Nieuwsbrief week 49

Nieuws uit de Kerkstraat

Vorige week was Astrid de eerste die het opmerkte: het lijkt wel kouder dan normaal in de Kerkstraat… Op haar telefoon maakte ze contact met de ‘stookapp’ waarmee je de temperatuur kunt instellen en volgen. Het bleek inderdaad veel kouder te zijn dan de gevraagde temperatuur. Samen liepen we naar de zolder. Daar staan zowel de verwarmingsketel van de oude pastorie als die voor het verwarmen van de Kerkstraat en Ontmoetingsruimte. De eerste ketel is vorig jaar vernieuwd, maar de tweede is al 21 jaar oud. Niet verwonderlijk dus dat hij het begeven bleek te hebben: herstarten lukte niet meer. Heiloodgieter werd gebeld en dezelfde dag nog kwam hij met een mogelijke oplossing. De pomp was stuk, maar hij had nog een soortgelijke pomp liggen. Helaas bleek deze ook niet te werken en snel overleg met de Locatieraad resulteerde in toestemming om een nieuwe ketel te plaatsen. Net datzelfde weekend kwamen er berichten in de pers dat, door een tekort aan chips, allerlei apparaten een heel lange levertijd hebben, zoals verwarmingsketels. Maar die maandag kon Paul Steenhoek ons melden dat hij, bij de vierde groothandel beet had en dat hij de nieuwe ketel kon plaatsen. Een geluk bij een ongeluk dus. De volgende dag, net op tijd voor de vergadering van de Overlegraad die avond, zaten we er weer heerlijk warmpjes bij.

Diezelfde avond signaleerden we een andere Heilooër ondernemer in het Willibrordushuis. Hij kwam ter plekke de mogelijkheden inventariseren voor de ‘live stream’, het rechtstreeks uitzenden van vieringen. Op dit moment worden vieringen opgenomen en kunnen ze later bekeken worden. Maar het zou natuurlijk mooier zijn om op de ‘normale’ kerktijd een viering live mee te maken. Dat wordt mogelijk met deze techniek. Er moeten wel wat kabels getrokken worden, van de meterkast bij de voordeur helemaal naar de geluidskast in de kerk én over het plafond van de kerk van de camera’s naar de geluidskast. Ook komt er een plek voor de ‘regisseur’ die tijdens de viering de camera’s bedient en de beelden kiest die worden uitgezonden. Een nieuwe uitdaging dus voor onze filmers. Misschien lukt het om alles gereed te hebben voor kerst.

Ook afgelopen donderdag hebben sommigen van u misschien al camera’s gezien. Ze werden bediend door een echtpaar dat bezig is met het vastleggen van de memoires van oud-pastor Helsloot. Op initiatief van zijn zus vertelt hij voor camera over zijn leven. Er zijn al enkele opname dagen geweest, waarin achtereenvolgens zijn vroege jeugd, de klein-seminarietijd en de KTHA-tijd zijn gedocumenteerd. Nu wilden de filmakers beelden en verhalen over de 30 jaar in Heiloo vastleggen. Bij een rondgang door de gebouwen kwam de ene na de andere herinnering boven. Ook vele herinneringen aan mensen, die op één of andere wijze markante figuren waren of zich vol toewijding voor onze parochie hebben ingezet. Op de vraag wat pastor Helsloot de mooiste plek vond was zijn antwoord, voor mij althans, verrassend: “Dat is de Ontmoetingsruimte, de plek waar we elkaar al die jaren mochten ontmoeten, waar ouderavonden, vormselbijeenkomsten, vrijwilligersmiddagen en waterput-lezingen werden gehouden. Waar zondags koffie wordt gedronken, waar de Kleuterkerk startte, waar koren repeteren. Ik heb er een hekel aan als mensen het een ‘parochiezaaltje’ noemen. Dat doet tekort aan deze prachtige plek”.
Marieke Hoetjes

 

Vieringen

 • Zondag 5 december – 10.00 uur
  Eucharistieviering met Dameskoor
  Voorganger: H. Helsloot
  Gebedsintenties:
  Fenny de Koning-Wennekes, Jac Verberne, Kees en Jo van Westerop-Zentveld, Anton van der Heijden, Voor mijn dierbare echtgenoot Cornelis Johannes Maria Burger, Johannes Hendrikus Hageman, Johan Oosterbaan en Jeanne Oosterbaan-Doedens, Piet Appelman en zegen over zijn gezin
 • Woensdag 8 december – 09.30 uur
  Eucharistieviering in Moeder Godskapel
 • Vrijdag 10 december – 09.30 uur
  Eucharistieviering in Ontmoetingsruimte
 • Zondag 12 december – 10.00 uur
  Woord- en Communieviering
  o.l.v. parochianen
  Gebedsintenties:
  Annie Schut-Zijp, Voor mijn dierbare echtgenoot Cornelis Johannes Maria Burger, Maria Adelaar-Schoemaker, Gerrit Eijkel en Riet Eijkel-Nielen, Johannes Hendrikus Hageman, Jan van der Laan en Walther Hesselmans

 

Agenda

 • Dinsdag 7 december
  10.00 uur: Ontmoetingspastoraat

 

Extra Nieuws

Overdracht Bevrijdingsbeeld

Velen bezoeken wekelijks even het Stiltecentrum van de Willibrorduskerk.
Er worden kaarsjes opgestoken in de Mariakapel en er wordt stilgestaan bij de kruisjes met namen van de overledenen in de Gedachteniskapel. Soms gaan mensen even zitten, een moment van rust en bezinning. De mooi aangelichte iconen aan de muren en de doorkijk in de kerk maken sfeer in wat vroeger ‘het portaal’ van de kerk was.
In 2010 heeft het ‘bevrijdingsbeeld’ ook een goede plek in het Stiltecentrum gevonden. Het beeld is gesneden uit een Amerikaanse eik, die in 2009 gekapt werd. Deze eik was ooit geschonken door de Canadese bevrijders van Heiloo, uit dank voor het gastvrij onthaal alhier in 1945.
Toen de eik gekapt werd heeft de heer Herman Gelderblom, als fotograaf bekend van foto Kino, twee delen van deze boom gekregen en hij hakte uit de stukken het bevrijdingsbeeld. Het beeld heeft hij, bij de viering van 65 jaar bevrijding in 2010, in bruikleen gegeven aan onze parochie. Jaarlijks komt hij even naar het beeld kijken en werkt hij het zonodig wat bij, want hout blijft altijd levend.
Nu wil de heer Herman Gelderblom de overdracht graag definitief maken. Op 5 december zal hij de akte ondertekenen waarin vastgelegd is dat hij het beeld aan de parochie schenkt.
Een prachtig geschenk voor onze gemeenschap.

 

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl