Nieuwsbrief Willibrorduskerk, week 8

Nieuws uit de Kerkstraat

Elke dag komen er heel wat telefoontjes binnen in het secretariaat van de Willibrorduskerk. Mensen melden zich aan voor het programma van ‘rond de waterput’, ze hebben een vraag over financiën of over het kerkhof of ze willen een misintentie aanvragen. Maar soms wordt er een vraag gesteld waarop niet direct kan worden geantwoord. Zo ook vanmorgen.
Astrid heeft een mevrouw aan de lijn en vraagt haar even aan de lijn te blijven, zodat ze kan overleggen. In het kort vertelt ze me wat ze heeft begrepen. De familie heeft in de jaren 60 een tweeling gekregen, twee meisjes. Eén van de meisjes is dood geboren. Nu is onlangs bekend geworden dat ook dood geboren kinderen kunnen worden aangegeven bij de burgerlijke stand. Maar daar moet wel bewijs voor worden overlegd. Mevrouw is nu op zoek naar een bewijs.
We besluiten om haar te vragen naar het kantoor te komen voor een persoonlijk gesprek en een uurtje later kunnen we haar ontvangen. Zij vertelt dat ze zich herinnert dat er ooit een gelegenheid was om de doopboeken van de kerk te bekijken. (Dat moet geweest zijn tijdens de tentoonstelling bij het 75-jarig bestaan van de Willibrorduskerk in 2002.) Maar toen was het erg druk. Nu is zij, door alle publiciteit rond het aangeven van doodgeborenen, opnieuw ‘op zoek’ naar haar dochter. Ze toont haar trouwboekje: “Hier staat dat we twee kinderen hebben, maar eigenlijk hebben we er drie”.
We halen het doopboek van de Moeder Godskerk, waar de familie destijds kerkte, erbij. Op de datum van de geboorte treffen we tot onze verbazing twee maal de naam van het levende tweelingzusje aan. “Ons overleden kindje heeft niet officieel een naam gekregen, maar ze heeft wel een nooddoop ontvangen, van de zuster. Ik heb haar nooit gezien, ze is direct weggebracht en begraven. Kunt u misschien iets vinden in de administratie van de begraafplaats?”
Die middag leg ik het verhaal voor aan Ina. Zij duikt direct in de boeken en gaat op zoek naar namen van personen die in die tijd begraven zijn. Zo zou ze te weten kunnen komen op welke plek op het kerkhof er toen nieuwe graven werden gemaakt. Hoogstwaarschijnlijk is het kindje daar ter ruste gelegd. Ze vindt twee namen en zoekt hiermee verder in de afgegeven papieren met ‘verlof tot begraven’.  Ze vindt het verlof voor beide personen, maar tot onze grote verbazing en vreugde óók het verlof tot begraving van het gezochte kindje. We zijn blij dat we dit aan de familie kunnen gaan melden, zodat zij na zoveel jaren, toch hun dochter kunnen laten inschrijven in de burgerlijke stand en bijschrijven in hun trouwboekje.
“Maar er is nog iets”, zegt Ina, ”in die dagen werden de nieuwe graven gedolven op een plek aan de zuidzijde van het kerkhof en wel precies op de plek waar we in 2004 het monumentje hebben opgericht voor de naamloos begraven kinderen!”

Marieke Hoetjes

Vieringen

 • Donderdag 21 februari – 10.00 uur
  Eucharistieviering in Zorgcentrum Overkerck
 • Vrijdag 22 februari – 09.30 uur
  Eucharistieviering in de Moeder Godskapel
 • Zondag 24 februari – 10.00 uur
  Woord- en Communieviering met De Brug
  Voorganger: W. van Schie

  Gebedsintenties:
  Levende en overleden familie Kuijpers, Pieter Jonker en Aafje Jonker-Wever, Martha Groot-Groen, Jopie en Tineke Ligthart, Jac Verberne, In dankbare herinnering: Anna Maria  van Velzen-Vermorken en Michaël van Velzen, Johannes Hendrikus Hageman, In liefdevolle gedachten: Peter Greijer

Agenda

 • Dinsdag 19 februari
  20.00 uur: Bijbelboek Richteren. Begeleiding: Pastor H. Helsloot. Plaats: Willibrordushuis
 • Donderdag 21 februari
  13.30 uur: Pastores team Limmen
  19.30 uur: Zin in film, Ter Coulsterkerk

 

© 2018 Bron van Leven Water. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl