Nieuwsbrief week 22

Nieuws uit de Kerkstraat

Het is heerlijk wandelen in het gebied van de Alkmaarse Hout. Ten zuiden van de begraafplaats Sint Barbara blijken ook allerlei wandelpaden te lopen en al zwervende komen mijn zus en ik via een route door de Westerhout bij de ingang van de Algemene begraafplaats. We zijn nog nooit binnen die muren geweest en besluiten de wandeling daar te vervolgen. Bij de hoofdpoort wordt onze aandacht getrokken door een kleurrijke uitstalling. Op een tafeltje ligt een verzameling ‘gedenkstenen’, zoals ze in de tekst die erboven hangt worden genoemd. Gewone stenen zijn beschilderd met bloemen, hartjes en kleine tafereeltjes. Nabestaanden worden van harte uitgenodigd een steen uit te zoeken en bij het graf van een dierbare te leggen. Een ontzettend lief initiatief. In het schrift dat er naast ligt kun je ervaringen delen en zelfs verzoekjes doen.
Wanneer we verder de begraafplaats oplopen, zien we op diverse plekken steentjes liggen. Mijn zus is enthousiast. Ze vertelt dat zij zelf ook stenen beschildert. Ze heeft er een heleboel thuis, maar weet er eigenlijk geen goede bestemming voor. Weer terug bij ons beginpunt bespreken we het verder bij een kopje koffie in de plaatselijke uitspanning. Wat zou het gaaf zijn om ook op de Willibrordushof een dergelijke stenentafel op te zetten!
Een paar dagen later pols ik Ina over de mogelijkheid om een stenentafel op ons kerkhof neer te zetten en ik laat haar de foto’s zien van de tafel in Alkmaar. Samen lopen we het kerkhof op om naar een geschikte plek te zoeken. Er zijn een paar opties maar de beste lijkt ons een plek in de nis met het bankje, vlak na de bocht van het toegangspad. Dan staat het niet in de weg en een beetje beschermd. Voor de tafel zelf overwegen we enkele mogelijkheden, een houten tuintafeltje zoals in Alkmaar of toch liever iets van metaal wat beter bestand is tegen weer en wind. Even komt een kaarsenbak, die op zolder staat, in beeld, maar die is veel te massaal. Dan ontstaat het idee om de stenentafel van steen te maken. Achter op de begraafplaats is een muurtje gebouwd van brokken van gedenkstenen van geruimde graven. Het is het proberen waard, kosteloos materiaal en Ina vindt het goed.
En zo loop ik op een rustige middag met de kruiwagen naar de grens van het kerkhof en neem vier steenbrokken mee. Dat valt tegen, het loopt behoorlijk zwaar met die kruiwagen. De steekwagen die onder de toren staat biedt uitkomst. Met een plankje op de vork kunnen er nu vier stenen met weinig moeite getransporteerd. Het is een beetje gokken hoe je het beste kunt stapelen, maar uiteindelijk verreist er een tafel met als dekblad een wat groter uitgevallen granieten plaat. De stenen tafel staat.
Als er meer mensen van het plan horen, blijkt het stenen beschilderen een populaire hobby te zijn. Van diverse kanten wordt aangeboden om ook een bijdrage te leveren. Marieke gaat ook aan de slag en Marius bevestigt een klein uitstalkastje boven de tafel, voor extra ruimte. Dit kastje stond in de woning van pastor Helsloot in de vestibule, hij bewaarde er bijzondere stenen in.
Op een zaterdagmiddag komt mijn zus met een zware doos vol prachtige stenen in haar fietstas. Ze is blij met de tafel en de uitnodigende tekst die erbij staat. Ook op haar steentjes staat een tekst op de achterkant: ‘voor jou’. Terwijl we de stenen aan het rangschikken zijn komt er iemand naar ons toe en vraagt wat we aan het doen zijn. We leggen het uit, zij zet haar fiets op de standaard en vraagt of ze er één mag uitzoeken. Met een klein steentje gaat ze even later op weg naar het graf van haar ouders.
Twee dagen later ga ik weer langs en tot mijn verbazing is het merendeel van de stenen verdwenen. Als ik even later het kerkhof over loop om wat plantjes water te geven zie ik verschillende steentjes liggen. Ze zijn dus goed terecht gekomen! Maar de verzameling moet weer aangevuld worden. Er zijn al mensen bezig, maar als u het leuk vindt om mee te helpen, graag!

Marieke Hoetjes

 

 

Vieringen

Live uitzending van vieringen in de Willibrorduskerk

Van alle vieringen in de Willibrorduskerk wordt een live-stream opname gemaakt
die rechtstreeks te zien is via ons YouTube kanaal.
Ook kan via dat kanaal een opname worden teruggekeken.
Klik op onderstaande link:
H. Willibrorduskerk

 

 • Zondag 29 mei – 10.00 uur
  Woord- en Communieviering met Herenkoor
  Voorganger: Ph. Kint
  Gebedsintenties:
  Maria de Wildt-Tesselaar, Voor mijn dierbare echtgenoot Cornelis Johannes Maria Burger, Catharina Groot en Maria Geerts-Groot, Johannes Hendrikus Hageman, Maria van Poecke-Linssen, In liefdevolle herinnering: Pastor Herman Helsloot
 • Woensdag 1 juni – 09.30 uur
  Eucharistieviering in de Moeder Godskapel
 • Woensdag 1 juni – 19.00 uur
  Lopend Vuurtje, voorganger Pater Tristan Perez
 • Vrijdag 3 juni – 09.30 uur
  Gebedsviering in de Moeder Godskapel
 • Zondag 5 juni – Hoogfeest van Pinksteren – 10.00 uur
  Eucharistieviering met Dames- en Herenkoor
  Voorganger: T. Perez
  Gebedsintenties:
  Fenny de Koning-Wennekes, Miep Luijckx, In dankbare herinnering: Annie Kraakman-Pater en Cor Kraakman, Marcel Meijering, Maria de Wildt- Tesselaar, Annie Schut-Zijp, Jac Verberne, Catharina Groot en Maria Geerts-Groot, Maria van Poecke-Linssen, Johannes Hendrikus Hageman, Coby Jazet-Crone, In liefdevolle herinnering: Pastor Herman Helsloot, Overleden familie Lammers

 

 

Agenda

 • Donderdag 2 juni
  10.00 uur: Beraad Gemeenschaps Opbouw

 

 

Extra Nieuws

Lopend Vuurtje 2022

Tussen Hemelvaart (26 mei) en Pinksteren (5 juni) houden we in de regio een soort gebedsestafette, geïnspireerd door de aloude pinksternoveen. Elke dag komen we in één van de zes locaties om 19:00 uur bij elkaar voor een korte gebedsdienst ter voorbereiding op het Pinksterfeest, het geboortefeest van de kerk. Elke avond steken we één kaars meer aan op de 7-armige kandelaar, zodat met Pinksteren de volheid van het licht in ons midden brandt en wij als het ware het licht van Pasen zelf uitstralen.

Hieronder vindt u de data en de locatie.

Vrijdag 27 mei 19:00 uur Steunpunt Adelbertuskerk, Egmond-Binnen
maandag 30 mei 19:00 uur Corneliuskerk, Limmen
dinsdag 31 mei 19:00 uur Jacobuskerk, Akersloot
woensdag 1 juni 19:00 uur Willibrorduskerk, Heiloo
donderdag 2 juni 19:00 uur M.M. Alacoque kerk, Egmond a/d Hoef
vrijdag 3 juni 19:00 uur Adelbertus Akker, Egmond- Binnen

 

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl