebracht is druk dan op de knop en volg de aanwijzingen op die het apparaat je geeft. Ga door totdat de ambulance arriveert, zij nemen het van je over.
Het gaat de dames en heren goed af. Vervolgens worden de ‘volwassen poppen’ opgeborgen en komen de ‘kinderpoppen’ tevoorschijn. Kinderen krijgen een iets andere benadering dan volwassenen. Zo begin je met 5 keer beademen en dan 15 borstcompressies. In plaats van de handen gekruist gebruik je nu maar één hand. Na 15 impulsen, twee keer beademen en zo verder. Het is wat hoor, en diverse keren zeggen we tegen elkaar: we hopen dat we dit nooit maar dan ook nooit in het echt moeten toepassen. Vooral als de babypoppen tevoorschijn komen. Je moet er echt niet aan denken. Maar we weten allemaal dat deze informatie onontbeerlijk is. Een goede voorbereiding kan essentieel zijn. Het kan een leven redden. Blij dat we dit voor onze mensen konden organiseren en goed dat er zoveel aanmeldingen waren voor deze dinsdag. Binnenkort is er nóg een cursusavond en ook deze is al helemaal volgeboekt.

Voor nu wens ik u een fijne week, hartelijke groet, Astrid Wiebering – Vlaar

Vieringen

 • Donderdag 19 maart– 10.00 uur
  Eucharistieviering in Zorgcentrum Overkerck
 • Vrijdag 20 maart – 09.30 uur
  Eucharistieviering in de Moeder Godskapel
 • Zondag 22 maart  zondag Laetare  10.00 uur
  Woord- en Communieviering met Herenkoor
  o.l.v. parochianen
  Collecte voor de Vastenactie

  Gebedsintenties:
  Annie van Westerop, Familie de Nijs-Koot, Arie en Annette Schaap en overleden familie, In dierbare herinnering: Jan Ridderikhof, Jac Verberne, Johan Oosterbaan en Jeanne Oosterbaan-Doedens, Overleden familie Lammers, Johannes Hendrikus Hageman, Kees en Jo van Westerop-Zentveld

Familieberichten

 • Overleden:
  Huub Disseldorp
  * 04-05-1924 , ✝ 06-03-2020

Agenda

 • Maandag 16 maart
  19.30 uur: AED/Reanimatie cursus
 • Dinsdag 17 maart
  14.00 uur: Ontmoetingspastoraat
  20.00 uur: Locatieraad Willibrord

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl