Nieuwsbrief week 2

Nieuws uit de Kerkstraat

Nog nooit hebben we zo vaak de liturgieroosters aan moeten passen als tijdens deze kerstperiode. Het was een heel gedoe. Achtereenvolgens veranderden de aanvangstijden van de ‘nachtmissen’, het aantal toegestane kerkgangers (van 100 naar 50) en tenslotte het aantal beschikbare voorgangers. Uiteindelijk zijn er helaas ook vieringen uitgevallen. Hopelijk heeft u het allemaal op tijd meegekregen en is er niemand voor niets naar de kerk gekomen.
In dergelijke omstandigheden is het wonderlijk hoe snel er oplossingen gezocht en gevonden worden, hoe mensen inventief en vol overgave te werk gaan en soms van de nood een deugd weten te maken. In de aanloop naar Kerstmis was het vele jaren een drukte van belang in het Willibrordushuis. Allerlei werkgroepen waren aan de slag om het feest voor te bereiden. Sinds enkele jaren moeten die werkgroepen de taken meestal met minder mensen en middelen uitvoeren. En de coronamaatregelen zorgen nu voor extra hindernissen.
Begin december piepte mijn telefoon een paar keer om aan te geven dat er berichtjes binnenkwamen. Het bleken foto’s te zijn, genomen in de Ontmoetingsruimte. Daar stonden tafels tegen elkaar aangeschoven, bedekt met een papieren tafelkleed. Op de tafels waren koperen en zilveren voorwerpen uit de kluis en de kerk uitgestald. En daarachter stonden vijf dames en een heer ijverig te poetsen, een big smile op het gezicht. Het commentaar onder de foto’s luidde: ‘Zo gezellig vanmiddag!’ Zo lukte het toch weer om onze mooie antieke kunstschatten te laten schijnen in de kerstvieringen.
Het was altijd de gewoonte om enkele dagen voor kerst met de bijna voltallige werkgroep kerkversiering bijeen te komen. Dan werden de metalen rekken aan de twee pilaren op het priesterkoor gemonteerd en voorzien van groen en bloemen. Ook de grote houten bakken werden opgemaakt met prachtige amaryllissen en dennentakken en opgehangen aan pilaren in de kerk. Meestal bleven de dames dan tussen de middag over en gebruikten ze gezamenlijk de lunch in de Kerkstraat met een stuk kerstbrood en tulband. Dit jaar waren er maar drie Bloemendames beschikbaar en bovendien was het nog onzeker of de vieringen wel door konden gaan. Niettemin maakten zij met veel fantasie prachtige stukken met een combinatie van de kunstbloemen en dennengroen, klimop en skimmia, vers uit de tuin. Zo werd menskracht (tussendoor water geven) en geld bespaard, maar konden de kerkgangers en de YouTube-kijkers toch genieten van een sfeervolle aankleding van de kerk.
Zelfs de koren moesten in de aanloop naar kerst improviseren. De repetities van De Brug werden, door de avond lockdown, tijdelijk verzet naar de donderdagmiddag en de nachtmis op kerstavond begon al om 15 uur. De Oudejaarsviering, waaraan De Brug ook medewerking verleende, vond zelfs al ’s morgens om 10 uur plaats… Maar steeds waren er koorleden beschikbaar en bereid om de zang te verzorgen. En ook de filmers, acolieten en kosters pasten zich flexibel aan.
Helaas zijn er ook vieringen uitgevallen. In onze locatie betrof dat twee vieringen waarin pastor Helsloot voor zou gaan: op de middag vóór Kerst in zorgcentrum Overkerck en op Nieuwjaarsdag in de Willibrorduskerk. Heupproblemen waren de oorzaak en het spijt hem heel erg dat hij zich zo op het laatste moment, terwijl alles al was voorbereid, af moest melden. Het is nog onzeker hoe het verder gaat, maar pastor Helsloot hoopt toch weer zo mobiel te worden dat hij voor kan gaan. Bij deze kan ik zijn hartelijke groeten overbrengen aan u allen en u een Zalig Nieuwjaar wensen!

Marieke Hoetjes

 

Vieringen

 • Zondag 9 januari – 10.00 uur (reserveringsbewijs verplicht)
  Eucharistieviering met Dameskoor
  Voorganger: N. Mantje
  Gebedsintenties:
  Johannes Hendrikus Hageman, Miep Luijckx, Overleden familie Lammers, Voor mijn dierbare echtgenoot Cornelis Johannes Maria Burger, In liefdevolle herinnering: Pierre Bussen
 • Woensdag 12 januari – 09.30 uur
  Eucharistieviering in de Moeder Godskapel
 • Vrijdag 14 januari – 09.30 uur
  Eucharistieviering in Ontmoetingsruimte
 • Zondag 16 januari – 10.00 uur (reserveringsbewijs verplicht)
  Eucharistieviering met Herenkoor
  Voorganger: N. Mantje
  Gebedsintenties:
  Maria Adelaar-Schoemaker, Johannes Hendrikus Hageman, In dierbare herinnering: Annie Kraakman-Pater en Cor Kraakman, Hans Hageman, Voor mijn dierbare echtgenoot Cornelis Johannes Maria Burger

*) Toegangskaarten voor de zondagsvieringen
zijn in de voorafgaande week verkrijgbaar bij het secretariaat

 

Extra Nieuws

Expositie in de Kerkstraat: ‘Het Licht van de Wereld’

van 5 januari tot 2 maart, op werkdagen ‘smorgens te bezoeken
Verhalen van Jezus vormen de rode draad in deze expositie.
De gelijkenissen, woorden uit het ‘Onze Vader’, de wonderverhalen
en de ‘Ik ben’ woorden uit het Johannesevangelie.
Jezus, het ‘Licht voor de wereld’ spreekt woorden van Licht en Leven.
Deze vormen een bron van inspiratie…..

Als beeldend kunstenaar werk ik met Textiele Werkvormen, vaak figuratief en soms abstract.
Ik maak daarbij gebruik van verschillende technieken en materialen.
Ik ben voornamelijk autodidact en ik heb destijds tijdens mijn opleiding voor leerkracht gekozen,
voor de specialisatie Textiele Werkvormen.
Ik werk vrij en soms in opdracht, vanuit mijn inspiratiebronnen: de Bijbel, de natuur en de cultuur.
Daarnaast ben ik lid van de kunstgroep KinK (kunst in de kerk),
een kunstgroep in de Protestantse Gemeente in Alkmaar.
Marga Jelles-van Huizen

 

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl