Nieuwsbrief week 46

Nieuws uit de Kerkstraat

Het moet al twee jaar geleden zijn. Op een middag werd ik buiten op het kerkplein aangesproken door een groepje mensen die met belangstelling naar het labyrint keken. Zij vertelden dat ze bezig waren met het uitstippelen van een wandelroute door Heiloo en Egmond. Het zou een soort oefenroute worden, die men kon lopen ter voorbereiding van een officiële route in Turkije. Deze route, ook wel Sufi Trail genoemd, loopt dwars door Anatolia en voert door grote steden en lieflijke dorpjes, vergelijkbaar met de Camino naar Santiago de Compostella. Het is een moderne versie van de oude pelgrimage naar Jeruzalem en Mekka. De route start in Istanbul en eindigt na veertig dagen in Konya bij de tombe van Mevlana Rumi.
Lange tijd vernam ik niets meer, totdat er dit voorjaar een delegatie van de Stichting Sufi Trail in het Willibrordushuis langs kwam. Zij waren van plan om onze kerk en het labyrint op te nemen in de wandelroute. Bovendien was het door alle corona-beperkingen eigenlijk niet meer mogelijk om op reis te gaan naar Turkije en daar de grote pelgrimstocht te lopen. De oorspronkelijke oefenroute door Heiloo en Egmond werd daarom een alternatief: een tocht van 22,6 kilometer langs drie heilige bronnen, drie kloosters en een labyrint, die je veertig keer kunt lopen, zodat je in totaal 904 kilometer aflegt, de langste pelgrimsroute van Nederland.
Vandaag zijn twee bestuursleden van de Stichting, Sedat en Iris, op bezoek om kennis te maken met pastoor Bindels. In de Kerkstraat ontmoeten we elkaar, op gepaste afstand. Sedat vertelt dat de Sufi Trail in Turkije, net als de tocht naar Santiago de Compostella, door allerlei mensen vanuit verschillende levensovertuigingen gemaakt wordt. Zelf heeft Sedat, als moslim, ooit de pelgrimstocht naar Santiago gemaakt. Bijzonder daarbij is, dat hij tevoren van bisschop Punt de pelgrimszegen heeft gekregen. De bisschop zag zijn pelgrimage als een teken van dialoog en vrede tussen de godsdiensten. De pelgrimsroute in Heiloo en Egmond gaat voor het merendeel langs christelijke heiligdommen en ook hier wordt naar verbinding en ontmoeting gezocht van mensen met verschillende religieuze achtergronden.
Iris laat een pelgrimspakket zien, dat speciaal is samengesteld voor de 40-daagse route: hierin onder andere een startvaantje, een pelgrimspet, een wenssteen en natuurlijk de wandelgids. Daarin staat de hele route beschreven, met mooie foto’s en talloze tips voor onderweg. De tweede helft van de gids vormt een soort dagboek, voor elk van de veertig dagen twee bladzijden met een gedachte of mantra voor de wandeling en plaats voor stempels en eigen notities. We spreken af dat wandelaars ook in onze kerk een stempel kunnen halen. Dan komt de vraag naar voren of het mogelijk zou zijn dat enkele malen per jaar hier in de kerk de pelgrimszegen wordt gegeven. Pastoor Bindels spreekt af om daar begin volgend jaar verder over te praten.
Tot slot krijgen de bezoekers nog een rondleiding door onze gebouwen. Ze zijn onder de indruk van de kerk en blij met de mogelijkheid dat pelgrims hier ’s morgens in het Stiltecentrum terecht kunnen. Onze kerk ligt immers bij het start- en eindpunt van de route, station Heiloo. Dan valt het oog van Sedat op het grote Atlas van de Bijbel, die altijd op het schrijftafeltje in het Stiltecentrum ligt. Hij ligt opengeslagen op bladzijde 474, een hoofdstuk over de tweede reis van Paulus, een reis vanuit Antiochië, in het huidige Syrië door de landstreken van het huidige Turkije en Griekenland. Hij kijkt blij verrast en wijst: een deel van de reis van Paulus loopt door Anatolië, door precies hetzelfde gebied als de officiële Sufi Trail. En zo komen we ook deze middag weer uit bij het begin.

Marieke Hoetjes

Vieringen

 • Zondag 8 november – 10.00 uur – Afsluiting Schoenendoosactie (reserveringskaarten)
  Eucharistieviering met De Brug
  Voorganger: P. Bindels
  Gebedsintenties:
  In dierbare herinnering: Harry Schilder, Jopie en Tineke Ligthart, Miki, haar tweeling zus Hedwig en hun vader Kees Prins, Johannes Hendrikus Hageman, In liefdevolle herinnering: Kees-Jan Sprenkeling, Gerrit Eijkel en Riet Eijkel-Nielen
 • Woensdag 11 november – 09.30 uur
  Eucharistieviering in Ontmoetingsruimte
  Gebedsintentie:
  Ouders Blokdijk-Karel
 • Vrijdag 13 november – 09.30 uur
  Eucharistieviering in Ontmoetingsruimte
  Gebedsintentie:
  Huub Maas
 • Zaterdag 14 november – 19.00 uur (reserveringskaarten)
  Eucharistieviering (zie aankondiging hieronder)
  Voorganger: P. Bindels
 • Zondag 15 november – 10.00 uur (reserveringskaarten)
  Eucharistieviering met Herenkoor
  Voorganger: P. Bindels
  Gebedsintenties:
  Truus Kraaijer-van de Velden, Maria Adelaar-Schoemaker, Jan Bakker, Arie Schaap en overleden dochter Annet en overleden familie, In dierbare herinnering: Thom Westerhuis en overleden ouders, Johannes Hendrikus Hageman

Agenda

Dinsdag 10 november
14.00 uur: Vergaderiung Parochiebestuur

Extra Nieuws

Zaterdagavondviering 14 november

Al een hele tijd loop ik rond met het idee om een viering te organiseren die wat anders is van karakter en wat losser is en meer aansluit bij de wat jongere parochianen! Het idee is om wel Eucharistie te vieren maar met lezingen en teksten die opgewekt en modern aandoen. Door deze liederen en lezingen (of teksten) te nemen en door meer tijd en aandacht te geven aan gebed en lofprijzing willen we wel binnen de traditie van de kerk blijven maar toch zoeken naar wegen om jongere mensen weer bij de kerk te betrekken en enthousiast te maken voor ons mooie geloof.
De eerste zaterdagavond viering staat gepland op zaterdag 14 november, aanvang 19 uur.
Er kunnen 30 mensen aanwezig zijn, dus ook voor deze viering zijn kaarten vereist,
dagelijks af te halen bij het secretariaat tussen 10 en 12 uur.

Met vriendelijk groet,
pastoor Paul Bindels

Sta op en Loop

Nog niet lang geleden hoorden we deze woorden in de kerk. Vijf weken geleden werd iets ervan voor mij werkelijkheid. Niet te geloven, en toch. Ook hier hoort vallen en opstaan erbij. Dat ondervond ik Allerheiligen en juist op het kerkhof. Wat zijn heggenrozen mooi in de lente, in de herfst. Maar helemaal niet als je daarin valt. Een stekelig kussen en geen houvast en mogelijkheid omhoog te komen. En de rollator, die dat ook niet kon voorkomen, ver weg, mobieltje ver weg. Met dank aan onze mensen uit de Willibrorduskerk lukte het. Hartelijk dank iedereen die mij geholpen heeft. Sta op en loop …. en doorgaan.

 

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl