Nieuwsbrief week 34 – 35

Nieuws uit de Kerkstraat

Het is een goede oefening voor het komende Timmerdorp: lekker klussen in de bovenwoning van de pastorie van de Margaretha Maria Alacoquekerk in Egmond aan den Hoef. Vorige maand werd duidelijk dat onze nieuwe pastor Igno Osterhaus er zijn intrek zou nemen. De woning stond al een tijdje leeg en was nodig toe aan een opknapbeurt. Zoals iedereen weet, zitten de meeste aannemers en klusbedrijven op dit moment tot over hun oren in het werk. Gelukkig wilde de firma Henselmans uit Heiloo de helpende hand bieden. Ze bekeken de woning en maakten samen met Astrid Wittebrood een plan, waarin ook op de hulp van vrijwilligers werd gerekend Toen ik vorige week voor het eerst kwam kijken was er al heel veel werk verzet door parochianen van de Egmondse geloofsgemeenschap. In enkele kamers was het behang afgestoomd en de vloerbedekking verwijderd. Die middag namen we de wanden van de voorkamer onder handen. Zes lagen behang verdwenen van de muren.
Vandaag gaan we weer verder. Op het programma staat het verwijderen van alle ondervloeren. Met klauwhamers en koevoeten gaan we aan de slag. In twee kamers zit de ondervloer vast met nietjes, die trek je er met het plaatmateriaal mee uit. Maar op andere plekken zitten de hardboard platen vastgespijkerd. De plaat gaat los, maar er blijft een compleet spijkerbed achter. De platen kunnen we zo uit het voorraam kieperen. Onder het raam is een deel van het plein afgezet met rood-wit lint, zodat niemand door de vallende brokken geraakt kan worden.
Tegen tien uur wordt de bel die onderaan de trap hangt geluid. Er is koffie en cake met slagroom in de vergaderkamer. De klussers kunnen even bijkomen en afkoelen, want het is best warm vandaag. We zitten aan de lange oude tafel op antieke stoelen met kaarsrechte rugleuning. Je kunt je voorstellen dat hier af en toe wel een heerlijk diner geserveerd zal zijn voor de eerwaarden. Anneke laat de drukbel zien die achter een gordijn verscholen is. Het geluid is te horen in de keuken, waar je vroeger op een paneel kon zien vanuit welke kamer gebeld was. Deze pastorie bestaat, net als de kerk, volgend jaar 100 jaar. De pastorie in Heiloo is nog ruim een halve eeuw ouder (uit 1867). Ook daar haalden we tijdens de verbouwing in 2000 vele lagen behang van de muren en ontdekten allerlei ‘historische installaties’, die meestal moesten wijken ten behoeve van de nieuwe indeling.
Als het tweede bakje koffie genoten is, gaat ieder weer een kant op. De brokken vloerplaat worden in de aanhanger verzameld en naar de stort gebracht. Astrid en ik gaan nog even door met spijkers zoeken. Net als je denkt dat je alles gehad hebt, blijft je schoenzool weer haken achter zo’n draadnagel. Als we echt alles te pakken hebben, pakken we de bezems om alle behangsnippers en het stof op te vegen, zodat het er enigszins opgeruimd uitziet. Dan is het tijd voor een broodje, dat we eten op een bankje in de mooie pastorietuin. Na de lunch krijg ik een rondleiding. De tuin heeft een verlaagd gedeelte met buxushaagjes en een vijvertje in het midden. Ook is er een fraaie bloementuin aangelegd. We lopen een rondje om de kerk. Het gebouw is , net als onze Willibrorduskerk, ontworpen door Jan Stuyt. De karakteristieke grote stenen bollen (stuiters) zijn ook hier te vinden.
Terug in de pastorie blijkt dat er al weer hard wordt gewerkt. Het keukenblok wordt vakkundig gesloopt en gas en water afgedopt. Dat is voorlopig de laatste klus. Half augustus komt de stukadoor om de muren te spuiten. Dan wordt ook een nieuwe keuken geplaatst. Eind augustus komt de stoffeerder om alles in te meten voor de vloerbedekking. Dat kon helaas niet eerder. In ieder geval wordt ervoor gezorgd dat pastor Osterhaus zo snel mogelijk tenminste één kamer kan betrekken, zo nodig met een goedkoop tapijtje voor tijdelijk. Hij heeft al laten weten zich bijzonder welkom te voelen en is dankbaar voor alle hulp. Zoals Kees Kager opmerkt als hij van alle vorderingen ziet: “Pastor Osterhaus komt in een gespreid bedje. Maar die neemt hij zelf mee, toch?”

Marieke Hoetjes

 

 

Vieringen

Live uitzending van vieringen in de Willibrorduskerk

Van alle vieringen in de Willibrorduskerk wordt een live-stream opname gemaakt
die rechtstreeks te zien is via ons YouTube kanaal.
Ook kan via dat kanaal een opname worden teruggekeken.
Klik op onderstaande link:
H. Willibrorduskerk

 • Zondag 21 augustus – 10.00 uur
  Eucharistieviering met Herenkoor
  Voorganger: N. Mantje
  Livestream: https://www.youtube.com/watch?v=m8WV3TbdWNk
  Gebedsintenties:
  Petrus Cornelis de Wildt, Catharina Groot en Maria Geerts-Groot, Johannes Hendrikus Hageman, In liefdevolle herinnering: Pastor Herman Helsloot, In dierbare herinnering: Cornelis Johannes Maria Burger, In liefdevolle herinnering: Jan Schrama
 • Dinsdag 23 augustus – 09.30 uur
  Eucharistieviering in de Moeder Godskapel
 • Vrijdag 26 juli – 09.30 uur
  Rozenkransgebed in de Moeder Godskapel
 • Zondag 28 augustus – 10.00 uur
  Woord- en Communieviering met Dameskoor
  Voorganger: M. Nagtegaal
  Livestream: https://www.youtube.com/watch?v=zk1C1iNuDAI
  Gebedsintenties:
  Petrus Cornelis de Wildt, Catharina Groot en Maria Geerts-Groot, Johannes Hendrikus Hageman, In liefdevolle herinnering: Pastor Herman Helsloot, In dierbare herinnering: Cornelis Johannes Maria Burger, In liefdevolle herinnering: Jan Schrama, Johan Ligthart en overleden ouders Ligthart-Berger
 • Dinsdag 30 augustus – 09.30 uur
  Eucharistieviering in de Moeder Godskapel
 • Vrijdag 2 september – 09.30 uur
  Rozenkransgebed in de Moeder Godskapel
 • Zondag 4 september – 10.00 uur (géén viering in de Willibrorduskerk!)
  Regioviering in de Corneliuskerk te Limmen
  Voorgangers: F. Brigitha, N. Mantje, I. Osterhaus, M. Nagtegaal
  Gebedsintenties:
  Fenny de Koning-Wennekes, Catharina Groot en Maria Geerts-Groot, In dankbare herinnering: Gerard Schuijt, Johannes Hendrikus Hageman, In liefdevolle herinnering: Pastor Herman Helsloot, In dierbare herinnering: Cornelis Johannes Maria Burger, Overleden familie van Diepen-Potter

 

 

Extra Nieuws

Regioviering in de Corneliuskerk

Op zondag 4 september zullen de beide parochies van deze regio gezamenlijk het werkjaar openen.
De openingsviering wordt gehouden in de Corneliuskerk in Limmen.
De pastores F. Brigitha, N. Mantje, I. Osterhaus, M. Nagtegaal zullen gezamenlijk voorgaan.
De viering staat in het teken van het jaarthema : ‘Ontmoeten’.
Ook in het komend parochieblad zal aan dit thema aandacht besteed worden.

In de Willibrorduskerk is die zondag géén viering.

 

Eucharistieviering op Dinsdagochtend

Pastor Igno Osterhaus gaat voortaan iedere dinsdag voor in een Eucharistieviering.
U bent van harte welkom om deze bij te wonen in de Moeder Godskapel.
Aanvang van de viering is dinsdagochtend om 9.30 uur.
Na afloop is er tijd voor ontmoeting bij een kopje koffie of thee.

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl