Nieuwsbrief week 33-34

Nieuws uit de Kerkstraat

Ogenschijnlijk valt er niet zo veel te vertellen, enkelen van ons hebben de vakantie alweer achter de rug en zijn inmiddels weer begonnen met werken. Ook mijn vakantie zit er op, we zijn met een camper op stap gegaan. Gezien de beperkingen die we, helaas, nog steeds hebben, is het op stap gaan met een eigen vervoermiddel geen slecht idee geweest. De camper bracht ons richting Wieringen. Dit is een voormalig eiland tussen de Waddenzee en de Zuiderzee en is wonderbaarlijk mooi. Glooiend groen, houtwallen die vee en fietsers beschermen tegen de wind van zee, historische boerderijen, knusse dorpen, slingerende weggetjes. En altijd is de zee dichtbij. Meeuwen, visdiefjes, lepelaars en ganzen noemen Wieringen hun thuis. Wieringen is tot 1930 een eiland geweest. Dit zie je onder andere aan de zogenaamde wierdijken. Dat zijn dijken van ingeklonken zeewier die door de bewoners werden opgeworpen om hun eiland tegen de zee te beschermen. Wierdijken werden op meer plaatsen in ons land aangelegd, maar alleen op Wieringen zijn Wierdijken bewaard gebleven.
In het uiterste westen van het voormalige eiland ligt het dorp Westerland en in het oosten Den Oever waar de Afsluitdijk begint. Aan de noordkant grenst Wieringen nog steeds aan de Waddenzee, het Amstelmeer in het uiterste zuidwesten en aan de zuidkant aan de Wieringermeerpolder. In 1924 werden het Amsteldiep en het Ulkediep afgesloten door de Amsteldiepdijk, werd het gebied ten zuiden van het eiland ingepolderd en zo ontstond de Wieringermeerpolder. Wieringen maakt tegenwoordig deel uit van de gemeente Hollands Kroon. Op Wieringen vind je de dorpen, Den Oever, Hippolytushoef, Oosterland, Stroe en Westerland. Daarnaast is er nog een tiental buurtschappen te vinden. Hippolytushoef is de hoofdplaats met de meeste winkels en voorzieningen.
Wij wilden dit jaar meerdere dagen vlakbij Hippolytushoef vertoeven. Een plekje hadden we gevonden in Stroe op het park Wiringherlant. Vandaar uit pakten wij de fiets en fietsten we in een paar minuten naar Hippolytushoef alwaar wij even konden genieten van onze kleinzoon. Een paar weken voordat wij op vakantie gingen is deze kleine man geboren en wat heerlijk als je zo dicht in de buurt zit en je alle dagen even langs kan gaan en een helpend handje kan toesteken.
Onze reis ging na enkele dagen verder naar Nieuwersluis, vlakbij Breukelen. Graag hadden we een boottochtje op de Vecht willen maken en over de Vinke Veense plassen, maar hier stak het weer een stokje voor. Fijne miezerregen maakte dat we wel een fietstocht konden maken maar voor een boottochtje was het ons een beetje te nat. En als je aan het fietsen bent en het begint te regenen wat is er dan fijner als je een kerkje tegenkomt waarvan de deuren openstaan! Bij binnenkomst werden we gelijk verwelkomd door een dame. We waren van harte welkom, en ook om aan te schuiven aan de grote tafel waar meerdere dames en heren zaten. Zij vertelden ons dat zij allen vrijwilligers waren en dat het daardoor mogelijk is dat zij meerdere dagen in de week open zijn. Uiteraard vertel ik dan over onze parochie. Hoeveel vrijwilligers er bij ons zijn en dat het bij ons mogelijk is dat wij alle dagen van de week de ochtenden open zijn. Het is altijd weer bijzonder om met gelijkgestemden te praten, we delen wetenswaardigheden uit maar delen ook onze zorgen. Want hoe zullen de parochies er over 10, 20 of 30 jaar uit zien? Wie zijn er dan nog aanwezig in onze parochies? Zullen er dan nog steeds zoveel vrijwilligers zijn? Laten we met zijn allen hopen/bidden/geloven dat mensen de weg naar onze parochie kunnen blijven vinden. En dat ook wij de (verregende) toerist, de kerkgangers, de pelgrims, de voorbijgangers, nog jaren welkom kunnen heten.
Onze vakantie sloten we, nadat we Friesland nog aangedaan hadden, weer af in Stroe. Konden we weer even genieten van de kleine man. Gelukkig is Hippolytushoef niet zo ver weg en zijn we in de mogelijkheid om elke week even heen te gaan. En komt daarmee toch weer een beetje het vakantiegevoel naar boven. Twee vliegen in een klap.

Voor nu wens ik u een fijne week, hartelijke groet, Astrid Wiebering – Vlaar

 

Vieringen

 • Zondag 15 augustus – 10.00 uur – Maria Tenhemelopneming (registratie bij binnenkomst)
  Eucharistieviering met Herenkoor
  Voorganger: N. Mantje
  Gebedsintenties:
  Maria de Wildt-Tesselaar, Conny van der Zwaag-Henning, Hans Hageman, In liefdevolle herinnering: Jacques (Sjaak) Overbeek, Johannes Hendrikus Hageman, Voor de overleden familie Van Diepen-Potter, Overleden familie Lammers, In liefdevolle gedachten: Peter Greijer, Maria Adelaar-Schoemaker, In liefdevolle herinnering: Gré Kraakman-De Koning en Kees Kraakman, Piet Appelman en zegen over zijn gezin, In liefdevolle herinnering Jan en Nel Kraakman
 • Woensdag 18 augustus – 09.30 uur
  Eucharistieviering
 • Vrijdag 20 augustus – 09.30 uur
  Eucharistieviering
 • Zondag 22 augustus– 10.00 uur (registratie bij binnenkomst)
  Eucharistieviering met Dameskoor
  Voorganger: N. Mantje
  Gebedsintenties:
  Petrus Cornelis de Wildt, Jopie en Tineke Ligthart, In herinnering aan: ArieSchaap, Annette en overleden familie, Jac Verberne, Anton van der Heijden, Johannes Hendrikus Hageman, Voor mijn dierbare echtgenoot Cornelis Johannes Maria Burger, Jan Schrama en overleden familie, In dierbare herinnering Piet Out en dochtertje Aafke -Jakoba Out
 • Woensdag 25 augustus – 09.30 uur
  Eucharistieviering
 • Vrijdag 27 augustus – 09.30 uur
  Eucharistieviering
 • Zondag 29 augustus – 10.00 uur (registratie bij binnenkomst)
  Eucharistieviering met Herenkoor
  Voorganger: H. Helsloot
  Gebedsintenties:
  Uit dankbaarheid bij gelegenheid van een 50-jarig huwelijk, Pieter Jonker en Aafje Jonker-Wever, Gerard Schuijt, Anton van der Heijden, In liefdevolle herinnering: Harry Klaver, Uit dankbaarheid voor overleden ouders: Joop van Westerop en Tiny van Westerop-Wever, Johannes Hendrikus Hageman, Voor de overleden familie Van Diepen-Potter

 

Agenda

 • vrijdag 27 augustus
  15.00 uur: Commissie ‘rond de waterput’
 • zaterdag 28 augustus
  10.00-15.00 uur: Abdijmarkt rond Abdij van Egmond

 

Extra Nieuws

Abdijmarkt op zaterdag 28 Augustus

Na een jaar coronaverlet organiseert de Abdij van Egmond op zaterdag 28 augustus 2021 weer de traditionele Abdijmarkt.
De abdijgemeenschap presenteert zich in al haar facetten samen met veel contacten en maatschappelijk bevriende relaties, belangstellenden, dorpsgenoten en vrienden van de abdij. Er staan kramen, er zijn rondleidingen, er is een expositie en natuurlijk zijn de winkel en het museum geopend.
Alles wordt volgens de laatste richtlijnen van het RIVM ingericht, corona proof dus onder toezicht van de Bedrijfshulpverlening (BHV).
Wil je langskomen op de markt, tip dan ook je buurvrouw of kameraad en vergeet alvast niet 28 augustus 2021 in je agenda te reserveren.
De markt is te bezoeken tussen 10 en 15 uur.
Ook de parochie Bron van Levend Water zal op de Abdijmarkt present zijn en de commissie ‘Rond de Waterput’ zal het nieuwe programmaboekje presenteren.

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl