Nieuwsbrief Willibrorduskerk, week 20

Nieuws uit de Kerkstraat

Het is stil in de Kerkstraat, zo stil dat je de vogels buiten hoort zingen. De pastoorstuin ligt er prachtig bij in het avondlicht. De oude bomen zijn uitgelopen. Eiken, de linde en de esdoorn in verschillende tinten groen. De bruine beuk vormt een prachtig contrast. Twee meesjes vliegen pijlsnel af en aan om hun jongen nog vóór het donker van een avondmaal te voorzien.
Dan slaat de klok acht uur en ik zie een fietser het plein oprijden. Dat moet Jan-Willem zijn. Hij woont in Heiloo en is oprichter en eigenaar van De Kostumerij,  een kleermakerij gespecialiseerd in het vervaardigen van theaterkostuums. Hij werkt voor de Nationale Opera in Amsterdam en maakt daar, samen met zijn team, kostuums voor de herenrollen. Hij heeft interesse in de ‘erfenis’ aan liturgische kleding en textiel uit de Willibrordus Stichting.
Deze erfenis, die we in 2017 kregen toen het museum in de Willibrordus Stichting werd opgeheven, is eind februari bekeken door de erfgoed specialist van het Catharijne Convent. Zij adviseerde toen om enkele stukken aan te bieden op de website ‘Vraag en aanbod’ en (delen van) de overige gewaden en doeken her te gebruiken. Tot onze grote verbazing kregen we veel reacties via ‘Vraag en Aanbod’. Binnenkort zullen we contact opnemen met de aanvragers, parochies uit verschillende delen van het land, zodat de gewaden opgehaald kunnen worden. Ze worden dan gebruikt bij speciale feesten en processies, zoals we in de motivaties konden lezen. Van het overige textiel heeft een deel al een goede bestemming gekregen: als grondstof voor een papiermolen en als materiaal voor handwerksters.
Vandaag is het gelukt om een afspraak te maken met Jan-Willem. Hij komt naar alle overgebleven textiel kijken en dat is nog best veel. We lopen naar de zolder en direct wordt zijn blik getrokken naar de driestellen, die boven aan de trap langs de muur hangen. Ik leg hem uit dat dit deel van de collectie al besproken is via ‘Vraag een Aanbod’. We lopen door naar de overloop. Met blijde verbazing beziet hij alle kleding en lappen die daar hangen en liggen. Hij strijkt met zijn hand over een groot zwart doek en zegt enthousiast: ”Dit is echt laken, prachtig diep zwart. Dat is tegenwoordig niet meer te krijgen, schitterend!” Ook de koormantels en kazuifels die over elkaar heen aan een kapstok hangen, wekken zijn belangstelling. Hij ontdekt zijden voeringen en bijzondere weeftechnieken en noemt namen van stoffen die ik al weer ben vergeten.
Dan vertelt hij hoe moeilijk het vaak is om historisch verantwoorde kleding te verzorgen voor de opera’s. Veel stoffen en handwerktechnieken zijn niet meer in gebruik en kunnen alleen gevonden worden bij een originele collectie gewaden als deze. Daarbij verzekert hij ons dat de kleding op waardige wijze hergebruikt zal worden. Alles zal worden opgeslagen in depot en dienen als materiaal voor toekomstige opera’s. Ook de zwarte togen, die hij soutanes noemt, zou hij graag mee willen nemen. Er blijkt nog maar één atelier te zijn, in Duitsland, die ze op de ouderwetse manier vervaardigt.
Bijna een uur vertelt hij over zijn werk en beantwoord ik vragen over ons werk hier in de parochie. Een boeiende kennismaking met elkaars wereld. We lopen nog even de donkere kerk in, de glas in loodramen in de absis lichten op in de laatste zonnestralen.

Marieke Hoetjes

Vieringen

 • Donderdag 16 mei – 10.00 uur
  Eucharistieviering in Zorgcentrum Overkerck
 • Vrijdag 17 mei – 09.30 uur
  Eucharistieviering in de Moeder Godskapel

  Gebedsintentie:
  In liefdevolle gedachten: Peter Greijer

 • Zondag 19 mei – 10.00 uur
  Eucharistieviering en Eerste Communie met WiKiKo/JoKo
  Voorganger: H. Helsloot

  Gebedsintenties:
  Tony van Sante-van Laarhoven, Pieter Jonker en Aafje Jonker-Wever, In dierbare herinnering: Lies Lubke en overleden ouders, Overleden familie Bijvoet-Rotteveel, Gre Groot-Beers, Maria Adelaar-Schoemaker, Johannes Bakker, Johannes Hendrikus Hageman

 

Agenda

 • Dinsdag 14 mei
  14.00 uur: Vergadering Parochiebestuur
  20.00 uur: Vergadering Locatieraad Willibrordus
 • Donderdag 16 mei
  13.30 uur: Oefenen Eerste Communie
  20.00 uur: Bijbelgroep Richteren, pastor Herman Helsloot
 • Zondag 19 mei
  15.00 – 17.30 uur: Vrijwilligersmiddag in het Willibrordushuis

 

Extra Nieuws

Eerste Communie 2019

Vanaf januari zijn er 7 kinderen, samen met hun ouders, de pastor en de werkgroep bezig om zich voor te bereiden op de Eerste Communie.
We hebben al veel met de kinderen gedaan. Met het knutselwerk hebben de kinderen zichzelf op 3 maart gepresenteerd tijdens de familieviering. Heeft u het presentatiebord al gezien in de Kerkstraat?
Daarop kunt u zien welke kinderen het zijn en voor welk goede doel zij aan het sparen zijn. Na vijf catechese middagen waarin we veel verhalen hebben gelezen en veel aan de kinderen hebben verteld. Hebben de kinderen ook een speur- en puzzeltocht door de kerk gehad. Dit vonden de kinderen erg leuk, vooral het klokken luiden was “heel gaaf”.  We hebben op woensdag 10 april met de Pastor, hulp ouders en de werkgroep een gezamenlijke broodmaaltijd genuttigd, dat was heel gezellig en lekker. Dan nog de laatste voorbereidingen. In de oefenweek gaan we alles doornemen voor de grote dag. De feestelijke Eerste Communie viering is op zondag 19 mei en begint om 10.00 uur. Voor de allerkleinsten is er een kindercrèche aanwezig. Iedereen is van harte welkom!
Werkgroep Eerste Communie

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl