Nieuwsbrief Willibrorduskerk, week 49

Nieuws uit de Kerkstraat

Het moet eind april van dit jaar zijn geweest, vlak na Pasen. Aan de Westerweg, vóór de pastorie, parkeert eind van de ochtend een busje met het opschrift ‘Oorlogsgraven Stichting’. Wanneer ik tussen de middag terug kom van een wandelingetje, zie ik dat de bestuurder in zijn auto een boterham zit te eten. Even later stapt de man uit en pakt wat spullen achter uit de bus, een bezem en een schop. We groeten elkaar en hij stelt zich voor als Nico. Benieuwd naar zijn bezigheden loop ik met hem mee het kerkhof op en hij begint te vertellen.
Vanmorgen vroeg was hij in De Rijp voor zijn eerste klus van vandaag. Samen met plaatselijke vrijwilligers heeft hij daar enkele oorlogsgraven opgeknapt. Nu is hij hier in Heiloo om de oorlogsgraven op de Willibrordushof te bekijken en eventueel wat onderhoud te plegen. Hij wijst de betreffende graven aan.”Twee van de graven worden onderhouden door de nabestaanden. Maar als er op een gegeven moment geen nabestaanden meer zijn, nemen wij als Stichting de zorg voor een graf over. Er rijden in Nederland twee busjes rond voor dit doel. Twee collega’s bemannen de ene en ik de ander. Zo proberen we met enige regelmaat alle oorlogsgraven in het land te bezoeken.”
Nico bekijkt ondertussen de belettering van de grafsteen en poetst wat groen weg. “Het ziet er keurig uit. Ik hoef hier niet veel aan te doen. Dat komt goed uit want rond deze tijd van het jaar is het altijd extra druk. Volgende week, op 4 mei, zijn de herdenkingen. We zijn dan als Stichting op vele herdenkingen aanwezig en helpen met de voorbereiding. Zelf ga ik eerst naar het nationale ereveld te Loenen. Om vier uur ’s middags moet ik dan bij de Grebbeberg zijn, op het militaire ereveld, voor de herdenking daar. Dat is de drukste dag van het jaar… Ik ga nog even mijn fotocamera uit de wagen halen.”
Terwijl we het pad terug lopen vraagt Nico mij nog even mee te gaan naar het busje. Hij stapt in en komt even later tevoorschijn met drie boekjes in zijn hand. “Misschien vind je het leuk om nog wat te lezen over onze Stichting. Dit zijn drie Jaaroverzichten van de afgelopen periode. Er staan artikelen in over ons werk, maar ook achtergrond verhalen over pelgrimsreizen naar erevelden in Indonesië, Myanmar en Thailand, de identificatie van onbekende oorlogsslachtoffers in samenwerking met de Indentificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht en de speurtocht naar nabestaanden.“
Ik dank Nico hartelijk en wens hem succes met zijn bijzondere werk. De boekjes heb ik met belangstelling gelezen en zichtbaar op mijn bureau laten liggen, zodat ik er ooit een keer een Kerkstraatje over zou kunnen schrijven. Dat is er nu eindelijk van gekomen. Veel van de informatie is ook na te lezen op de website van de stichting: www.oorlogsgravenstichting.nl. En als u de boekjes een keer wilt bekijken: laat het me weten!

Marieke Hoetjes

 

Vieringen

 • Donderdag 5 december – 10.00 uur
  Eucharistieviering in Zorgcentrum Overkerck
 • Vrijdag 6 december – 09.30 uur
  Eucharistieviering in de Moeder Godskapel
 • Zondag 8 december – 10.00 uur
  Woord- en Communieviering met De Brug
  Voorganger: H. Hudepohl

  Gebedsintenties:
  In liefdevolle herinnering aan onze ouders Gerrit Kroon en Annemarie Kroon-Hoogland, Johanna Kok-Sengers, Pierre Bussen, In dierbare herinnering: Sjaak Overbeek, Jac Verberne, Gré Bakker-Denneman, In liefdevolle gedachten: Peter Greijer, Johannes Hendrikus Hageman, In liefdevolle herinnering: Henk Beke en Lolkje Beke-Bruinsma, Thom Westerhuis en overleden ouders, Gerrit Eijkel en Riet Eijkel-Nielen, Ter nagedachtenis aan de lieve bijzondere Ali Witte

 

Agenda

 • Dinsdag 3 december
  20.00 uur: Locatieraad Willibrordus
 • Donderdag 5 december
  13.30 uur: Pastores Team te Egmond

 

Extra Nieuws

Zilveren Gregorius Medaille

Op zondag 24 november ontving de heer Jacques Brattinga uit handen van pastor Herman Helsloot, de zilveren eremedaille van de Kerkelijke Stichting Sint Gregorius, voor de trouw en toewijding waarmee hij zich 25 jaar heeft ingezet voor het parochieel koor St. Caecilia.

De heer Brattinga groeide op in het Friese Westham, waar wel en lieflijk Protestants Gebedshuis was (en is), maar de ‘De Roomse Kerk’ was en is (nog steeds) in het naburige Blauwhuis. Daar werd Jacques lid van het Parochiële Jongenskoor, gedurende 5 jaar. Een gedegen opleiding tot Psychiatrisch Verpleegkundige voerde hem in de loop der jaren naar Heiloo.
25 Jaar geleden kwam zijn zangerskwaliteit weer aan bod. Hij koos voor ons Herenkoor en vond al snel zijn draai. Kenmerkend voor hem is, in deze 25 jaar, zijn aandacht voor medeleden die door ziekte getroffen werden. Ook nu, als secretaris, besteedt hij daar extra aandacht aan middels een bloemetje, kaartje etc.

Het koor neemt een grote plaats in in de tijdsbesteding. Repetitie, uitvaart(en) en extra drukte in de liturgisch sterke tijden: dit vraagt een flinke inzet. De geloofsgemeenschap van de H. Willibrord is hem bijzonder dankbaar voor zijn inzet.

Nico Veerkamp

 

Van Schoenendoos naar Kledingzak

Nog even staat de oogst aan schoenendozen in de Kerkstraat. Op 3 december zullen ze naar Purmerend gebracht worden. Direct daarna wordt de Kerkstraat het middelpunt van een nieuwe actie: de inzameling van herenkleding voor inloophuis De Kloof in Amsterdam. Op zolder en in het documentatiecentrum staan al zakken en tassen met kleding klaar. Zodra de schoenendozen weg zijn zetten we de verhuisdozen voor de kledinginzameling neer en kunt u goede oude én nieuwe kleding voor heren doneren!

Marieke Hoetjes

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl