Nieuwsbrief week 37

Nieuws uit de Kerkstraat

De weilanden langs de Vennewatersweg liggen er groen en vredig bij. Koeien, schapen, geiten en paarden doen zich te goed aan het sappige gras. De sloot langs het fietspad is al lang weer terug binnen zijn oevers, maar het is duidelijk te zien dat de zomer nat en koel is geweest. De bermen staan, na de maaibeurt, al weer vol kruiden en bloemen. Dit maal ga ik de abdij voorbij, het doel is de Adelbertuskerk in Egmond Binnen, die nu ruim twee jaar geleden gesloten is. Tineke staat al op de uitkijk op het tuinpad naar de pastorie. Ze heeft met grote toewijding de ontmanteling van het gebouw begeleid, een noodzakelijke taak, die ook telkens weer gepaard gaat met verdriet om het afscheid.
Vandaag verwachten we een bijzondere gast uit Amsterdam, pastor Godian Ejiogu. Hij stapt net uit de auto en met een brede glimlach loopt hij op Tineke toe, een boeket in de ene, een aktetas in de andere hand. Al eerder is hij langs geweest met enkele parochianen en heeft hij voor zijn kerk in Amsterdam Zuidoost onder meer heel veel knielkussentjes meegenomen. Nu is hij uitgenodigd om te kijken of hij nog meer kerkelijke en andere goederen kan gebruiken. Maar eerst overhandigt hij Tineke de prachtige bos rozen als dank voor de vorige ontvangst.
We lopen naar de pastorie waar we pastor Bindels en Astrid Wittebrood aan de keukentafel treffen en Tineke schenkt ons een kopje koffie. Dan pakt pastor Ejiogu zijn aktetas, vertelt eerst dat het vandaag zijn verjaardag is en vervolgens dat hij onlangs een boek geschreven heeft, dat hij ons graag wil overhandigen. Hij haalt vier exemplaren uit zijn tas en legt ze op tafel. “Het is geen boek dat je zo even uit leest. Het beschrijft een familiegeschiedenis als weerspiegeling van maatschappelijk onrecht op macro niveau, met name racisme. Je zou het boek het beste kunnen lezen en bespreken in groepsverband.” Op ons verzoek signeert hij de boeken en schrijft er een opdracht in. Pastor Ejiogu blijkt een veelzijdig man. Hij is geboren en getogen in Nigeria, waar hij een katholieke opvoeding kreeg. Hij studeerde in Nederland en werd pastoraal werker. Zo kent hij beide culturen van binnen uit en probeert hij de kloof tussen beiden, met name in de hulpverlening, te dichten.
Het wordt tijd om aan de slag te gaan en we lopen het gebouw door. Pastor Bindels heeft een handig briefje gemaakt waarop in grote letters staat: ‘bestemd voor pastor Ejiogu’. Op elk voorwerp dat de pastor voor zijn kerk gebruiken kan, leggen we het briefje neer en dan wordt er een foto van gemaakt. Zo kunnen we zonder al te veel geschrijf vastleggen waar hij belangstelling voor heeft. Het is prachtig om te zien dat de pastor zo enthousiast is en blij dat hij zijn in 2017 geopende kerk kan verfraaien, maar het voelt ook erg ongemakkelijk tegenover Tineke en haar mede-vrijwilligers, die het Steunpunt nu al twee jaar draaiende houden.
Een half uur later zijn we alle vertrekken van de pastorie en sacristie langsgegaan. Astrid gaat met pastor Ejiogu op weg om nog een hele ronde maken langs de andere Egmondse kerken, waar nog meer kerkelijke voorwerpen staan die weggegeven mogen worden. Met een afgeladen auto vertrekt de pastor halverwege de middag terug naar Amsterdam. Er zal te zijner tijd een flinke bestelbus nodig zijn om alle goederen naar de All Saints-parochie van de West-Afrikaanse Rooms Katholieke gemeenschap in Amsterdam Zuidoost te brengen. Maar ze krijgen in ieder geval een goede bestemming!

Marieke Hoetjes

 

Vieringen

 • Zaterdag 11 september – 19.00 uur (registratie bij binnenkomst)
  Eucharistieviering met El Shaddai
  Voorganger: P. Bindels
 • Zondag 12 september – 10.00 uur (registratie bij binnenkomst)
  Eucharistieviering met Dameskoor
  Voorganger: H. Helsloot
  Gebedsintenties:
  Maria Adelaar-Schoemaker, Piet Appelman en zegen over zijn gezin, Johannes Hendrikus Hageman
 • Woensdag 15 september – 09.30 uur
  Eucharistieviering
  Gebedsintentie: In liefdevolle gedachten: Peter Greijer
 • Vrijdag 17 september – 09.30 uur
  Eucharistieviering
 • Zondag 19 september – 10.00 uur – START SCHOENENDOOSACTIE – (registratie bij binnenkomst)
  Eucharistieviering met Gelegenheids-kinderkoor
  Voorgangers: B. Glorie en P. Bindels
  Gebedsintenties:
  Wim de Backker, Coby Jazet-Crone, In dierbare herinnering: Thom Westerhuis en overleden ouders, In dierbare herinnering: Jan Ridderikhof, Kees en Jo van Westerop-Zentveld, In dierbare herinnering: Annie Kraakman-Pater en Cor Kraakman, Voor mijn dierbare echtgenoot Cornelis Johannes Maria Burger,Johannes Hendrikus Hageman, in dierbare herinnering Kees panis en kleindochter Chantal, In dierbare herinnering Joannes Rood en Catharina Veenboer, Joseph Brasseur en Catharina Munten en hun dochter Nelly en zoon Jean, Annie en Arie Abbo

 

Agenda

 • Dinsdag 14 september
  09.30 uur: Vergadering Parochiebestuur te Akersloot

Extra Nieuws

Start Schoenendoosactie 2021

Beste mensen,
Op zondag 19 september gaan we weer van start met de Actie Schoenendoos!
Het wordt een heel speciale viering.
Pastor Bert Glorie en pastor Paul Bindels zullen samen voorgaan.
En we hopen die viering op te luisteren met een spontaan kinderkoor!
Er heeft zich al een aantal kinderen aangemeld, we hopen dat er nog meer animo voor zal zijn!

Vanaf zondag 19 september zal onze schoenendooskraam weer in de Kerkstraat staan.
Elke zondag voor en na de viering kunnen jullie daar weer terecht voor informatie, dozen en spullen.
We helpen jullie graag.
Op 24 oktober sluiten we in een speciale viering onze actie weer af.

We hopen dat we dit jaar weer heel veel kinderen, die wel iets moois kunnen gebruiken,
blij kunnen maken met een mooie goed gevulde schoenendoos!
Fijn als jullie weer mee willen doen!!
Werkgroep Actie Schoenendoos

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl