Nieuwsbrief Willibrorduskerk, week 46

Nieuws uit de Kerkstraat

Na een paar prachtige zonnige dagen, is het weer helemaal omgeslagen. In de nacht voor Allerzielen steekt een storm op en vlagerige regen slaat tegen de ramen. Ina heeft de afgelopen dagen, samen met de Tuinfluiters, weer alles uit de kast gehaald om de aanlichting van het kerkhof voor te bereiden. Maar het ziet er naar uit dat de weersomstandigheden, voor het eerst in al die jaren, behoorlijk slecht zullen zijn. Het blijft spannend of we de processie naar het kerkhof vanavond in het donker kunnen houden.
Het was deze week ook spannend of pastor Helsloot vandaag zou kunnen voorgaan. Afgelopen dinsdag kreeg hij weer problemen met zijn heup en linkerbeen. Na enkele dagen kon een diagnose gesteld worden: het is een vorm van ischias en heeft te maken beknelling van een zenuw en verkramping van spieren in het bovenbeen. Gelukkig kon onze diaken Paul Bindels zich vrij maken. Hij nam de vieringen in Overkerck en in de Moeder Godskapel over. Toen eenmaal duidelijk was dat pastor Helsloot ook Allerzielen niet zou redden, vroeg hij Paul om tevens deze plechtigheden te leiden.
Vanmorgen is Paul al vroeg naar de Willibrorduskerk gekomen om zich in alle rust voor te bereiden op de twee vieringen. Gisteren duizelde het hem wel even toen we de liturgie samen met de lectoren doornamen. De boekjes waren natuurlijk al gedrukt, met teksten voor een eucharistieviering. Maar als diaken mag je nog geen ‘mis opdragen’. We spraken af dat Paul enkele delen zou overslaan en in plaats daarvan de gebeden van een Woord- en Communieviering zou uitspreken. De ceremonie rond het noemen van de namen en het aansteken van kaarsen door nabestaanden was natuurlijk ook nieuw voor hem. En een preek schrijven op zo korte termijn leek onmogelijk. Toch is het hem gelukt een kort woordje te maken en hij heeft een mooi gedicht gevonden om zijn preek straks mee af te sluiten. Vol vertrouwen gaat hij tegen 10 uur naar beneden, waar hij van alle kanten hulp en bemoediging ontvangt. De viering verloopt rustig en waardig. Er is niets meer te merken van de lichte paniek die ons de afgelopen dagen overviel en na afloop wordt menig compliment uitgesproken door nabestaanden en andere kerkgangers.
Halverwege de middag trekt de wind steeds verder aan en als ik tegen half zeven weer op de fiets stap, striemt felle regen de straten. Langs het pad naar het kerkhof staan zoals gebruikelijk brandende lantaarns en ook de lichtsnoeren zijn opgehangen, ze wijzen een weg op het kerkhof. Maar het is niet gelukt om alle andere lichtjes brandend te houden en Ina (of eigenlijk de storm) heeft de hele verdere operatie afgeblazen: dit jaar helaas geen processie naar het kerkhof.
Gelukkig hebben veel mensen storm en regen getrotseerd en in een volle kerk voltrekt zich voor de tweede maal vandaag een indrukwekkende plechtigheid. De verbondenheid is voelbaar. Nabestaanden, die elkaar vaak niet kennen, zijn één in hun verdriet en dat biedt troost. Ook nu hebben de koffiedames het druk en er wordt nog lang nagepraat. Maar Paul haalt zijn hond Jeff die in de pastorie op hem heeft gewacht en stapt in zijn auto. Hij moet nog helemaal terug naar Bennebroek en snakt, zoals hij laat weten, naar een biertje op de bank. Het is hem van harte gegund!

Marieke Hoetjes

 

Dank voor uw betrokkenheid

Ik denk dat ik u in de vorige nieuwsbrief ietwat ongerust heb gemaakt. Op de brief van 28 oktober kregen we meerdere telefoontjes, mailtjes en zelfs vanuit Australië werd er gevraagd of het in Heiloo allemaal wel goed gaat.
Ik denk dat ik u enigszins gerust kan stellen. U begrijpt dat we in kantoor af en toe berichten horen die erg verdrietig zijn. Maar zulke dingen maakt een ieder mee. Op elke werkplek gebeuren wel eens dingen die je doen realiseren hoe kwetsbaar we zijn. Gelukkig zijn we in staat om er met elkaar over te praten en in veel gevallen kunnen we als parochiegemeenschap wat troost bieden.
Ik hoop dat ik u hiermee een beetje gerustgesteld heb. Dat was gelukkig ook het geval bij de dame die aan het loket kwam en voorzichtig informeerde hoe het met ons ging. Haar vraag begreep ik eerst niet, dus mijn hoofd maakte alweer overuren. Maar toen ze de nieuwsbrief uitvouwde begreep ik het. We hebben haar maar even koffie aangeboden want we vonden het zo lief dat ze helemaal naar de kerk was gekomen omdat zij zich ongerust maakte. Dank voor uw aller betrokkenheid.

Voor nu wens ik u een fijne week, hartelijke groet, Astrid Wiebering-Vlaar

 

Vieringen

 • Donderdag 14 november – 10.00 uur
  Viering in Zorgcentrum Overkerck
 • Vrijdag 15 november – 09.30 uur
  Viering in de Moeder Godskapel
 • Zondag 17 november – 10.00 uur
  Eucharistieviering met Vocaal Ensemble
  Voorganger: H. Helsloot

  Gebedsintenties:
  Truus Kraaijer-van de Velden, Johanna Kok-Sengers, Maria Adelaar-Schoemaker, Johannes Bakker, Gré Bakker-Denneman, Peter de Boer, Jac Verberne, Johannes Hendrikus Hageman, Ter nagedachtenis aan de lieve bijzondere Ali Witte, Rinus de Winter en zegen over zijn gezin

 

Agenda

 • Dinsdag 12 november
  14.00 uur: Vergadering Parochiebestuur

 

Extra Nieuws

De kunst van het ouder worden

De Caritas Werkgroep Heiloo heeft in het kader van de Diaconale Zondag een bijzonder project gekozen.
De werkgroep van onze kerk biedt namelijk belangstellenden een bijzondere middag aan.
Maandag 11 november organiseert Oud-Standing in Theeschenkerij De Trog
een mooie middag over ouder worden.
De toegang is gratis, inclusief koffie, thee en lunch.
U ziet een film over het proces van ouder worden.
Daarna gaat u met elkaar in gesprek over wat ouder worden betekent
en hoe dit voor iedereen weer anders is.
Een inspirerende middag onder leiding van Zehra Gocke van GGZ NHN.
Deze mooie activiteit van Oud-Standing
wordt u gratis aangeboden door (onder anderen) de Caritas Werkgroep Heiloo.

Wanneer en waar?
Maandag 11 november, van 11.00-14.00 uur in Theeschenkerij De Trog,
Bullaan 4, op het terrein van de voormalige Willibrordus Stichting.

Deelname

Er zijn geen kosten aan deze middag verbonden. Graag wel van tevoren aanmelden
bij VVV De Verhalenkamer via info@verhalenkamerwillibrordus.nl of 06 22795336

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl