Nieuwsbrief Willibrorduskerk, week 25

Nieuws uit de Kerkstraat

Op het Centraal Station in Amsterdam duurt het even voordat alle deelnemers aan de wandeling in Amsterdam Noord elkaar hebben gevonden. Tegen de tijd dat we bij de pont zijn aangeland is de groep van 38 compleet. Het weer is heerlijk voor een vaartochtje. In een klein kwartier varen we dwars over het IJ naar de NDSM-werf. De IJ-kantine, de voormalige bedrijfskantine, is ons koffie-adres. Op grote schermen wordt de geschiedenis van de werf in beeld gebracht, zoals de bouw, in 1937-38, van het legendarische schip De Oranje.
Na de koffie gaan we op verkenning door wat ooit de grootste scheepwerf ter wereld was. In de jaren ’80 ging de NDSM failliet en nu is het terrein, met zijn roestige loodsen en oude kranen, een prachtig decor voor alternatieve ondernemingen. Het is (nog) een soort niemandsland, waar festivals worden gehouden en allerlei werkplaatsjes zijn ontstaan. Maar ook zie je al de nieuwbouw die langzaam maar zeker bezit gaat nemen van de plek.
Het openbaar vervoer in Noord is goed geregeld en het lukt ons om met zijn allen tegelijk bus 391 te nemen. We stappen uit op het Mosplein. Aan de overkant valt het uit rode baksteen opgetrokken kerkgebouw direct op. Het is de vroegere gereformeerde Maranathakerk, die in 1985 is aangekocht door de Koptisch Orthodoxe kerk. We zijn iets te vroeg voor onze afspraak daar, maar onze reisleiders Nico Veerkamp en André Burghardt hebben nog iets gaafs in petto: een bezoek aan De Ceuvel. Aan het eind van een bedrijventerreintje aan de kade van de Distelhaven, bevindt zich een uitgebreid netwerk van plankieren waarmee tal van woonboten op het droge verbonden worden. Het is het terrein van een voormalige scheepswerf. Nu vormt het een broedplaats voor creatieve en sociale ondernemers. We maken een rondgang over de meanderende steiger. De oude woonboten zijn met fundering en al op het zwaar vervuilde terrein geplaatst en verbouwd tot duurzame werkplekken. Rondom de boten krijgen bodemreinigende planten vrij spel om de vervuilde grond te zuiveren. Een uniek project.
Dan keren we terug naar het Mosplein. Vóór de trappen van de kerk maken we kennis met Anton. Hij is de jonge diaken van deze Koptische geloofsgemeenschap. Hij zal ons rondleiden. Hij vraagt of we misschien eerst willen lunchen en even later zitten we in de ‘parochiehuis’ achter de kerk. Het is er druk, veel jongeren en kinderen met hun ouders zitten aan de tafels en eten of drinken iets. Snel worden er aan één kant van de zaal tafels aaneen geschoven en kunnen we allemaal plaatsnemen. Pastor Helsloot gaat voor in gebed en dan komen Anton en zijn helpers uit de keuken en kunnen we kiezen uit pitabroodjes met feta of mortadella. En ieder krijgt een flesje drinkwater.
Als ieder verzadigd is volgen we Anton naar een gehoorzaal. In een begeesterd verhaal vertelt hij ons over de Koptische kerk. Koptisch is afgeleid van [aiguptos] wat Egyptisch betekent. Kopten ervaren in Egypte dat ze niet als volwaardig burger worden behandeld en hebben geen kansen om hoger op te komen in de maatschappij. Er wonen inmiddels 10.000 Kopten in Nederland. Zij vormen een hechte gemeenschap en er zijn hier negen kerken en één klooster gesticht. Tekenend voor hun visie is de muurschildering die vooraan in de zaal te zien is: Jezus als herder midden tussen de schapen in een oer-hollands landschap met een molen.
Op de eerste verdieping van parochiehuis toont Anton ons een kerkzaal die door de jongeren wordt gerund. Zij zelf gaan wekelijks voor in de eucharistie, ter zijde gestaan door de priester. We krijgen daar uitleg over het interieur met de vele iconen en het heiligdom achter een gordijn. Dan steken we de straat over naar de kerk zelf en ook daar vertelt Anton met passie. Pastor Helsloot bedankt hem tenslotte namens ons allemaal en geeft hem wat informatie over onze geloofsgemeenschappen.
Weer buiten in de warme zomerzon vervolgen we de wandeling. De groep wordt nu opgedeeld. De betere lopers maken nog een hele tocht door Amsterdam Noord, anderen kiezen voor een korter traject. Maar tenslotte belandt eenieder weer moe maar voldaan op station Heiloo.
Het is inmiddels precies een week later wanneer ik dit allemaal opschrijf. Buiten woedt een fikse storm en de regen klettert neer. Wat een mazzel hebben we vorige week gehad!

Marieke Hoetjes

Vieringen

 • Donderdag 20 juni – 10.00 uur
  Eucharistieviering in Zorgcentrum Overkerck
 • Vrijdag 21 juni – 09.30 uur
  Eucharistieviering in de Moeder Godskapel
 • Zondag 23 juni – 10.00 uur
  Dankviering met WiKiKo/JoKo.
  Voorganger: H. Helsloot

  Gebedsintenties:
  Alie en Piet Konijn, Max Nuijens, Bartholomeus en Anna Nuijens, In dierbare herinnering: Kees en Tiny Sprenkeling-Valkering en overleden familie, Gre Groot-Beers, Tinus en Annie van Zaal-Kaandorp en overleden familie, Anneke Schut-Van Zaal, Gerrit Eijkel en Riet Eijkel-Nielen, Johannes Hendrikus Hageman

 

Agenda

 • Dinsdag 18 juni
  14.00 uur: Ontmoetingspastoraat

Extra Nieuws

Dankviering Zondag 23 Juni

Op zondag 19 mei hebben zeven kinderen uit onze gemeenschap hun Eerste Communie gedaan: voor het eerst mochten zij deelnemen aan de maaltijd van Jezus. Voor hen, voor hun ouders en andere betrokkenen een belangrijk en feestelijk gebeuren.
Voor alle kinderen geldt, dat zij zich de afgelopen maanden intensief hebben voorbereid op deze feestelijke en belangrijke gebeurtenissen, samen met de leden van de werkgroep 1e communie en hun ouders.
Aan het einde van dit werkjaar willen wij graag met àlle betrokken kinderen en hun ouders terugkijken op wat er is gebeurd. Wij willen dit doen in een feestelijke dankviering op zondag 23 juni, waarbij WiKiKo en WiJoKo zullen zingen. De viering begint om 10.00 uur.
Wij hopen dat velen van u aanwezig zullen zijn bij deze feestelijke viering.

Pastor Herman Helsloot

 

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl