Nieuwsbrief Willibrorduskerk, week 26

Nieuws uit de Kerkstraat

Op het secretariaat krijgen we regelmatig bijzondere verzoekjes binnen. Zo herinner ik me de wiggelroedelopers, die enige jaren geleden vroegen of zij onderzoek mochten doen naar de leilijnen op het terrein van de kerk. Het was bijzonder om kennis te nemen van dit voor ons onbekende fenomeen. Het rapport dat zij achteraf uitbrachten over deze plek, bewaren we nog steeds. Onlangs kwam er iemand langs, die alle orgels in deze omgeving aan het inventariseren is. Hij zet een hele database op en liep hier een halve dag rond om de twee orgels te beschrijven en vanuit alle hoeken te fotograferen.
Vandaag komt er weer bijzonder bezoek. Begin deze week belde een beeldend kunstenaar naar het secretariaat. Hij geeft tekenles aan een groep volwassenen en hij zou graag een keer met zijn leerlingen in de kerk en eventueel in de tuin willen komen tekenen. Hij vertelde dat hij goede herinneringen heeft aan de kerk: hij is hier jarenlang misdienaar geweest en genoot toen al van de sfeer van het gebouw. Het leek Astrid en mij geen enkel probleem om de kerk daarvoor open te stellen en ook pastor Helsloot stemde ermee in.
We hebben een afspraak gemaakt voor vanmiddag twee uur. Om kwart voor twee wordt er aangebeld en meldt zich de eerste leerling. Samen lopen we alvast even de kerk in en ik kom er direct achter dat ik ergens geen rekening mee gehouden heb: het orgel wordt gestemd. Een langgerekte toon doorbreekt de stilte in de kerk. Dan klinkt een stem vanuit het orgel: “Ja!” En de volgende toets, een toontje hoger, wordt ingedrukt. Gisteren heeft onze Jan Lammers al de hele dag achter het orgel doorgebracht terwijl de stemmer tussen de pijpen hing om ze op toon te brengen. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat ze na anderhalve dag nog bezig zouden zijn… Ik loop naar Jan en vraag hem hoe het met hem gaat. “Nog een paar uurtjes doorzetten”, zegt hij opgeruimd. Ik vraag hem of hij er niet harstikke gek van wordt. Hij grijnst en zegt dat het gewoon gedaan moet worden.
Wanneer de tekenleraar arriveert leg ik hem het probleem voor. Hij neemt het positief op en is al veel te blij dat hij op deze wat regenachtige middag een mooie locatie voor zijn leerlingen heeft gevonden. Als ik hem de Ontmoetingsruimte laat zien, met het fraaie uitzicht, is hij helemaal gerust. De pastoorstuin is een ideaal onderwerp om op papier vast te leggen. Ook de Dagkapel en de sacristie zijn tekenwaardig. Hij zal zijn leerlingen de keus laten.
Tegen vier uur ga ik naar beneden en tref de tekenaars allemaal in de Ontmoetingsruimte. De werkstukken staan naast elkaar op het raamkozijn en worden door de hele groep stuk voor stuk bekeken. Tot mijn verbazing staan er ook drie tekeningen van het kerkinterieur tussen. Het blijkt dat enkele mensen totaal geen moeite hadden met het indringende geluid van het stemmen: “Je moet je er gewoon voor afsluiten en je concentreren op de prachtige ruimte!”
Een half uurtje later komt Jan Lammers melden dat de klus geklaard is. Alle registers van beide orgels zijn weer zuiver gestemd. “Tot morgen”, zegt hij, “dan ben ik er weer vroeg voor de repetitie van het koor”.  Ik kan alleen maar zeggen: “Dank je wel voor al je goede zorgen”.

Marieke Hoetjes

Vieringen

 • Donderdag 27 juni – 10.00 uur
  Eucharistieviering in Zorgcentrum Overkerck
 • Vrijdag 28 juni – 09.30 uur
  Eucharistieviering in de Moeder Godskapel
 • Zondag 30 juni – 10.00 uur
  Woord- en Communieviering met De Brug
  Voorganger: K. Kint

  Gebedsintenties:
  BJoop Admiraal, Pieter Jonker en Aafje Jonker-Wever, Marijke Barendse-Broers, Wim Heijne, Agnes Heijne-Boersen en overleden dochter Linda, Jac Verberne, Levende en overleden familie Kuijpers, In liefdevolle gedachten: Peter Greijer, Johannes Bakker, Ter nagedachtenis aan Arie en Annette  Schaap en overleden familie, Johannes Hendrikus Hageman

Agenda

 • Dinsdag 25 juni
  09.00 uur: Parochiecoördinatoren overleg

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl