Nieuwsbrief week 36

Nieuws uit de Kerkstraat

Zaterdag 28 augustus, even na negen uur. Op het parkeerterrein van de Egmondse Abdij melden zich de eerste mensen met stoeltjes, parasols, dozen en tassen, allemaal deelnemers aan de Abdijmarkt die over een uurtje van start gaat. Met mijn fiets waren alleen een klapstoel en een rugzak mee te nemen. De andere spullen brengt pastor Helsloot straks met de auto. Pastor Bindels is er ook al en samen zoeken we de ons aangewezen tafels op het terrein. Nummer 24 blijkt te staan aan de rand van de appelboomgaard, precies tegenover de kruidentuin bij het stilteterras. Het is een prachtige plek, veel vlinders en (gelukkig) rustige bijen uit de bijenkasten die even verderop staan. Wel even opletten dat je niet té spontaan reageert als je ergens gekriebel voelt.
Als de andere spullen bezorgd zijn en de beide pastores naar de abdijkerk lopen om de viering van half tien bij te wonen, probeer ik een kraam in te richten. Dat is nog niet zo makkelijk. De twee meegebrachte vlaggen van Bron van Levend Water, die als tafelkleed moeten dienen, waaien weg zodra ze zijn neergelegd en voor de beide banners die ik bij de tafels neer wil zetten is ook niet veel hoop. Zelfs als ik de voet onder een tafelpoot klem, gaan ze zo wild heen en weer, dat ik bang ben dat ze stuk waaien. Gelukkig heeft Ina, die even langs komt, een goed idee. De lege banner-tassen vult ze met gevallen appeltjes die overal in de boomgaard te vinden zijn en legt die op de vlaggen, zodat die niet meer kunnen verschuiven. Al het folderwerk op de tafels krijgt vervolgens een appel als presse papier. Voor de banners, één van de Caritas Werkgroep Heiloo en één van Rond de Waterput, vinden we een redelijk stabiele plek tussen de leipalen van de boomgaard. Ze vallen nog wel een enkele keer om, maar het is te doen.
Om 10 uur begint het publiek toe te stromen. We horen dat de grote parkeerplaats al helemaal vol is en dat het weiland op de hoek van de Abdijlaan is opengesteld. Er zijn tegen de 40 stands te bezoeken met kunstnijverheid, levensmiddelen of met organisaties die zich presenteren. Onze ‘core business’ is het nieuwe najaarsprogramma van Rond de Waterput, waarvan de boekjes deze week beschikbaar gekomen zijn. We merken al gauw dat het loont om vóór de tafels te gaan staan en de mensen rechtstreeks aan te spreken met de vraag: “Goedemorgen, komt u hier uit de buurt?” Bijna de helft van de bezoekers blijkt niet in de omgeving te wonen, het zijn dagjesmensen of vakantiegangers uit alle delen van Nederland. Maar mensen die wel uit de omgeving komen zijn opvallend vaak geïnteresseerd in de ‘activiteiten van de kerken in de regio’ en nemen het boekje met belangstelling aan.
Met de andere leden van de waterputcommissie is een roostertje gemaakt en we lossen elkaar af in het aanprijswerk, zodat ieder van ons ook een rondje over de markt kan lopen. Wanneer ik even vrij ben, ga ik op zoek naar een bijzonder bankje dat, zoals ik zojuist hoorde van Marga, de vrouw van Bill van Schie, aan het eind van de boomgaard moet staan. Ik vind het al gauw, tegen de muur van de grote voorraadschuur. Het bankje is gericht naar het Westen en als je erop zit heb je een prachtig uitzicht over de boomgaard. Op het tweezitsbankje staat zijn naam, een eerbetoon van de vrijwilligers van de Abdij, waar Bill zich wekelijks vol vuur inzette voor het onderhoud van de boomgaard en tuin en waar hij ook portier was.
De dag vliegt om en voor we het weten is het drie uur en beginnen de kraamhouders hun waren weer op te bergen. Ook wij maken de tafels leeg. De banners kunnen terug in hun tas, nadat de appeltjes eruit zijn gehaald. De mooiste gaan mee als moesappel. Op de terugweg naar de auto ontmoeten we nog even de vroegere abt, broeder Mathijsen. Hij is zichtbaar verheugd over de geslaagde dag en noemt het een ‘waar geschenk’. En dat zijn wij van harte met hem eens.

Marieke Hoetjes

 

Vieringen

 • Zondag 5 september – 10.00 uur (registratie bij binnenkomst)
  Eucharistieviering met Dames- en Herenkoor
  Voorganger: P. Bindels
  Gebedsintenties:
  Fenny de Koning-Wennekes, In dierbare herinnering: Harry Schilder, In liefdevolle herinnering Jacques Overbeek, Johannes Hendrikus Hageman, Voor de overleden familie Van Diepen-Potter, Voor mijn dierbare echtgenoot Cornelis Johannes Maria Burger, Overleden familie Lammers
 • Woensdag 8 september – 09.30 uur
  Eucharistieviering
 • Vrijdag 10 september – 09.30 uur
  Eucharistieviering
 • Zaterdag 11 september – 19.00 uur (registratie bij binnenkomst)
  Eucharistieviering met zang van El Shaddai
  Voorganger: P. Bindels
 • Zondag 12 september – 10.00 uur (registratie bij binnenkomst)
  Eucharistieviering met Dameskoor
  Voorganger: H. Helsloot
  Gebedsintenties:
  Maria Adelaar-Schoemaker, Piet Appelman en zegen over zijn gezin, Johannes Hendrikus Hageman

Agenda

 • Dinsdag 7 september
  10.00 uur: Ontmoetingspastoraat

 

Extra Nieuws

Zaterdag 11 September Nationale Orgeldag

Orgelfietsroute Heiloo
Orgelmuziek saai en alleen voor tijdens de kerkdiensten? Spring op de fiets en volg deze speciale orgelroute die u langs 4 bijzondere, monumentale plekken in Heiloo voert en die laat zien en horen dat orgelmuziek ook anders kan zijn! De diverse organisten spelen op hun eigen orgels, maar combineren dit soms met solisten en moderne composities!
Begin bij Gerard Leegwater met de 2 orgels van de Witte kerk, fiets door naar de Ter Coulsterkerk om vervolgens bij organiste Zana Naidionova te komen in de Willibrorduskerk. Van daar uit trapt u door naar het orgel in de grote kapel van het Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood, waar Alexander Pavloff het orgel zal bespelen.
Toegang gratis, maar reserveren verplicht: info@olvternood.nl
Start: 11.00 uur bij de Witte Kerk Heiloo

 

Nieuw programma Rond de Waterput

In de Kerkstraat kunt u het nieuwe programmaboekje van Rond de waterput ophalen. Het programma bevat activiteiten zoals lezingen, cursussen en muziek, voor het komend najaar. Maak uw keuze en meld u aan. U kunt alle informatie ook terugvinden op de website www.ronddewaterput.nl

 

Expositie ‘Schuilplaats’ in de Kerkstraat

In de Kerkstraat is in de maanden september en oktober een tentoonstelling te bewonderen die is ingericht door leden van de groep KINK (Kunst in de Kerk). De werken zijn geïnspireerd op het Bijbelse thema ‘SCHUILPLAATS’ en er zijn verschillende technieken gebruikt om dit thema tot leven te roepen: tekenen, schilderen, fotografie, dichten en naaldkunst.

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl