Nieuwsbrief week 37

Nieuws uit de Kerkstraat

De laatste week van augustus is een bijzondere week. Niet alleen omdat het weer helemaal is omgeslagen en er vandaag een heuse zomerstorm woedt die ultieme veerkracht vraagt van de bomen, struiken en bloemen. Het is ook de laatste werkweek van pastor Helsloot en we zijn bezig met de laatste voorbereidingen voor zijn afscheid aanstaande zondag. Leden van de locatieraad hebben twee draaiboeken gemaakt: één geheime versie en een versie voor de pastor, zodat hij mee kan denken over de grote lijnen. Omdat dit Kerkstraatje pas gepubliceerd wordt als het afscheidsfeest gevierd is, kan ik nu met een gerust hart opschrijven wat er allemaal bedacht is door de parochianen. Natuurlijk hoop ik dat, als u dit leest, we alles hebben kunnen doen zoals we nu van plan zijn.
Aanstaande zaterdag zullen we de kerk gaan inrichten voor de viering van 10 uur, waarin pastor Helsloot met zijn collega’s Paul Bindels, Johan Olling en Henk Hudepohl voor zal gaan. Dat wordt even passen en meten op het priesterkoor, maar het moet lukken. Het vieringboekje is gedrukt en er zijn extra exemplaren voor parochianen die de viering later thuis willen volgen via YouTube. Zes leden van het Dames- en Herenkoor zullen onder leiding van Zana zingen vanaf de koorzolder. Voor twee zangers, die ook lid zijn van de Klussenclub, is er (onder de preek) een extra opdracht. Zij zullen één van de verrassingen voorbereiden op het kerkplein. Van twee parochianen kwam namelijk het voorstel om het plein te vernoemen naar de schenker van het labyrint: het ‘Herman Helsloot plein’. Er is een echt straatnaambordje besteld dat tijdens de viering geplant en na de viering onthuld zal worden.
Maar daaraan voorafgaand zijn er ook wat bijzondere momenten. De voorzitter van het parochiebestuur zal het ‘liber amicorum’ met bijdragen van vele werkgroepen overhandigen. Daarna komt de locatieraad met een afbeelding van het kerkplein en de kerk, gemaakt met een drone. Enkele weken terug zijn verschillende pogingen met de drone ondernomen en toen het eindelijk windstil was, zijn de opnames prachtig gelukt. Natuurlijk heeft Marius weer een lied gemaakt, dit maal op de melodie van ‘Zomaar een dak’ en het wordt gezongen Monique van der Steen. Zodra dan het Slotlied heeft geklonken zal buiten het naambord worden onthuld en kunnen de mensen in de kerk intussen kijken naar een beamerpresentatie met beelden van de afgelopen 30 jaar. Vele uren heeft Dirk van Diepen foto’s zitten scannen die hij in het archief vond en samen met recente digitale afbeeldingen vormt het een rijk arsenaal aan herinneringen. Natuurlijk geven we de stick met foto’s mee aan de pastor zodat hij het thuis nog eens rustig kan bekijken. Tenslotte kunnen de kerkgangers de kerk verlaten en buiten één voor één afscheid nemen.
Gezellig samen aan de koffie met gebak zit er helaas niet in. De optredens van de koren die elk een speciaal lied wilden zingen, gaan tot ieders spijt niet door. En ook moesten we een parochiaan teleurstellen die een kort optreden had gepland. Maar hij, de heer van Doorn, nam het goed op en kwam met een creatieve oplossing: zijn kleinzoon heeft een filmpje van zijn optreden gemaakt en we gaan zorgen dat pastor Helsloot het op enig moment kan zien.
Voor ’s middags is het programma ook aangepast. We hadden eerst het plan om gezellig een glaasje te schenken. Maar het waarborgen van de anderhalve meter wordt dan onmogelijk: mensen zoeken elkaar natuurlijk op, zeker wanneer ze elkaar lang niet gezien hebben. Alle bestellingen zijn daarom weer afgezegd en er is gekozen voor een ‘droge receptie’. De gasten komen via de kerk binnen en kunnen even naar de foto’s kijken die in de apsis geprojecteerd worden. Via een aangegeven route loopt men naar achter in de Kerkstraat waar de pastor afscheid neemt. Elke bezoeker krijgt tenslotte een klein flesje wijn met een persoonlijk kaartje. Dankzij de digitale mogelijkheden heeft de locatieraad dit nog op het laatste moment kunnen regelen. Zo heeft eenieder de laatste weken veerkracht getoond en vooral gekeken naar wat wél kan.
Marieke Hoetjes

 

Vieringen

 • Zondag 6 september – 10.00 uur
  Eucharistieviering (aanmelden vanaf 9.30, kom op tijd, toegewezen plaatsen)
  Voorganger: P. Bindels
  Gebedsintenties:
  Joop Stroomer, In dierbare herinnering Harry Schilder, Wim Heijne, Agnes Heijne-Boersen en overleden dochter Linda, In liefdevolle herinnering Jan Zoon, Fenny de Koning-Wennekes, In dierbare herinnering Tiny Sengers-Duijn, Overleden familie van Diepen-Potter, Johannes Hendrikus Hageman, Familie Groot-Leek, Ria Stuifbergen, Kees Dam, Henny Miggels, Cor Apeldoorn
 • Woensdag 9 september – 09.30 uur
  Eucharistieviering in de kerk
 • Vrijdag 11 september – 09.30 uur
  Eucharistieviering in de kerk
 • Zondag 13 september – 10.00 uur
  Eucharistieviering (aanmelden vanaf 9.30 uur, kom op tijd, toegewezen plaatsen)
  Voorganger: P. Bindels
  Gebedsintenties:
  Lies Lubke en overleden ouders, Jac Verberne, Maria Adelaar-Schoemaker, In liefdevolle gedachten: Peter Greijer, Arie Schaap en overleden dochter Annet en overleden familie, Kees-Jan Sprenkeling,
  Overleden familie Van Diepen-Potter, Overleden familie Lammers

Agenda

 • Dinsdag 8 september
  14.00 uur: Vergadering Parochiebestuur

Extra Nieuws

Rond de Waterput 2020-2021

De afgelopen 16 jaar werkten de leden van de commissie ‘rond de waterput’ ieder voorjaar hard om een mooi programma voor het volgende seizoen voor te bereiden. Op de eerste zaterdag van september verscheen er dan een boekje vol cursussen, lezingen, voorstellingen en andere activiteiten.
Dit voorjaar is het er, zoals u zult begrijpen, niet van gekomen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en in juli heeft de commissie een middag om tafel gezeten om wat plannen te maken, voorlopig alleen voor het eerste deel van het seizoen 2020-2021. Gepoogd wordt om in de loop van september een folder gereed te hebben waarin u het aanbod tot de jaarwisseling kunt vinden. Ook op de website www.ronddewaterput.nl zal dit programma dan gepubliceerd worden. Zo blijven we ‘in de lucht’ en hopelijk kunnen we in januari 2021 het programma voor de tweede seizoenshelft presenteren.
De folder zal begin oktober in alle kerken van de regio voor u klaar liggen.
Commissie ‘rond de waterput’

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl