Nieuwsbrief week 43

Nieuws uit de Kerkstraat

Vele jaren zorgde het voor een vermakelijk moment in onze Willibrorduskerk. Aan het einde van de viering op de vierde zondag van de Advent, las pastor Helsloot altijd de mededelingen voor en kondigde hij de kerstvieringen aan: “…En last but not least nodig ik iedereen uit voor het Kindje Wiegen op Eerste Kerstdag om drie uur. Het kerstverhaal wordt verteld en een spontaan koor zingt de bekende kerstliederen. Hierna smaakt uw kerstdiner dubbel zo lekker. Iedereen van 0 tot…. 96 jaar… (heb ik het goed meneer Spaans?) is welkom!” Dan zochten zijn ogen naar de heer Spaans die meezong in het koor of, de laatste jaren, in de kerkbanken te vinden was en deze knikte dan met goedkeurende blik en gepaste trots naar de pastor, die alwéér de juiste leeftijd had genoemd.
Het is één van de vele verhalen die vandaag naar boven komen, wanneer we het bericht ontvangen dat de heer Spaans op de leeftijd van 98 jaar is overleden. De heer Spaans, voor de meeste parochianen, naast de pastores, het meest bekende gezicht van de parochie. Ruim 60 jaar, van zijn 32ste tot zijn 93ste was hij lid van het herenkoor. Al die jaren wekelijks repeteren, zingen in het weekend en 40 a 50 maal per jaar een uitvaart vocaal ondersteunen. Daarnaast ook nog eens een lange tijd voorzitter van het koor en bibliothecaris. Voor al dat vrijwilligerswerk is hij meermalen onderscheiden. Hij kreeg de zilveren en de gouden Gregorius penning voor 25 en 40 jaar koorlidmaatschap en ook nog een zilveren en gouden insigne voor 50 en 60 jaar. Daarnaast ontving hij in 2005 de gouden parochiemedaille. Al deze onderscheidingen stelde hij zeer op prijs en hij genoot echt van de feestelijkheden die ermee gepaard gingen: de uitreiking aan het einde van een viering en de nazit met familie en koor en soms een lied speciaal voor hem geschreven.
Voor velen bleef hij altijd ‘meneer Spaans’, hij straalde een soort gezag uit waardoor je hem niet snel bij zijn voornaam noemde. Het ambt van scheidrechter bij de KNVB paste dan ook precies bij hem. Ook bezat hij een natuurlijke charme en met zijn rake opmerkingen en complimentjes wist hij velen een glimlach te ontlokken.
In 2017 nam hij definitief afscheid van het herenkoor en werd benoemd tot ‘erelid’. Hij bleef nog enige tijd zingen bij uitvaarten, maar zijn rijbewijs werd tot zijn groot verdriet niet meer verlengd en het werd moeilijk om zelfstandig naar de kerk te komen. Toch konden we hem nog steeds bellen als de missaaltjes van Gooi en Sticht bezorgd waren. Dan nam hij de buurtbus, bracht een bezoekje aan het graf van zijn echtgenote en legde de missaaltjes keurig op volgorde in de kast, nadat hij de zending zorgvuldig had gecontroleerd. In coronatijd werd ook dit moeilijker en zagen we hem nog een enkele maal zondags in de kerk, en ook bij de uitvaart van een andere bekende parochiaan, mevrouw Kraakman, was hij aanwezig. Voor zondag 17 oktober stond er weer een kerkbezoek in zijn agenda…
Iemand vertelde me dat de heer Spaans onlangs gezegd zou hebben: “Ik ga niet dood voordat de koren weer mogen zingen.” Dat is deze markante heer in ieder geval gelukt. Moge hij rusten in vrede.
Marieke Hoetjes

 

 

Vieringen

 • Zondag 24 oktober – 10.00 uur
  Eucharistieviering met De Brug AFSLUITING SCHOENENDOOSACTIE
  Voorganger: N. Mantje
  Gebedsintenties:
  In herinnering aan: Arie Schaap, Annette en overleden familie, Johannes Hendrikus Hageman, In dierbare herinnering: Jan Bakker en overleden familie
 • Woensdag 27 oktober – 09.30 uur
  Eucharistieviering in de Moeder Godskapel
 • Vrijdag 29 oktober – 09.30 uur
  Eucharistieviering in de Moeder Godskapel
 • Zondag 31 oktober – 10.00 uur
  Woord- en Communieviering
  o.l.v. parochianen
  Gebedsintenties:
  Gerard Schuijt, Anton van der Heijden, Voor mijn dierbare echtgenoot Cornelis Johannes Maria Burger, Johannes Hendrikus Hageman, Ter herinnering aan: Joke en André Dekker, Wilhelmina Lidwina Maria van der Burg

 

 

Agenda

 • Dinsdag 26 oktober
  09.00 uur: Parochiecoördinatorenoverleg
  10.00 uur: Ontmoetingspastoraat

 

 

Extra Nieuws

Goed Bericht Uit Limmen

Op de website van de Corneliusparochie lazen we het volgende bericht:

WITTE ROOK: DE NIEUWE PASTOR VAN DE CORNELIUSPAROCHIE IS BEKEND

Op 1 december zal pastor Mike Nagtegaal als eerst-aanspreekbare van de Corneliusparochie beginnen. Mike zal zich in het Kerstnummer van het parochieblad zelf uitgebreider voorstellen.
Voor nu is het goed te weten dat hij tijdens de zondagsviering van 5 december om 10.00 uur aan de geloofsgemeenschap voorgesteld zal worden.
Tijdens het weekend van 14, 15 en 16 januari 2022 willen we, na al die jaren van herbouw van de Corneliuskerk, de afronding feestelijk vieren. Dan zal ook afscheid genomen worden van Johan Olling als pastor. Vanaf 1 december tot 16 januari zal pastor Johan Olling pastor Mike Nagtegaal inwerken en wegwijs maken binnen de geloofsgemeenschap en haar vrijwilligers.
We wensen Mike en zijn gezin een mooie toekomst toe en Gods zegen.

 

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl