Nieuwsbrief Willibrorduskerk, week 31-32

Nieuws uit de Kerkstraat

“Ik dacht dat het een rustig ochtendje zou worden, maar niets is minder waar!”. Het is woensdag 3 juli, bijna 12 uur en Gerard Jonker is even naar boven gelopen om te melden dat hij de voordeur af gaat sluiten. Met een brede grijns doet hij verslag van zijn belevenissen vanmorgen.
Om half negen stond er meteen al een monteur voor de deur. Na ruim een week, kwam die eindelijk om de grote drukwerkmachine te repareren. In de tussentijd hebben we een beroep moeten doen op de locatie Egmond aan den Hoef om de nodige liturgieboekjes te drukken. Gerard belde meteen onze drukker op, die even later aankwam om de reparatie te volgen en er eventueel iets van te leren.
Onderhand bracht Gerard alles in gereedheid om de schoonmaakploeg te kunnen trakteren op verse koffie. Er was voor hen een ansichtkaart uit Zwitserland gekomen, van hun ‘bazen’, de familie Rood, die aldaar genieten van een vakantie. Zoals gebruikelijk verzorgde Gerard ook de ‘arbeidsvitaminen’: via de speakers in de Kerkstraat klonk fraaie Barokmuziek van een CD die hij afspeelde op de installatie in de kerk.
Op een gegeven moment kwam er een mevrouw binnen die vragend om zich heen keek en vroeg: “Waar speelt de panfluit?” Niet begrijpend keek Gerard haar aan en ze herhaalde: “Ik hoor de panfluit, maar waar moet ik heen? Ik ben al wat laat, maar kunt u me in de kerk laten?” Hij voldeed aan het verzoek, opende de kerkdeur en liet haar binnen kijken. Toen begreep ze dat het een dwarsfluit was die ze hoorde, het vijfde Brandenburgse concert van Bach. Even later werd het helemaal duidelijk. Vanwege de Jaarmarkt zou er rond die tijd in de Ter Coulsterkerk een panfluit-concert zijn. Na een korte uitleg over de route daarheen verdween zij weer even snel als ze gekomen was.
Omdat Astrid en Ina beiden op vakantie zijn, had Gerard het ook druk met het beantwoorden van telefoontjes. Natuurlijk probeerde hij zo goed mogelijk antwoord te geven op vragen over financiën en kerkhof, maar voor de specialistische vragen moest hij de mensen toch verzoeken om later terug te bellen. Zo is de ochtend omgevlogen.
Net vijf minuten nadat Gerard de voordeur heeft afgesloten gaat de bel. Ik ren naar beneden en tref een oudere dame aan de deur. Zij heeft erge haast gemaakt in de hoop dat we nog open waren. Ik laat haar binnen en ze gaat even zitten om bij te komen. Ik noteer de misintentie die ze komt opgeven. Wanneer ze weer opstaat staan er ineens nog drie mensen in de Kerkstraat: de deur was nog los. Ze spreken Engels met elkaar, maar één van hen wendt zich tot mij: “Wij komen uit Australië en ik laat mijn neef en nicht Heiloo zien, mijn geboorteplaats. In deze kerk ben ik gedoopt! Zouden we misschien even in de kerk mogen kijken?”
Natuurlijk mag dat. Ik open de kerkdeur en eerbiedig lopen de drie rond en maken wat foto’s. Dan neem ik hen mee naar het Stiltecentrum en toon de Gedachteniskapel, de vroegere doopkapel. Daar moet mevrouw ooit gedoopt  zijn. De aanblik ontroert haar duidelijk  en ze legt het uit aan haar twee familieleden: “Ook jullie vader is hier gedoopt.” Weer worden foto’s gemaakt en ik krijg een idee: “Vindt u het leuk om in het doopboek te kijken of we uw gegevens kunnen vinden?” “Is dat dan in te zien? Het is meer dan 70 jaar geleden! Natuurlijk heel graag.” Ik haal het vlug van boven en op de tafel in de Kerkstraat openen we het grote boek. Al snel vinden we haar broers’ en even later ook haar naam, compleet met de namen van ouders en peetouders. Spontaan vliegt ze me om de hals en geeft me een zoen. Alle drie stralen ze van blijdschap. Met drie ansichtkaarten van onze kerk gaan ze even later weer op pad, mij met een hartverwarmende ervaring achterlatend.

Marieke Hoetjes

Vieringen

 • Donderdag 1 augustus – 10.00 uur
  Eucharistieviering in Zorgcentrum Overkerck
 • Vrijdag 2 augustus – 09.30 uur
  Eucharistieviering in de Moeder Godskapel
 • Zondag 4 augustus – 10.00 uur
  Eucharistieviering met Herenkoor
  Voorganger: H. Helsloot

  Gebedsintenties:
  Joop Admiraal, In dierbare herinnering: Lies Lubke en overleden ouders, Fenny de Koning-Wennekes, In dierbare herinnering: Kees en Tiny Sprenkeling-Valkering en overleden familie, Jac Verberne, Johannes Hendrikus Hageman, Ter nagedachtenis aan de lieve, bijzondere Ali Witte, Johan Oosterbaan en Jeanne Oosterbaan-Doedens, Peter de Boer
 • Donderdag 8 augustus – 10.00 uur
  Eucharistieviering in Zorgcentrum Overkerck
 • Vrijdag 9 augustus – 9.30 uur
  Eucharistieviering in de Moeder Godskapel
 • Zondag 11 augustus – 10.00 uur
  Woord- en Communieviering met Dameskoor
  Voorganger: H. HudepohlGebedsintenties:
  Tony van Sante-van Laarhoven, Johanna Kok-Sengers, In dierbare herinnering: Harry Schilder

Agenda

 • Donderdag 8 augustus
  11.00 uur: Werkgroep SKKN in Egmond aan den Hoef
 • Zondag 11 augustus
  13.30 uur: Lourdesgroep in de Ontmoetingsruimte

Extra Nieuws

Een luchtig slot; Zomeravonden in de Slotkapel

Stel je voor: op een zomerse zondagavond woorden te horen die tot de verbeelding spreken en daarbij meegevoerd te worden door sprankelende muziek…. Ook deze zomer kan dat in de sfeervolle Slotkapel van Egmond aan den Hoef. Onder het motto “een luchtig slot” wordt daar al jaren in poëzie en muziek gespeeld met steeds een ander thema. Dit jaar klinken op vier zomerzondagavonden gedichten rond het thema “voorbij de grenzen”, bijeengezocht en gepresenteerd door wisselende voordragers en spelers.
Welkom bij een aandachtig mooi klein uurtje op de volgende avonden:

4 augustus, tekst: Edward Kooiman, muziek: Jan van Aller – piano

18 augustus, tekst: Lies Sluis, muziek: Adri Steenhoek- orgel/piano en Horst Hausen – dwarsfluit/traverso

1 september, muziek-poëzie-ensemble Achterom met: Henk Engel, Hans v.d. Laan, Henk van Meegen en Jan Tulp

Iedere avond is er een natuurarrangement te bewonderen.

Plaats:         Slotkapel, Egmond aan den Hoef.
Aanvang:     20.00 uur (Kapel open: 19.30 uur)
Entree:         gratis
Na afloop:     Koffie/thee

 

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl