Nieuwsbrief week 44

Nieuws uit de Kerkstraat

Zondagmorgen kwart voor negen. In de Kerkstraat brandt al volop licht, een teken dat ik niet de eerste ben. Een van de zangers van het herenkoor is bezig met het samenstellen van de zangmappen en ook de koster is al druk doende. Mijn eerste taak is om na te gaan of er nog genoeg ontsmettingsmiddel in de flessen zit die her en der zijn opgesteld. Alleen de ‘plantenspuit’ met alcohol, die bij de voordeur staat, hoeft bijgevuld te worden. Intussen is ook Zana gearriveerd en de gewijde orgelklanken geven de nog halfdonkere kerk direct een vertrouwde zondagse sfeer.
Vandaag is het mijn taak om als ‘portier’ in de Kerkstraat te staan. Een taak die helaas nodig is, maar die indruist tegen alles waar we als kerk voor willen staan: laagdrempeligheid en gastvrijheid. De afgelopen dagen zijn alle 30 reserveringsbewijzen voor deze zondag uitgegeven. Toch is te verwachten dat er ook mensen zonder kaartje zullen komen. Het is nog niet tot iedereen doorgedrongen dat we weer maximaal 30 kerkgangers mogen toelaten. En bij sommige mensen zal het ook niet doordringen, mensen die vergeetachtig zijn geworden of mensen met een verstandelijke beperking. Wat doen we ingeval zij zich melden? Eerlijk gezegd heb ik al een paar kaarten voor hen opzij gelegd. Je kunt deze kerkgangers eenvoudig niet uitleggen waarom ze niet welkom zouden zijn. De kerkgang is vaak een van de punten in de week waar juist zij zeer naar uitkijken. Maar het betekent wel weer dat je anderen teleur moet stellen.
Terwijl ik mijn loket, geknutseld van twee plexiglas platen van oude schilderijen, boekensteunen en een opgepimpte bananendoos op een statafel installeer, zodat ik veilig de kerkgangers te woord kan staan, arriveren de kraamhoudsters van de schoenendoosactie. De kratten met koopwaar worden tevoorschijn gehaald en keurig gemondkapt richten zijn hun fleurige kraam in. Langzaamaan druppelen de mensen binnen, de meesten gelukkig met een kaartje. Vlak voor tien uur mis ik nog wat bewoners van Overkerck, die wel op de lijst staan. Het blijkt dat twee daarvan vanmorgen niet op tijd konden worden geholpen om naar de kerk te gaan. Heel jammer voor hen, maar twee andere mensen, die even hebben gewacht, kunnen daarom toch weer wél naar binnen. Uiteindelijk hoef ik maar twee heren, die zich na aanvang van de dienst zonder kaartje melden, weer naar huis te sturen. Maar wel met een reservering voor volgende week op zak.
In de kraam worden goede zaken gedaan. En terwijl in de kerk de viering wordt gehouden komen er regelmatig klanten van buiten langs in de Kerkstraat. Een dame brengt een enveloppe en ze vraagt speciaal of er een doos voor een oudere jongen gemaakt kan worden. Dan komt er een heer binnen. Hij haalt 50 euro uit zijn portemonnee en zegt: “Ik heb twee kleindochters, alsjeblieft.” Verrast wordt hij bedankt, maar hij is nog niet klaar. Weer haalt hij 50 euro tevoorschijn. “En twee kleinzoons!”, zegt hij met een lach. Dan is hij verdwenen.
Achter in het Stiltecentrum wacht ik het einde van de viering af. Na de zegen worden de grote deuren geopend en verlaten de mensen zonder zondags kopje koffie de kerk. Toch wordt de collecteschaal, de hele collecte is vandaag voor Missiezondag, flink gevuld en de dames van de kraam kunnen met alle bijdragen weer 7 schoenendozen vullen. Vóór in de kerk klapt de filmster van dienst het statief in en overhandigt de camera aan onze internet-deskundige. Hij spoedt zich naar huis om de film van deze 29e zondag door het jaar op YouTube up te loaden, zodat ook alle thuisblijvers de viering kunnen meemaken.
Marieke Hoetjes

Vieringen

 • Zondag 25 oktober – 10.00 uur (reserveringskaarten zie onder)
  Eucharistieviering met De Brug
  Voorganger: P. Bindels
  Gebedsintenties:
  Voor levende en overleden familie Kuijpers, Cornelia Johanna Maria van der Meer, Anton van der Heijden, Johannes Hendrikus Hageman, Jan Bakker
 • Woensdag 28 oktober – 09.30 uur
  Eucharistieviering in Ontmoetingsruimte
 • Vrijdag 30 oktober – 09.30 uur
  Eucharistieviering in Ontmoetingsruimte
 • Zondag 1 november – ALLERHEILIGEN – 10.00 uur (reserveringskaarten zie onder)
  Eucharistieviering met Dameskoor
  Voorganger: P. Bindels
  Gebedsintenties:
  Joop Stroomer, Tony van Sante-van Laarhoven, Fenny de Koning-Wennekes, In liefdevolle gedachten: Peter Greijer, In dierbare herinnering: Thom Westerhuis en overleden ouders, In liefdevolle herinnering: Jacques Overbeek, In dierbare herinnering: Piet Out en dochtertje Aafke-Jakoba Out, In liefdevolle herinnering: Kees-Jan Sprenkeling, In liefdevolle herinnering: Maria Elisabeth Nijman-Bruins, Johannes Hendrikus Hageman

Agenda

 • Dinsdag 27 oktober
  09.00 uur: Parochiecoördinatoren overleg

 

Extra Nieuws

Aantal kerkgangers maximaal 30

De hele maand november is de maatregel van maximaal 30 kerkgangers per viering van kracht.
Dit betekent dat plaatsen voor de zondagsviering in de Willibrorduskerk vooraf gereserveerd moeten worden.
U kunt voor de 5 zondagen van november voor uzelf en eventueel voor een tweede persoon,
persoonlijk een plaatsbewijs afhalen in het secretariaat dagelijks tussen 9 en 12 uur.
Kiest u daarbij één of twee zondagen uit, zodat andere mensen ook een kans krijgen.
Natuurlijk bent u maandag tot en met vrijdagochtend welkom in het Stiltecentrum
voor gebed en om een kaarsje op te steken.

CWH en ‘HELP ELKAAR IN HEILOO’ openen loket voor gratis mondkapjes

Het is onvermijdelijk: er zit een mondkapjesplicht aan te komen. Zoveel is wel duidelijk na afgelopen week. Dat betekent ook extra kosten want ze worden a) niet gratis verstrekt, b) je moet ze zelf aanschaffen en c) worden kosten niet vergoed. Als je al moet leven rond de armoedegrens of op bijstandsniveau zit je daar niet op te wachten. Dit is, ook in Heiloo, voor veel mensen keiharde realiteit. Het coronavirus kijkt niet naar inkomen, maar slaat wel harder toe in kwetsbare groepen in onze samenleving. Maar je komt er niet onderuit.
De Caritas Werkgroep Heiloo en de FB-groep “Help elkaar in Heiloo”, beiden met veel ervaring in de onderkant van de samenleving, hebben daarom de handen ineen geslagen om ook voor deze groepen nu al een stukje veiligheid te kunnen bieden en niet te moeten wachten tot er iets geregeld wordt op lokaal bestuurlijk niveau.

»BESTELLEN«
Het is vanaf heden al mogelijk om de herbruikbare mondkapjes te bestellen. De mondkapjes worden op aanvraag en op maat gemaakt in de maten small/medium/large.
Ze kunnen als volgt aangevraagd worden:
1) via de FB-site ‘HELP ELKAAR IN HEILOO’, kun je reageren middels een Persoonlijk Bericht op een geplaatst artikel. Je bestelling krijgt een nummer om anoniem verwerkt te worden.
2) op dinsdagochtend tussen 09u-11u in de Kerkstraat van de Willibrorduskerk (vanaf 27 okt). Ook daar krijgt je bestelling een nummer. Daar de mondkapjes op bestelling worden gemaakt krijg je voor de eerste week mondkapjes mee voor éénmalig gebruik
3) via een bestelling in een gesloten envelop aan de CWH in de brievenbus bij de Willibrorduskerk. Geef wel aan hoeveel en welke maat je wilt en hoe je bereikbaar bent. Ook daar een nummer aan de bestelling voor anonieme verwerking.
4) op het emailadres van de Caritas Werkgroep: cwh.heiloo@gmail.com. Wel aangeven welke maat en hoeveel. Wij zorgen ervoor dat de bestelling verwerkt wordt en sturen bericht.

Je kunt met dit nummer je pakket ophalen in de Kerkstraat op dinsdagochtend tussen 09u-11u, waar de bestellingen onder nummer klaarliggen. De eerste mogelijkheid daartoe is dus op dinsdag 27 okt, 09u – 11u.

Alle bestellingen worden anoniem verwerkt, wij garanderen uw privacy en respecteren alle corona maatregelen.

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl