Nieuwsbrief week 13

Nieuws uit de Kerkstraat

Het is zeker geen straf om deze ochtend al om 6 uur, in de ochtendschemer, door het dorp te fietsen. Het is droog en helder en de lucht is vol vogelgeluiden. De mezen zijn, elk met hun eigen kenmerkende roep, druk bezig hun territorium af te bakenen. Hetzelfde geldt voor de merels, de één is al volleerd, de ander moet nog een beetje oefenen. Natuurlijk ben ik weer wat te vroeg op de plaats van bestemming, het Willibrordushuis, maar nu kan ik even rustig kwartier maken voordat de leden van het stembureau arriveren. Gisteren zijn de stemhokjes en stembussen al gebracht en geplaatst en twee levensgrote stembiljetten zijn in de hal opgehangen.
Even na half zeven is de koffie klaar en rijdt er een auto het kerkplein op. Het is de voorzitter van het stembureau, die de dozen met stembiljetten bij zich heeft. Even later komen ook de andere leden binnen en we richten de Kerkstraat verder in. De plaats van de stembussen wisselt een aantal keer. Het vierde lid van het stembureau moet erop toezien dat de juiste biljetten in de beide bussen gaan, met groene streep in de provinciale staten-bus en met blauwe streep in de bus voor de waterschapsverkiezingen. Maar het is moeilijk om zittend goed zicht te houden en besloten wordt dat het vierde lid blijft staan vlak bij de bussen. Buiten zijn intussen de beach-vlag en het bord ‘stembureau 12’ neergezet om mensen de weg te wijzen
Klokslag half acht meldt zich de eerste stemmer. Het is een goede bekende: Marius. Hij opent een gestage stroom stemmers en halverwege de ochtend groeit de rij soms tot op het kerkplein. In het kantoor meldt zich iedere 2 uur een nieuwe gastvouw of –heer, die de wacht heeft namens onze kerk. Het dienstrooster was al snel ingevuld, het is ook best leuk om te doen. Vanachter het glas kun je lekker ‘mensen kijken’ en af en toe wordt er gezwaaid door bekenden. Je zet een pot thee of koffie voor de leden van het stembureau en je leest een stukje in je meegebrachte boek.
Inmiddels zijn we al voor het derde achtereenvolgende jaar stembureau. Het begon in 2021, in coronatijd, toen alles ruimer opgezet moest worden. Het aantal bureaus werd toen uitgebreid en de gemeente vroeg of wij ons Willibrordushuis beschikbaar wilden stellen. Vorig jaar stemde iedereen uit voorzorg nog met een eigen potloodje. Nu zijn er geen restricties meer, maar toch werden we ook nu weer aangezocht.
Het is ook traditie dat Paula Duijneveld, die al vele jaren onze website beheert, hier komt stemmen en dan even binnenloopt in de pastorie. Het is leuk haar even live te zien, meestal verloopt ons contact via de mail. Paula zette ooit de website voor de Willibrordusparochie op qua vormgeving en samen maakten we een indeling voor alle informatie, die zij vervolgens weer plaatste. Eind 2015 richtten we een nieuwe website in voor de hele parochie Bron van Levend Water. Paula is nog steeds onze webmaster en plaatst wekelijks ook dit ‘Nieuws uit de Kerkstraat’ op de site. Een taak achter de schermen, maar van groot belang.
Eind van de middag loop ik even naar beneden waar Marjon nu de wacht heeft overgenomen. Ik tref haar in de keuken, met een sopdoek in de handen bij de planken met thermoskannen. “Ik zag al die kringen onder de kannen en ben het eens even lekker aan het schoonmaken. Als ik hier ben doe ik vaak van die dingen: nietmachines bijvullen, documenten versnipperen, koffiekannen goed schoonmaken. Allemaal geneuzel in de kantlijn!” Natuurlijk bestrijd ik die laatste uitspraak. Het is superbelangrijk dat die kleine klusjes af en toe ook aangepakt worden en iedereen heeft er plezier van.
Rond half zeven wordt Marjon afgelost door koster Piet, die zal blijven tot men ‘uitgeteld’ is. En, zoals ik de volgende dag van hem hoor, dat heeft wel even geduurd. Maar liefst 980 keer is er hier gestemd, dus 1960 stembiljetten moesten verwerkt worden, waarbij ook de voorkeurstemmen genoteerd moesten worden. Al met al sloot Piet om kwart over twee ’s nachts de voordeur en daalde de rust eindelijk over de Kerkstraat.

Marieke Hoetjes

 

Vieringen

Live uitzending van vieringen in de Willibrorduskerk

Van alle vieringen in de Willibrorduskerk wordt een live-stream opname gemaakt die rechtstreeks te zien is via ons YouTube kanaal. Ook kan via dat kanaal een opname worden teruggekeken.
Klik op deze link: H. Willibrorduskerk

 

 • Zondag 26 maart – 10.00 uur
  Woord- en Communieviering met samenzang
  Voorganger: Ph. Kint
  Livestream: https://www.youtube.com/watch?v=8cuXqtbeLjg
  Gebedsintenties:
  In liefdevolle herinnering: Arie Schaap, dochter Annette en overleden familie, In dierbare herinnering: Cornelis Johannes Maria Burger, In dierbare herinnering: Jan Ridderikhof, Agnes Keesom-van der Laan, In dierbare herinnering: Wim de Backker, In liefdevolle gedachten: Peter Greijer, Johannes
  Hendrikus Hageman
 • Dinsdag 28 maart – 09.30 uur
  Eucharistieviering in de Ontmoetingsruimte
 • Vrijdag 31 maart – 09.30 uur
  Rozenkransgebed in de Ontmoetingsruimte
 • Zondag 2 april – 10.00 uur
  Woord- en Communieviering en Palmwijding met Vocaal Ensemble
  Voorganger: B. Leurink
  Livestream: https://www.youtube.com/watch?v=sg6TdpAhRng
  Gebedsintenties:
  Fenny de Koning-Wennekes, In liefdevolle herinnering: Will Borst-Lumens, Maria van Poecke- Linssen, Johannes Hendrikus Hageman, Marianne van der Heijden-Belleman

 

Extra Nieuws

Terug naar de kerk

Op Palmzondag zal de zondagsviering weer voor het eerst plaatsvinden in de kerk.
We verlaten dan onze ‘winterkerk’ in de Ontmoetingsruimte.
De meeste kerkgangers hebben deze tijdelijke verhuizing gewaardeerd
en soms hoorde je zelf de opmerking: “Kunnen we hier niet blijven kerken?”
En inderdaad het geeft een gevoel van verbondenheid
wanneer je dicht bij elkaar zit en je voelt je meer betrokken bij de viering.
Maar aan de andere kant waren er ook mensen, die niet kwamen,
omdat ze slecht ter been zijn en hun rollator niet makkelijk mee konden nemen.
In ieder geval zouden we de plechtigheden van Goede Week en Pasen
niet in de Ontmoetingsruimte kunnen houden wegens het aantal kerkgangers.
Bovendien heb je voor alle aankleding rond deze dagen echt wat ruimte nodig.
De Locatieraad gaat nadenken hoe we het gevoel van saamhorigheid kunnen behouden
en of en wanneer we de Ontmoetingsruimte weer als kerk gebruiken.
Daarbij moet ook de camera van de livestream telkens verplaatst
dus je kunt niet al te veel switchen.
Te beginnen met Palmzondag gaan we voorlopig weer gewoon naar de Willibrorduskerk.
Dus kleedt u zich wat dikker, vooral bij koud weer,
want de verwarming laten we zoveel mogelijk uit.

 

Oekraiense vluchtelingen

Vanaf augustus ben ik werkzaam bij VluchtelingenWerk, voor het programma Oekraïne.
Ik verzorg de spreekuren in twee gemeentes.
Onlangs werd mij gevraagd om aan een interview deel te nemen voor de donateurs van het Vluchtelingenwerk.
Bij deze de link naar de video:

https://www.vluchtelingenwerk.nl/nl/verhalen/eugenia-ons-lichaam-hier-onze-geest-oekraine

Graag wil ik deze video ook onder de aandacht te brengen van de parochianen van onze kerk.
Zana Naidionova, dirigent-organist

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl