Nieuwsbrief Willibrorduskerk, week 10

Nieuws uit de Kerkstraat

Dit verhaal begint in het late voorjaar van 2017. Pastor Helsloot krijgt een uitnodiging om te komen kijken in een souterrain van het hoofdgebouw van de voormalige Willibrordusstichting. De collectie van het aldaar gevestigde Museum van de Psychiatrie moet verhuisd worden naar het Dolhuys te Haarlem. Ook de daar bewaarde religieuze voorwerpen uit de rijke katholieke traditie van het Psychiatrisch Centrum, moeten weg. Meters kazuifels, koorkappen, superplies, altaardwalen en ander textiel. Wie gaat zich hierover ontfermen? Men besluit om de hele collectie eerst maar naar de Willibrorduskerk te brengen. Alles wordt in een busje geladen en hier in de pastorie gelegd. De grote tafel in de vergaderruimte ligt afgeladen vol en bezwijkt bijna onder het gewicht. Snel tuigt de Klussenclub op zolder een provisorische kapstok op waaraan de kostbaarste gewaden komen te hangen. De rest wordt in enorme plastic zakken gedaan, naar zolder gezeuld en daar op een stapel gelegd.
Pas onlangs, ruim anderhalf jaar later, zijn we begonnen om de zakken te openen en alles te sorteren. Tientallen superplies, verschillende togen, grote zwarte en paarse doeken en een aantal zit- en knielkussens liggen op de overloop. 5 Meter kazuifels en andere gewaden hangen op kleur gesorteerd boven de trap. Want vandaag krijgen we deskundig bezoek, mevrouw Henkemans de erfgoedspecialist van het Catharijneconvent. We hopen dat zij ons kan adviseren wat we met al die spullen kunnen doen, alles bewaren is natuurlijk geen optie.
Na een kopje thee laten we haar de zolder zien en voortvarend inspecteert zij eerst de kazuifels en koorkappen. Veel van de gewaden blijken niet meer bruikbaar, er zitten vlekken op of de stof is verschoten of sleets. Enkele driestellen zijn wel de moeite waard. We hangen ze apart om ze, via een fotoadvertentie, aan te gaan bieden op de website van het Catharijne convent. Alle superplies zijn onbruikbaar, ze zijn allemaal vergeeld en gaar. De enorme zwarte en paarse doeken (vroeger in de kapel gebruikt bij uitvaarten) en de altaardwalen zijn nog wel gaaf. Mevrouw Henkemans geeft als advies dat we alle religieuze kenmerken van de gewaden moeten verwijderen en dat de stof daarna verknipt en hergebruikt of vernietigd moet worden.
Enkele dagen later ontvangen we mevrouw Marga Jelles. Haar naaldkunst-expositie ‘De Schepping’ hangt op dit moment in de Kerkstraat. Zij heeft enthousiast gereageerd op het verzoek om te komen kijken naar het religieuze textiel. Ik leg haar uit dat de stoffen en de kanten en geborduurde randen en applicaties onder voorwaarden hergebruikt mogen worden. Samen met een vriendin gaat ze aan de slag. Het kost hen even wat moeite om de schaar te zetten in de eerbiedwaardige kleding, maar ze zijn blij met een oogst aan (niet als religieus herkenbare) applicaties en kanten. Ook hebben ze een goed idee voor de vernietiging van alle katoenen superplies: De papiermolen ‘De Schoolmeester’ in Westzaan verhakselt katoen voor de fabricage van papier. En zo gaan de eerste zakken textiel de deur van het Willibrordushuis weer uit. Maar het zal nog wel even duren voordat alles een goede bestemming heeft gevonden….
Marieke Hoetjes

Vieringen

 • Donderdag 6 maart – 10.00 uur
  Eucharistieviering in Zorgcentrum Overkerck
 • Vrijdag 7 maart – 09.30 uur
  Eucharistieviering in de Moeder Godskapel
 • Zondag 10 maart – 10.00 uur Géén viering in de WillibrorduskerkGEZAMENLIJKE VIERING Parochies Bron van Levend Water en Cornelius
  in de JACOBUS MAJOR te Akersloot
  Voorgangers: H. Helsloot, J. Olling, H. Hudepohl

Agenda

 • Dinsdag 5 maart
  20.00 uur: Locatieraad Willibrorduskerk
 • Donderdag 7 maart
  13.30 uur: Pastores team te Akersloot
 • Zondag 10 maart
  15.00 uur: Herinneringsconcert voor Nellie Limmen-Kroon door Indigo,
  mmv organist Peter Rijs

Herinneringsconcert op 10 maart, 15:00

Zondag 10 maart wordt er een herinneringsconcert gegeven door Indigo in de Willibrorduskerk te Heiloo voor Nellie Limmen-Kroon. Alweer iets meer dan een jaar geleden is Nellie op 65-jarige leeftijd veel te vroeg overleden. Indigo is een koor uit Alkmaar dat in Bergen repeteert en a capella  zingt. Indigo bestaat uit ongeveer 18  vrouwen, waar Nellie vanaf het eerste uur deel van uitmaakte en wel als hoge sopraan.
Zingen was voor haar als zuurstof voor het leven, zij kon niet zonder. Vele concerten heeft Indigo opgevoerd in diversen zorginstellingen en kerkjes ook in de Grote Kerk van Alkmaar en de Bavo in Haarlem. Begonnen met liedjes uit de Balkan is het repertoire uitgebreid met nummers uit de hele wereld. Wereldmuziek, klassieke, jazzy, close harmonie, onder begeleiding van Marie-Anne Pak.
Nellie hoorde je ook altijd zingen op zondagochtend tijdens de viering en ze kreeg  zo nu en dan complimenten vanwege haar mooie stem. Tijdens  het concert wordt er ook op de grote orgel gespeeld door Peter Rijs, organist van de Cornelius kerk uit Limmen. Nellie hield van kerkorgel muziek liefs zo zwaar en hard mogelijk, Peter zal voor muzikale afwisseling zorgen deze middag, dus dat wordt wat.
Het concert is dus op zondagmiddag 10 maart  om 15.00 uur tot +- 16.15 zonder pauze.
Na afloop even gezellig napraten onder het genot van een drankje, in de Kerkstraat.
Entree: een kleine vrijwillige  bijdrage
Graag tot dan,
Hans Limmen

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl