Nieuwsbrief Willibrorduskerk, week 22

Nieuws uit de Kerkstraat

Zij zijn deze maandagochtend helemaal uit Eijsden, Zuid Limburg, hierheen gereden, de heer Tossings en zijn bijrijder. Ze hebben er bijna drie uur over gedaan en zijn al pratend zelfs vergeten om langs de weg even een kopje koffie te gaan drinken. Vanmorgen vroeg konden zij een bestelbusje lenen en ze zijn direct op pad gegaan, maar niet nadat ze een echte Limburgse traktatie hadden ingeladen: een grote kersenvlaai. En zo zitten we om 12 uur met een klein groepje in de Kerkstraat aan de koffie met vlaai. Ina en Petra waren nog met de kerkhofzaken bezig en genieten mee van het Limburgse lekkers en van de verhalen. Want de heer Tossings, koster in de Sint Martinuskerk in de buurtschap Breust, is een enthousiast verteller.
Enkele weken terug reageerde hij via de site ‘Vraag en Aanbod’ van het Catharijne Convent op enkele door ons aangeboden gewaden. Hij schrok wel even toen hij hoorde dat hij daarvoor helemaal naar Noord-Holland zou moeten. “Dat is voor ons zo’n beetje het einde van de wereld, mevrouw!” Maar toen ik hem vertelde dat er hier misschien nog meer van zijn gading zou zijn, besloot hij toch te komen kijken.
Onze bezoekers zijn onder de indruk van het Willibrordushuis. In Limburg hebben de kerken bijna nooit nevenruimten. Voor vergaderingen en andere bijeenkomsten van de kerk gaat men naar het dorpshuis. Vooral de Kerkstraat vinden ze bijzonder: een overdekt plein voor ontmoeting. Ook onze kerk maakt indruk, de soberheid en het metselwerk. De kerken in hun buurt zijn deels opgetrokken uit mergel, wat een heel andere sfeer geeft. Het oudste deel van hun Martinuskerk dateert nog uit 1200 en daar kunnen wij natuurlijk niet aan tippen.
Dan wordt het tijd om naar de zolder te gaan om te kijken wat er allemaal van pas kan komen in het Limburgse. In de motivatie van de aanvraag had de heer Tossings gemeld: “De koorkappen en dalmatieken zouden zeer welkom zijn in de parochie in verband met de sacramentsprocessie”. En hij is inderdaad heel blij met het goudkleurige driestel. Maar ook enkele albes en zelfs altaar- en communiebankdwalen blijkt hij te kunnen gebruiken. Een paar superplies, die niet naar de papiermolen zijn gebracht omdat de kwaliteit nog goed was, zijn eveneens welkom. Ter illustratie zoekt zijn metgezel foto‘s op zijn telefoon van het interieur van de Martinuskerk. Hij toont de zijaltaren die allemaal volledig zijn ‘ingericht’. De heren spreken met liefde over hun kerk. Maar ook uiten ze hun zorgen: elke kerk in hun regio is nog een zelfstandige parochie en samenwerking komt nauwelijks van de grond. En ook in Limburg neemt het kerkbezoek drastisch af.
“Maar als het op processies aankomt, dan is het hele dorp weer van de partij. De processie op Sacramentsdag bijvoorbeeld. Wij noemen dat ‘de Bronk’. We verzamelen om om kwart voor negen. Om negen uur vertrekt dan de Bronkprocessie vanaf onze kerk. Omstreeks half elf arriveren we op de Vroenhof van Eijsden. Daar wordt vervolgens in de open lucht een H. Mis opgedragen. Na deze H. Mis is er een korte pauze, na afloop hiervan vertrekt de processie om één uur vanaf de H. Christinakerk voor de zogenaamde tweede toer. Tijdens deze processie brengen de beide Harmonie-orkesten uit Eijsden prachtige processiemarsen ten gehore. Tegen drie uur is er een afsluitend lof in de H. Martinuskerk in onze buurtschap Breust. En na afloop kun je de Cramignon dansen, dat is een reidans, waaraan vooral de Jonkheid deelneemt. Het blijft daarna nog twee dagen feest, voor jong en oud.”
We brengen de hele buit naar beneden en laden de bestelbus in. Nu zij toch in Heiloo zijn willen ze ook nog even een bezoek brengen aan Onze Lieve Vrouw ter Nood. Ik leg uit hoe ze moeten rijden. Dan schrijft de heer Tossings nog snel op een briefje waar ik een filmpje over de processie kan vinden: Google ‘Bronk in Eijsden 2016’. Even later zit ik te genieten van beeld en geluid. Ben benieuwd of we binnenkort ook het driestel in zo’n filmpje gaan zien!

Marieke Hoetjes

Vieringen

 • Donderdag 30 mei – HEMELVAARTSDAG- 10.00 uur
  Eucharistieviering met dames- en Herenkoor
  Voorganger: H. Helsloot

  Gebedsintenties: Uit dankbaarheid bij een verjaardag, In dierbare herinnering: Arie Oud, Pierre Bussen, Overleden familie Lammers, Anton van der Heijden, In dankbare herinnering: Anna Maria van Velzen-Vermorken en Michaël van Velzen

 • Vrijdag 31 mei – 09.30 uur
  Eucharistieviering in de Moeder Godskapel
 • Zondag 2 juni – 10.00 uur
  Eucharistieviering met Schola Cantorum Kennemerland
  Voorganger: H. Helsloot

  Gebedsintenties:
  Tony van Sante-van Laarhoven, Marijke Barendse-Broers, In dierbare herinnering: Lies Lubke en overleden ouders, Fenny de Koning-Wennekes, Jeanne Deutekom-Schrage, Maria Adelaar-Schoemaker, In dierbare herinnering: Sjaak Overbeek, Johannes Hendrikus Hageman

Agenda

 • Dinsdag 28 mei
  20.00 uur: Voorbereidingsavond wandeling Amsterdam Noord
 • Vrijdag 31 mei
  19.00 uur: Start gebedsestafette ‘Lopend Vuurtje’ Adelbertusakker Egmond-Binnen
 • Zaterdag 1 juni
  Wandeling Amsterdam Noord (aanvang volgens afspraken op 28 mei)

Extra Nieuws

Wandeling Amsterdam Noord

De laatste jaren is Amsterdam-Noord veel in het nieuws omdat er nogal wat grote projecten uitgevoerd zijn en nog op stapel staan. Maar Noord wordt ook gekenmerkt, van oudsher, door grote industrieën zoals de scheepsbouw, machinefabrieken, wat al niet meer. Die bedrijvigheid is er haast niet meer, maar er zijn nog wel restanten: de fabriekshallen. Immense ruimtes, die veelal een andere bestemming hebben gekregen. Niet alles slopen als het niet strikt noodzakelijk is. Er staat zelfs nog een buurtje van noodwoningen uit 1918. Ze moesten 30 jaar meegaan, maar ze staan er nog. Over duurzaam gesproken!

Tijdens de wandeling zullen we de grotere stukken overbruggen met het openbaar vervoer, dat in Noord perfect geregeld is.
We maken een stop voor koffie en later voor de lunch op bijzondere plekken. We hopen een bezoek te brengen aan de Koptische kerk op het Mosplein, aan Disteldorp, de Markt  in de van der Pekstraat en misschien zelfs Vogeldorp en het Museum van Noord.

Op dinsdag 28 mei is er om 20.00 uur een voorbereidingsavond in het Willibrordushuis, Westerweg 267.

U kunt zich dan inschrijven voor de wandeling op zaterdag 1 juni.

De bijdrage voor deze avond is 3 euro.

De kosten van de wandeldag zijn: de treinreis vanaf station Heiloo, entree kosten en koffie/lunchkosten,

alles ter plekke te voldoen.

Aanmelden op 072 5330906 of via secretariaat@willibrorduskerk-heiloo.nl

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl